Friday 18 March 2011

Mosets tyranni

Brett mellan genrer. Det enda gemensamt i listan är att det är musik som är all money för mig. Hoppas ni gillar Gustens greatest!

Friday 11 March 2011

Vårkänslor

Krokusarna börjar ploppa upp lite här och var, solen börjar värma och jag sitter med spasmiska ryckningar i gas-handen.
Veckans låtlista är dedikerad till motoriserade fordon. Guldstjärna till den som luskar ut hur den sista låten hänger med i sammanhanget.

motörlist

Friday 4 March 2011

The Tragiska livsöden playlist

Här kommer en spellista att lätta upp fredagen med. Dagens tema är tragiska livsöden.


Roky Erickson
Efter att ha experimenterat med alla tänkbara droger under det glada sextiotalet åkte Roky till slut in på hispan. Efter elchocksbehandling och inlåsning var han inte riktigt samma människa när han kom ut. Alla låtar han skrev handlade om djävulen i någon skepnad. Han gick sedan ner sig i tung schizofreni, med god hjälp av sin mor och vårdnadshavare som inte trodde på psykofarmaka. Under två decennier pendlade han mellan att vara paranoid och en grönsak. Efter ett domstolsbeslut 2001 lyckades hans bror proppa i honom medicin och vips kunde han spela igen. Spotify har dåligt med studiomaterial tyvärr, men här är höjdaren Two headed dog.

Townes van Zandt
En av storheterna i amerikansk folk-country på sjuttiotalet. Zandt gjorde sitt bästa för att supa ihjäl sig hela sitt liv, men lyckades först 1997, 52 år gammal. En riktigt bra dänga från honom är
Fare thee well miss carousel.

Hank von Helvete
Som sångare i det norska bandet Turbonegro levde hank ett hårt liv. Så hårt att han 1998 kollapsade mitt under pågående turné, och bandet splittrades. Efter några år på metadon och valspäck i en nordnorsk fiskeby har han hämtat sig. Sedan dess har han fått bandet att låta sämre och sämre, och kulminerat i sin roll som Cornelis Wreesvijk i den svenska filmen. Det tragiska i Hanks livsöde är alltså att han börjat sjunga visor. Ett av hans scentrick var att köra upp en fyrverkeripjäs i arslet, nu hajpar han schlagerfestivalen. Njut istället av en riktig rockdänga från turbonegros storhetstid - Get it on.

Janis Joplin
Likt många andra rockstjärnor dog Janis av en överdos vid 27 års ålder, efter ett enda soloalbum. Hennes närmsta familj och vänner ordnade kort därefter en minneshögtid där det i smyg serverades kakor preparerade med cannabis.

Jim Morrison/The Doors
Likt många andra på sin tid knarkade Jim sig fram till 27 års ålder då han dog. Av vad vet man inte, han hittades i ett badkar i Paris. Hans tre år yngre flickvän som hittade honom dog tre år senare, alltså även hon 27 år gammal.

Ozzy Osbourne
Ingen behöver påminnas om hur tragisk den här figuren är. Men i början på sjuttiotalet var han fantastiskt bra i Black Sabbath, något som kidsen idag knappt vet. I Mötley Crües biografi kan man läsa om deras svineri i astronomiska proportioner. Men när de turnerade med Ozzy kände de sig som små barnrumpor, ingen kunde bete sig fördjävligt som han kunde.

Hank Williams
På dagen 44 år innan Zandt dog hittades Hank Williams död, 29 år gammal, i baksätet i sin bil. Hank är en countrylegend, något som hans son Hank Williams Jr blygsamt påpekar i refrängen ”Anybody that don’t like Hank Williams, you can kiss our ass”.

Uppdatering: Den här låten lirar tydligen bara i mitt spotifykonto.

Kleerup
Listans modernaste och svenskaste bidrag är Kleerup. Han valde också drogvägen och gjorde bort sig för hela svenska folket när han tyckte det var orättvist av polisen att drogtesta artister på grammisgalan. Han har knarkat sig till ett självmordsförsök, men har kommit tillbaka med sin nya produktion "Me and my army", som faktiskt låter riktigt bra. Men jag tror inte vi sett hans sista skandal än.