Tuesday 28 February 2012

Pretentiös tisdag


När jag är upprörd, till exempel när jag behöver gå och handla på hemköp efter jobbet, så behöver jag lugna mig med musik. Och för att sätta vätskorna i en balans som klarar ett hemköpsbesök klockan 17 så krävs det pianomusik. Inget lugnar nerverna som ett piano i händerna på rätt person.

Jag tänkte först sätta ihop en hel pianolista, men det spårade ur efter ett tag. Jag började snegla på alla andra bra klassiska stycken som finns. Och en sedan på en del annat. 
Skruva upp volymen innan ni sätter på prettolistan, den börjar mäktigt.

Verdi - Requiem
Verdi komponerade opera, och var normalt sett inge vidare på konsertstycken. Men av någon anledning drog han till med en dödsmässa han också. Som helhet är Mozarts requiem bättre, men Verdis börjar otroligt pampigt. Det är de två första låtarna, de hänger ihop. (Anders: Stäng av shuffle!)

Einstürzende Neubauten - Ich gehe jetzt
Neubauten är ett gammalt kärt band som spelar på det mesta utom normala instrument. Tyvärr finns inga av mina absoluta favoriter på spotify, men denna är bra. Det är fantastiskt att se dem framföra den här låten live, med en uppsättning byggnadsplaströr och en tryckluftsventil som huvudsakliga instrument.

Hederos & Hellberg - Been smoking too long
Favoriter från senaste sekelskiftet. De framför mest covers beväpnade med piano och munspel. 

Nick Cave - The Sorrowful wife
Nick Cave hade en period på 2-3 skivor på nittiotalet då han arbetade väldigt mycket med piano. Resultatet var lyckat. Sångaren i Einstürzende Neubauten är för övrigt gitarrist i The Bad Seeds.

Tom Waits & Kronos Quartet - Way down in the hole
Tom Waits har vi haft med förut, och som om han inte vore pretto nog har jag lagt till de svåra typerna i Kronos Quartet. De kan få vilken musik som helst att funka hos kultureliten. Låten behöver dock ingen närmare presentation ens för de med minimalt kulturkapital.

Philip Glass - Mad Rush
När det handlar om klassisk musik så är Glass min favorit. Han lever och är fortfarande verksam, och chanserna är stora att du hört hans musik i någon film. Han är berömd för sin monotona musik, och här är ett fantastisk monotont och vackert pianostycke. Det varar rätt länge, så passa på att jobba lite med detta som bakgrund.

Philip Glass - Ahknaten
Ahknaten är en opera, skriven på 80-talet, om en farao i Egypten. Window of appearances är den starka arian från operan. Hela operan är fenomenal, men här är det mäktigaste stycket. När du sitter och undrar hur du ska kunna slita dig från detta kan du försöka gissa vilken av de tre solisterna som är en man.

Bach - Goldbergvariationerna
Ibland drar hemköp ut på tiden och då behöver man något som varar länge. Bachs Goldbergvariationer varar nästan för evigt, och låter likadant hela tiden. Jag nöjer mig med att bjuda på det tre minuter korta öppningsstycket.

JB Lully - Marche pour la cérémonie des Turcs
Har du fortfarande inte skruvat upp volymen så är det dags nu inför listans avslutande stycke. Det är en pampig och väldigt vacker marsch av JB Lully. Mer än så vet jag inte om den, men den här kan jag sätta på repeat och lyssna på om och om igen.


Tuesday 14 February 2012

Blandat

Inget speciellt tema... bara lite blandad kompott av toner. Tidigt på morgonen så börjar lite lugnt och avslutar lite hårdare.


musikvecka

Tuesday 7 February 2012

En Håkan lista utan Håkan


The Plan - Foggy Days
Håkans version: Dimmiga dagar
Koppling: En cover.

Morrisey - Everyday Is Like Sunday
Håkans version: Atombomb
Koppling: Den lånade textraden "Come, come, nuclear bomb" är översatt till "kom, kom, atombomb".

Tapefly - Canine Prey
Håkans version: För en lång lång tid
Vad är lånat: En cover.

Monica Zetterlund - Trubbel
Håkans version: Trubbel
Koppling: Liksom Monica Zetterlund gjorde Håkan Hellström en cover av Olle Adolphsons original.

Olle Adolphson - Sigge Skoog
Håkans version: Sigge Skoog
Koppling: En cover.

Big Star - Thirteen
Håkans version: 13
Koppling: En cover.

Nico - I'll Keep It With Mine
Håkans version: Den fulaste flickan i världen
Koppling: Textraden "I can't help it if you might think I'm odd / If I say I'm loving you not for what you are / But what you're not" översattes till "jag är inte i kär i henne för vad hon är /
utan för vad hon inte är / jag vet, det låter konstigt när jag säger det".

Brådis - En midsommarnattsdröm
Håkans version: En midsommarnattsdröm
Koppling: Här är det faktiskt Brådis som gjort en cover på Håkans låt.



Friday 3 February 2012

Anti-Tumbleweed 90's hiphop

Dags att lägga ut lite av en underrepresenterad genre på bloggen.

Litta gött from the olden days.

90's hiphop