Thursday 24 April 2014

Hej och hå - Det hårda livet


Alla läsare här på Musikveckor lever ett mycket hårt liv, som arbetare inom IT-industrin. Det är ett skitigt jobb som kan kosta oss livet. Därför lyssnar vi gärna och igenkännande på denna playlist om det hårda livet: (Spotifylänk) Hej å hå!    (Webspelare) Hej å hå!

Woody Guthrie - Dust Pneumonia Blues samt Do Re Me
Woody Guthrie, den gamle halvkommunisten och medborgarkämpen skrev mycket musik om hur det var att leva i USA under tidigare delen av 1900-talet. Kanske vardag för många av de svenska emigranter som kom till USA på den tiden.
Dust Pneumonia Blues handlar om en man som fått damm-lunga av alla sandstormar som pågick i mellanvästern, "The Dust Bowl". Det är en hård låt. "I went to the doctor and the doctor said, my son, you got that dust pneumonia and you aint got long, not long". "Down in Texas, my gal fainted in the rain, i threw a bucket of dirt in her face, just to bring her back again".
Do Re Mi, är lite mer på den ljusa sidan, hur det är att flytta från "Dust Bowl" till Kalifornien ("A garden of eden"), men har man inte "The Do Re Me" kan man lika gärna ge upp och åka hem till sin dammhåla.

Jimmie Rodgers - Jimmie the Kid samt T.B. Blues
Jimmie Rodgers ses av många som den första country artisten som slog, i början av 1900-talet.
På den tiden fanns inga trucks för countryartister att sjunga om, istället sjöng man om tåg. Jimmie The Kid handlar om en tågarbetare som joddlar och åker tåg kors och tvärs USA. Det var country innan den blev smörig.
Smörig är verkligen inte T.B Blues. "T.B" står för tuberculosis. Låten handlar alltså om en stackars tuberkolossjuk man (som joddlar). "Gee that old graveyard is a lonesome place, they put you down on your back, throw that mud in your face". Dödsångest.

Mississippi John Hurt - Spike Driver Blues
Detta är en folksång om en legendarisk svart fånge och rälsläggare John Henry(och hans fru Poly-Ann som "drove steel like a man"). John Henry satte sig upp mot sin kapten och tävlade mot en ångdriven hacka. John Henry tog sig igenom berget fortare än den ångdrivna hackan men dog på kuppen.

Merle Travis - Dark as a dungeon samt Sixteen Tons
Merle Travis spelade in samma låt ("John Henry", fin version). Merle Travis var annars från Kentucky och skrev mycket om hur det var att bryta kol i gruvorna där. Tydligen inte bra för hälsan vilket beskrivs i denna fantastiska passage:
"it's many a man i've seen in my day, who lived just to labour his whole life away... I hope when I'm gone, and the ages shall rule, my body will blacken and turn into coal, then i'll look from the door of my heavenly home and pity the miner a diggin my bones"
Sixteen Tons är hans mest välkända komposition. Ganska hårda bud där också, om att jobba i gruvan och vara fast i nån sorts system som gör att arbetarna fastnar i skuld till kolfirman.

Champion Jack Dupree - Overhead Blues
Givetvis handlar mycket Blues om hårt, dåligt, misslyckat liv. Champion Jack Dupree sjunger om hur han måste skära ner på sina kostnader eftersom han fastnat i ekonomisk knipa.
"I've seen the time when i used to have stakes and and chops piled up on my dogs plate. And if he would see a bone ... he would leave it away ... but now that same bone, me and my dog are pulling straws, and if he wins, i'll snatch it right out of his jaws."

Harry Brandelius - Jungman Jansson
Inte bara amerikaner har haft hårda tider, även våra svenska sjömän har upplevt ett och annat. Bland annat Harry Brandelius Jungman Jansson. Han reser över hela jorden (och sjunger Hej och Hå!). Ett farligt liv.
"Kanske ödeslotten faller, ej bland kvinnfolk, men bland hajarna i söderhaven blå. Kanske döden står och lurar bakom trasiga koraller. Han är hårdhänt men hederlig så sjung Hej och Hå!"

Evert Taube - Georg Johansson
Evert Taube, husguden, sjöng om det hårda livet som sjöman och emigrant. Det fanns gott om dödsorsaker som resande på den tiden, tex när man försöker stoppa en duell på Pampas där en kamrat riskerar att dö. Givetvis är det kvinnans fel. "men kvinnan, som är användbar till många ändamål, hon frestar ofta ynglingen långt mera än han tål". Lite obehaglig kvinnosyn hade nog ändå Taube.

Återgå till hårda IT-arbetet nu, och skatta er lyckliga att ni inte drabbats av the old T.B ännu. Sjung Hej och Hå!


Tuesday 22 April 2014

Turbonegro bonanza



I början av millenniet försökte en kompis idogt få mig att börja lyssna på Turbonegro. "Det är skitcool punk och de sjunger bara om bögsex", lockade han. Jag föll aldrig för det. Det lät lite för spexigt för min smak.

Men så en dag, på Hultsfredsfestivalen 2002, råkade jag bevittna Turbonegros legendariska återförening. Och det var helt fantastiskt bra! Jag som precis hade gett upp hoppet om att hitta bra rocknroll, och så fick man höra detta. Jag ägnade några år åt att uteslutande lyssna på Turbonegro efter den här incidenten.

Spotify: Sailor Man
Http: Sailor Man

Det sägs att när de skulle hitta på sitt bandnamn satte de sig ner runt ett bord och drack och brainstormade. Dagen efter mindes ingen någonting från kvällen, men de hittade två lappar med förslag: "Turbonegro" och "Nazipenis". De valde det förra.

Turbonegro höll envist fast vid sin märkliga image. De var bögar, allihop. Och de klädde sig i heltäckande jeans. "Läder är för mjukisbögar" som sångaren Hank von Helvete en gång uttryckte det. Levis insåg till slut hur mycket gratisreklam de fick och gick in med spons.

Mycket av deras image kom från den finländska konstnären Tom of Finland. (Nej, googla inte honom på jobbet) Han målade stora starka män i olika erotiska situationer och sägs ha haft en stor betydelse i gayscenen under efterkrigstiden.

Varje konsert inleddes med Age of pamparius, så det gör även den här listan. Låten handlar om en pizzeria i Oslo som keyboardisten ägde. Det får betraktas som en reklamlåt, men komplett med bra riff och läckra fotbollskörer. Are you ready for some darkness kommer också från skivan Apocalypse dudes (1998). Det är deras mest välproducerade alster, och de hade precis kommit ifrån sitt allra rivigaste punksound. Istället hade de fått in bra gitarrposer, snygga jeansoutfits och en gitarrist som faktiskt kunde spela, Euroboy.

Sailor man kom från den tidigare plattan Ass Cobra (1996), men i den här listan får vi höra en cover gjord av "Tysklands motsvarighet till Bob Hund", Tocotronic. Jag tycker det är en fin bit och passar i en akustisk version där man hör texten ordentligt.

Get it on är en uppvisning i Turbonegros paradgren, nämligen att sno från andra låtar och sätta ihop till en klatschig rockdänga. Get it on är ju helt fantastisk och funkar på vilket dansgolv som helst. Lyssna sedan på de två följande låtarna I'm eighteen av Alice Cooper och I just wanna have something to do av Ramones så kommer ni förstå var de snodde allt ifrån. Hela den androgyna stilen, samt sångarens sminkning är förresten stulet från Alice Cooper.

Prince of the rodeo är även den från Apocalypse dudes och är grymt svängig. En typisk låt som inte var möjlig innan den nya gitarristen Euroboy. Under turnén med den skivan kollapsade sångaren i ett lite för långt gånget heroinmissbruk. Bandet splittrades och återförenades inte förrän 2002, då jag såg dem på Hultsfred. De tyckte att det kändes riktigt bra och spelade in skivan Scandinavian leather (2003). De kom aldrig upp i samma höjder igen, men vissa låtar prickade de in. Fuck the world och Le Saboteur funkar bra till exempel.

Vi återgår till punkdagarna och Ass Cobra. Denim demon är allt som kommit att känneteckna bandet. Hela deras image i en enda låt som handlar om en kille som blir mobbad i skolan, och kommer tillbaks och hämnas senare i livet med allehanda våldsamheter.

Now I'm back
With a bang
I got my own leather gang
And all of them are men
Denim's back again

Under andra halvan av nittiotalet brukade bandet avsluta sina spelningar med allsångsvisan I got erection, medan Hank stoppade upp en bengalisk eld i arslet. Fyrverkeriet slutade han sedemera med (händelsevis samtidigt som han slutade med droger) men låten hängde med länge.

Hank von Helvete gick senare i livet ner sig i något mycket värre än heroin, nämligen visor. Han spelade Cornelis i filmen om densamme och därefter blev han sig aldrig lik igen. Bandet har en ny sångare, men jag har för länge sedan tappat intresset. Jag plockar bara from de här gamla godbitarna då och då.

Jag vet inte om någon av medlemmarna faktiskt var homosexuell. Det var bara något de sa.



Tuesday 8 April 2014

Kvartalsrapport Y14-Q1

Väntan till årets slut och årsbästalistor kan bli lite lång och tråkig. Så varför inte en lista som summerar kvartalet som har gått!? Fick bli så...

Kvartalsrapport

Friday 4 April 2014

Tuesday 1 April 2014

L-A



I min iver att få leverera tidigare ohört material till mina kära blogkollegor sträckte jag mig för långt.
Jag grävde en för djup grop och åt upp en för stor del av hela kakan.

Därför blir dagens lista skamligt kort. Detta faktum bör dock med lätthet övervägas av kvaliteten på temat, nämligen Landskrona. Allas favortistad i vinden - mitt i Öresund!

spotify:user:b513948:playlist:6o8xHIOtLLCELiHrgcPcWn