Friday 28 October 2016

Hammurabi Hits



Nu i dagarna släpptes Civilization 6. Jag minns fortfarande den där kvällen, någon gång runt 1991-1992,  då jag lyckat få tag på en kopia av första Civilization, genom en kompis till min kusin i Hyltebruk. Min brorsa och jag blev efter flera timmars spel besegrade av Shakas krigsfartyg. En otrolig upplevelse som jag tror ingen annan kulturell företeelse (konsert/film/teater/utställning/etc) lyckats slå ännu så länge.

Civ 6 verkar vara ett fantastiskt spel men med en stor brist: Babyloniska riket ingår inte.
Babylon är kanske det mest klassiska gamla utdöda riket och min favorit i Civ. (Sumer ingår dock som plåster på såren.)

Här kommer en lista inspirerad av Babylon som plåster på såren. https://open.spotify.com/user/andershaverdal/playlist/1V8MlIecl1vCJzJnbwwVpp

spotify:user:andershaverdal:playlist:1V8MlIecl1vCJzJnbwwVpp


1. Boney M. - By the rivers of Babylon
Denna klassiska Sportradio-hit, inleder givetvis listan, och den första av många religionsinspirerade Babylon-låtar. Babylon var lite av bad guys i bibeln. 1. De trodde inte på den judiska guden. 2. De satte judarna i fångenskap, och 3. Invaderade Jerusalem.
Detta är en gammal psalm tror jag, som gjorts om till en jädra svänging diskodänga.

2. Max Romeo - War Ina Babylon
Mer på det religiösa temat. Rastafari-religionen, som anser att de är nån judisk stam och att Haile Selassie, Kung av Etiopien, är Jesus inkarnerad gillar inte heller Babylon. De brukar kalla västvärldens ruttna civilization för "Babylon" medan deras fina land Etiopien, "Zion" är det förlovade landet.

3. Mumford & Sons - Babel
Babylon är även kända för sina byggnationer. De hängande trädgårdarna hade gjort Ernst Kirchsteiger gå upp i falsett enligt legenden. Babylons torn är nog ändå den mest berömda byggnaden som Babylonierna lyckades få bygglov till att bygga. Den revs dock ner av Gud som överklagade bygglovet.

4. Golden Gate Quartet - Shadrack
Ännu en religiös sång. Även denna gång är Babylon bad guys. Nebukadnessar II framställs i dålig dager för att ha förslavat Israels folk. Ajabaja!

5. REM - Losing my religion
Något som retade livet ur judar och kristna var att man trodde på andra gudar i Babylon än... ja Gud. Till slut dog Nebby och Babylon gick under och de mesopotamiska gudarna ersattes med Islam. Resterna av Babylon ligger tydligen ca 10 mil från Baghdad.

6. Chopin - Minutvalsen
Vad har då Babylon för betydelse för mig, sittandes i en bostadsrätt i Malmö, ätandes filmjölk? Jo, att minuter och timmar räknas 60 i taget är tydligen en rest från Babylonien, som hade räknesystem baserat på 20 och 60.

7. Johnny Paycheck - 11 months and 29 days
Också vår kalender, med sina 12 månader, härstammar från Babylon.

8. The Clash - I fought the law
Man skall inte kämpa mot lagen, hävdar Joe Strummer och de andra gossarna i The Clash. Det budskapet hade Hammurabi gillat. Han samlade ihop några av de första lagarana i världshistorien och ristade in på en stor sten i Babylon.

9. Babylon Zoo - Spaceman
Är Jas Man en ny inkarnation av den store Nebukadnessar (satan enligt den Bibeln)??

Friday 21 October 2016

Ja just det

Omröstningen creddig vs ocreddig lista slutade 4-2. Tyvärr visade sig den creddiga listan vara ett mycket större åtagande än vad jag hade tänkt mig. Det är något som inte finns på spottan, jag fick börja hämta CD-skivor i källaren, rippa i störda iTunes, göra m3u-listor und so weider.

Så det blir den ocreddiga listan istället. Den creddiga kommer nästa gång. I mp3-format.



Just D. Japp, du läste rätt. Just D har satt ett avtryck som någon form av tidigt nittiotalets Stefan och Christer. En sorts pajasar som på ett buskisartat sätt var först med rapp på svenska. Och med viss rätta. Men häng kvar.

Just D's diskografi ser ut ungefär såhär:

1990 – 1 steg bak & 2 steg fram - Här är de rätt omogna och naiva, lite barnslig attityd.

1991 – Svenska Ord - De börjar hitta sin stil och får en hit med Relalalaxa. Mycket är samplingsbaserat och instrumentalt. Fortfarande är det lite oslipat.

1992 – Rock'n'Roll - På den här dubbelplattan samsas några hits, tex Grannar. Här har de enligt mig nått sin höjdpunkt. Skivan är en långdragen jazz- och blues-osande släpig orgie i Stockholmsk överklasstristess.

1993 – Tre Amigos - Just D tar steget in i buskis och vi tappar dem för alltid.
1995 – Plast ...

Det fanns alltså en kort period runt 1992 då Just D hade sin musikaliska formtopp.

Kom till saken Jonas


Moderiktiga frisyrer

Jag tänkte att ni skulle få höra en sida av Just D som ni kanske inte hört förut. Jag ville fokusera på deras musikaliska sida, snarare än den lustiga och pubertala. Musiken de gjorde består nästan uteslutande av samplingar från andras skivor, och enligt dem själva har de enbart använt svensk musik. Gurra G har kommenterat att det vågar man ju inte göra längre, man blir stämd direkt. Så det är väl ett utdött fenomen.

Musiken är någon form av släpig välpolerad blues, scratchad och med inslag av tv-ljud och 60-talsdansband.

Bara Början och Arne Anka är två till största delen instrumentala låtar, typiska för Rocknroll-skivan. Trottoaren är faktiskt en av deras allra första låtar, jag tycker det är den enda som funkar från den tiden. Lite tonårig text, men fint flow.

Blues är en bluesig låt där två sångare battlar om vem som haft jävligast uppväxt. Rolig text.

Ord som börjar på O är en kraftfull hit från Rocknroll. Sedan kommer några eftertänksamma stycken, mycket reklam och andra märkliga inslag. När farfar var ung är en retropastisch om hur det var förr i tiden. Även om jag fokuserar på musiken så kan man inte undgå hur duktiga Just D var på att skriva texter

Nu när farfar samlat 
mer än nitti taggar
så sitter han och gaggar
med nån gammal hagga

Vi flummar vidare med lite språkkurser och annat. Lägg gärna märke till låten Rökringar med Leif "smokerings" Andersson som MC. Godnatt markerar slutet på skivan rocknroll, och även på den här listan.

Listan har många låtar, men de flesta är rätt korta så den är normallång. 

Just D har på senare dar återförenats, men jag har faktiskt inte lyssnat på hur de låter. De har även börjat med en podcast där de snackar om... tja det mesta. 


Friday 14 October 2016

Röksvamp




Idag får vi lite sköna toner från grannlandet i väst.
Trevlig helg!

Listan

Friday 7 October 2016

Geometri



Veckans tema är lika geometriskt stringent som det är musikaliskt eklektiskt.
Det är nog allt jag har att säga om veckans lista. Ideén lät bättre än vad listan blev.
Trevlig fredag!

Lista Spotify uri

Lista vanlig uri