Friday 28 April 2017

Nyupptäckta melodier



Efter några misslyckade försök till tema kommer här en lista med saker jag upptäckt nyligen och som jag gillar. Kan ni gissa vilken låt Krulltotten på bilden har gjort (utan att kolla albumomslag)?

Listan:
https://open.spotify.com/user/ndesh/playlist/0NIv4ZXKANrkjqjeAaEPZ2
spotify:user:ndesh:playlist:0NIv4ZXKANrkjqjeAaEPZ2

Friday 21 April 2017

Pentatonik

Ni som gillar blues är säkert redan bekanta med denna skala. För de som inte vet är den pentatoniska skalan kortfattat en skala med fem (5) toner per oktav (octavé). Man kan alltså spela låtar i denna skala enbart på de svarta (blaqué) tangenterna på ett piano. Det är superenkelt och låter lätt liksom lite mystiskt. Det är lite grejen bakom varför vissa klassiska kompositörer började inkorporera denna skala under romantiken. Maurice Ravel ville t.ex. vara lite cool och exotisk och lutade sig mot den pentatoniska skalan för att få det att kännas som att musiken kommer från Kina. Instrumenteringen i Mother Goose är typisk asiatisk också, med fokus på flöjt och kromata.

Enligt ryktet fick Claude Debussy nys om gamelan-musik från Java under världsutställningen i Paris 1889, och blev helt hänförd av klangerna och skalorna. Sedan gjorde han som Steve - stal det han gillade och remixade.

Försökte blanda in lite nytt också, däribland lite Richard D James och en av mina favoritartister från Etopien (Gigi).

Listan:


I brist på bildmaterial kommer här en bild på en s.k. Pentamotor från Volvo