Monday 30 July 2018

Gubbagroove



Ursäkta förseningen och nej, ni har inte råkat få in guldkanalen utav misstag.
Enjoy!

Gubbgroove




Saturday 21 July 2018

Naiv electronica

Semestertider. Sitter i Spanien och kom på att jag glömt lägga ut listan! Fick först inte ut inlägget då Mobile Safari inte spelar så väl med Blogger men med lite mer arbetsinsats lyckades jag till slut få till ett inlägg via Chrome.

Dagens lista handlar om electronica, eller mer specifikt ett urval av låtar ur den nyligen påhittade genren Naive Electronica:

https://open.spotify.com/user/kalasdanne/playlist/1MoFiK30s3LJ0Y8fMRbKNE?si=EaO2xixBRxSUoUMOOoWYCg

Thursday 5 July 2018

Man skall inte sitta inne på sommaren

Jag sitter inne på en lista som jag tror kommer fängsla er! Alla låtarna är ihopkedjade via det gemensamma temat "FÄNGELSER".

https://open.spotify.com/user/andershaverdal/playlist/3UcQWcxOOPJO9gE0D0oCuX?si=DRLXpp-0QCi6EMsiHqdDaw

spotify:user:andershaverdal:playlist:3UcQWcxOOPJO9gE0D0oCuX

1. Roky Erickson - White Faces
Stackars Roky, åkte ju inte i riktigt fängelse, men låstes ändå in i ett elektrifierat dårhus. Men jädra vilket drag det blev i denna låten, å andra sidan! Inget ont som inte för något gott med sig?

2. Blind Lemon Jefferson - Penitentiary Blues
Det fanns gott om hårdingar inom Bluesen som suttit inne, Son House eller varför inte Lead Belly som satt inne för mord. Blind Lemon Jefferson, däremot, tillhörde den blinda falangen, men sjöng om fängelselivet i denna mycket tidiga blues.

3. Jimmy Rogers - In the Jailhouse Now
Jimmy Rogers har inte heller suttit inne, vad jag vet, och i "In the Jailhouse Now" berättar han om en kompis som verkar vara riktig syndare, "Ramblin’ Bob", och därmed sitter bakom lås och bom. Låten blev åter igen en hit i kultrullen "O brother ..." och det är intressant att höra skillnaderna i intonation i Jimmy Rogers 20-tals-version.

4. Someone to give my love to - Johnny Paycheck
Nu kommer vi till 60 och 70-talet igen, då var det inne att sitta inne! Johnny Paycheck är en personlig favorit som jag haft med i minst två andra listor. Han satt på kåken för att ha skjutit en snubbe, i självförsvar givetvis. Denna låt visar att han även var en romantisk karl.

5. Layla - Derek & The Dominos
Derek & The Dominos mest prominenta medlem var Eric Clapton. Men det är inte pga honom de är med på listan, utan pga trummisen, som också var med och skrev hitten "Layla", Jim Gordon. Han utvecklade tyvärr schizofreni och hade ihjäl sin mor, åkte in, och sitter fortfarande i fängelse.

6. Love - The Red Telephone
När jag gjorde research på denna låten häromdagen hittade jag kanske den mest skrämmande/förvirrade/mystiska kommentaren på internet. Skriven för bara några veckor sedan.




Hur som helst, Arthur Lee sjunger "They locking them up today They are throwing away the key. I wonder who it will be tomorrow, you or me?". Det visade sig vara Arthur Lee själv som satt 8 år i fängelse, möjligen oskyldig.

7. The Byrds - Eight Miles High
Från början tänkte jag stoppa in "Life in Prison" från Sweetheart of the Rodeo. Visserligen en av de sämre låtarna på en annars grym skiva - MEN... vän av ordning (Pontus) skulle då observerat att David Crosby minsann _inte_ var med på den skivan, och David Crosby satt ju inne 9 månader 1982 för drogande.
Så då får det blir Eight Miles High, som vi Roxy Music-kännare nickar instämmande åt, den ingick ju i kursmaterialet där.

8. Steve Earle - The Graveyard Shift
Steve Earle har också checkat in 60 dagar på "Hotel Gripen", 1994 för droginnehav och vapenklödd.

9. The Fugees - Fu-Gee-La
En lite bortglömd låt, ja en bortglömd skiva, som fortfarande håller! Lauren Hill har gjort det både Ronaldo och Messi misslyckats med - åkt i fängelse för skattefusk.

10. Gil Scott-Heron - The Prisoner
En riktig rackaravslutning! Gil Scott-Heron har också suttit inne för... ja du gissade rätt - droger! Men denna låten spelades in långt innan dess.

Jag hoppas att denna lista får er på rätt spår och att ni framöver undviker droger, vapen, skattebrott, mord och annat man kan åka i finkan för.