Friday, 12 June 2020

Acoustic Lysergic Mycelium Music



Dags att ta på er kaftan, eller ännu ta av den helt! Slicka på en groda och låt era bara fötter sjunka in i den mjuka mossan. Veckans lista blir ett lite axplock av den genre som ibland kallas Acid Folk.






…Men vi tar väl en liten historie re-cap för de intresserade:

På första halvan av 60-talet var det som bekant en folkmusik-boom i USA med artister som Dylan, Joan Baez och Buffy Saint Marie. Som började skriva låtar isnpirerade av amerikansk folk-tradition. Även i England var det något av en folk-musik revival. Band som Fairport Convention och Pentagle hade mer rötter i den medltida musiktraditionen. När artisterna och omgivningen började upptäcka sinnesvidgande preparat i mitten av 60-talet blev texterna bli mindre politiska och traditionella samt handla mer om universell kärlek, natur och spirtualism. Inte sällan med inspiration från indisk eller österländsk folkmusik. Det tillkom nya artister och många psykedeliska rockband inkorporerade dessutom folk-element i sin musik. (Grateful Dead, Led Zepelin, Beatles och Jethro Tull t.ex.) Den nya, mer flummiga, psykedeliska folkrockscenen kallades ofta Freak eller Acid Folk och peakade i början på 70-talet. Sen försvann den i några decenier. På 2000 talet blev det någon form av revival med t.ex. Joanna Newsom och Devendra Banhart. Men även många indie-band tog inspiration av acid folk soundet. 'Nuff said.

Ärligt talat vet jag inte om min lista är speciellt representativ, men är i alla fall en handfull låtar som jag gillar och skulle kunna räknas i genren. Dessutom tycker jag att det är lite kul att för en gång skull ha en lista med en majoritet tjejer …och flera låtar från Sverige. Peace out.


Listan: Acoustic Lysergic Mycelium Music



Genomgång av låtval:



Tandhygienisten Linda hittade till sist tillbaka till naturen vid en ringa ålder av 70. Alzeimers? 




1. Parallelograms – Linda Perhacs [1970]

Linda Perhacss släppte bara en skiva under 70-talet och dessutom i få exemplar. Den räknas i alla fall som en milstolpe och klassiker i genren. Här har ni alla ingredienser av acid folk, svävande stämmor, akustiska gitarrer, ett superknarkigt stick, tvärflöjter och en helt obegriplig flummig text.
Hon blev återupptäckt för några år sedan och har sedan dess släppt 2 nya skivor.


Hon smälter in i rummet och ditt undermedvetna. Som en sammetslen beige divan. 



2. Snowflakes — AnnaMy [2013]

Svenska AnnaMy är backad av medlemmar från Neo-hippies band som The Amazing och Dungen. Inte helt otippat inspelad i den kultiga Silence studion. Tyvärr vet jag inte så mycket mer om henne och hon inte gett ut något sedan 2013. Superfin låt, sång och framförallt stämmsången på den här låten är magisk. 


Mr. "Mellow Yellow" tillsammans med några killar som strax skulle spela in en väldigt vit platta.



3. Three King Fishers — Donovan [1966]

Donovan Leitch hyllades först som Englands svar på Dylan. Han var också en pionjär i genren och en av de första att hoppa på den psykedeliska trenden. Donovan hängde förövrigt med Beatlarna i Indien '68. Och det lär vara han som lärde Paul McCartney fingertekniken som resulterade i låtar som Blackbird och Mother Nature’s Son (Beatles bidrag till genren).


En helt orelaterad Turid, men ändå en bild som på något sätt känns helt passande drottningen av Svensk Acid Folk.



4. Vittras Vaggvisa — Turid [1971]

Tillbaka i Silence records. Fast när det begav sig. Turid är lite en doldis men kanske det närmsta vi kommer en svensk Joni Mitchell. (Man kan väl ana att AnnaMy har influerats en del henne.) Turid kunde säkert varit mer känd om det inte vore för att hon valde att vara en del av den okommersiella Svenska progg-rörelsen. När hon bröt med '77 den, för att signa sig till "komerciella" Metronom blev hon nästan persona non-grata bland progg-eliten. *Suck* Vittras Vaggvisa är baserad på en traditionell svensk visa som framförs med en väldigt delikat och vacker stämma.


Mig lurar ni inte era jäkla hippies hipsters. 


5. Blue Ridge Mountain — Fleet Foxes [2008]

Fleet Foxes brukar ju kanske mest tillskrivas epitetet Indie eller indie-folk?. Men Jag tycker att deras material, speciellt debuten, är solklar Acid Folk. Lyssna på gitarrplocket, harmonierna och framförallt temat i texterna. 


Tim hade rötterna i acid folken. Och frisyren med verkar det som.



6. Song to the Siren Take 7 — Tim Buckley [1967 ca]

Var ju så illa tvungen att ha med denna efter Anders J, lista. Detta är dock inte ’originalet’ från Starsailor plattan utan en mer avskalad och finare version sannolikt inspelad redan ’67. Tim är en av de där artisterna som går över många genrer och pysslade även med nån form av funk-rock. Dom tidigaste skivorna är dock mer acid folk än något annat.

"–Om jag sätter ögonskugga under ögen, ser det ut som mina ögon är upp-och-ner då?" Halv-bra idé.



5. Bushel Hyde — Jessica Pratt [2012]

Amerikanskan, singer-song writern Jessica lär inte vara jätteförtjust i att bli klassad som freak folk. Samtidigt uppger hon många artister förknippade med genren som inspirationskällor. Avgör själva. Oavsett tycker jag att hon har en väldigt fin och försiktig röst och debutskivan består bara av hennes röst och gitarr. Fint.


När hon inte drömmer  om blommande pojkar gör hon musik till Cirkus Cirkörs julbord. True Story.



8. I skuggan av unga pojkar i blom — Anna Ahnlund [2019]

Någon kanske minns Anna och låten Varulv från den kollaborativa ”Den Svenska Musikexporten” listan? Hon beskriver själv musiken som en mix av improvisation, folkmusik och progg. Den ekvationen blir i mina öron något som liknar Acid Folk. Älskar hennes intrikata melodier som svävar och drillar som koltrast-sång.


Som en Lord Byron i smutsig poncho. Den lätt tragiska Nick Drake var för vacker för vår värld.  



9. Things Behind The Sun — Nick Drake [1972]

En av de stora inom folk & singer songwriter, åtminstone såhär i efterhand. Nick lär ha plockat mycket ur ”Donovans playbook”, men har en så skönt egen jazzig, tragisk och romantiskt ton. Pink Moon blev sista plattan och är mer avskalad än de första. Jag älskar att man kan höra lite fippel i gitarrspelet runt 2:00, något som kanske vittnar om Nicks sköra mentala tillstånd vid inspelnngstillfället, men även om en tid då musik faktiskt var på riktigt.

Vashti är faktiskt släkt med predikanten John Bunyan, som lär ha skrivit en av världens mest sålda böcker. Tänk vad man lär sig. 



10. Here Before — Vashti Bunyan [2005]

Vashti Bunyan är en av få som kan tillskriva sig både första och andra generationen acid folk. Hon slog igenom och släppte en skiva runt ’70 som glömdes bort. När det blev en folk-revival på 2000-talet kom den på re-issue och då fick hon äntligen ”sitt break” och spelade hon in några skivor till. Däribland skivan som Here Before är med på. Hon kallas ibland the 'grandmother of acid folk' och har dessutom b.la. spelat in med Animal Collective.



No comments:

Post a Comment