Friday, 7 February 2025

Bach On Crack – The Neo Baroque Companion


Jag har aldrig varit något jättefan av klassisk musik. Inte så att jag inte kan uppskatta det, men det kräver ofta sin kontext. En live-konsert kan vara otroligt vackert och mäktigt, men i hörlurarna…Njea, det är sällan något jag går igång på…

Däremot inser jag att jag lyssnar på en hel del musik och musiker som inspirerats av klassisk musik, Baroque-pop, Heavy-metal och Prog-rock etc. Och jag gillar ganska många moderna kompositörer och tolkningar av klassiska stycken.  

Ett exempel på musiker som jag kan uppskatta är pianisten Glenn Gould och hans väldigt personliga tolkningar av Bach. Just Bach och barock-epoken är ju just lite spännande: Barockens musik känns ju på sätt och vis väldigt närbesläktad med punk & rock, då den på sin tid blev anklagad för att vara kaotisk och dissonant och tillät mer improvisation än tidigare strömmningar.
Kanske inte därför så förvånande att många samtida artister inspireras av Bach? 


Jag har därför i veckans lista plockat ihop en samling moderna låtar, som hämtat inspiration från barocken och/eller tolkar Bach himself. Disclaimer att jag verkligen inte vet mycket om klassisk-musik överlag, så ha överseende om jag har blandat ihop någon tidsepok eller stilgrepp.

Vill man kan ju läsa på själv om J.S.B 

Johann Sebastian Bach[n 1] (31 March [O.S. 21 March] 1685 – 28 July 1750) was a German composer and musician of the late Baroque period

 

Eftersom vissa låtar vart så väldigt korta har jag avsiktligt överskridit den rekommenderade 10-låtars gränsen. Det överlever ni.


Listan: Bach On Crack – The Neo Baroque Companion



Om låtarna & artisterna:




Till vänster franska musikern Nicolas Godin. Till höger franska upptäcksresanden Nicolas Baudin. Slående lika till namn och utseende! 


Nicolas Godin – Orca 

Vi börjar med den ena halvan av Air, som oftast nosat mer på barock-pop än klassisk barock-musik. Den här riviga och distade dängan är så vitt jag förstår en originalkomposition men från en skiva ‘Contrepoint ‘ där Bach’s musik är själva inspirationen. Kontrapunkt är just något som är signifikant för barock-musik och Bach i synnerhet, och betyder typ att det pågår fler melodier simultant utan att en är dominant. Den här låten känns som något som skulle kunna förekomma i vilken Wes Anderson film som helst. 





Kody Nielson – Ruban's Birthday

Vi förflyttar oss till det södra halvklotet och Nya Zeeland - som man kanske inte normalt förknippar med Barockmusik. Kody har spelat in 2 instrumentala barock-inspirerade skivor med “födelsedagslåtar”. Just denna biten är tillägnad hans bror till Ruban Nielson känd från bandet Unknown Mortal Orchestra. (Som är en annan favorit). Kody släpper också trevlig elektronisk musik under namnet Silicon och var tidigare frontman i Nya Zeeländska kultbandet Mint Chicks. 





Sagor & Swing – Så Har nu Denna Dag

Vi får lämna Bach i förmån för en tolkning av en svensk barock-doldis: Gustav von Dûben (1624-1690†) En gubbe som skrivit en del melodier till den svenska psalmboken. Som den här gamle godingen: Psalm 503. 

Sagor & Swing är Bo Hanssons protogé, orgel-akrobaten Eric Malmberg (som jag har haft med i tidigare listor) samt hans bror på trummor. Här gör dom alltså en en svensk homage till Wendy Carlos klassiska platta ‘Switched on Bach’ (1968) där Wendy tolkade Bach på Moog-synth precis som Eric nu gjort med Gustav D’s något mindre kända verk. 






Musica Sequenza – St. John Passion, 13. Aria, BWV 245: Ach Mein Sinn, Wo Willst Du Endlich Hin

En artsy ensemble med f.d. elever från den snobbiga kulturskolan Juliard i NY, fast numera baserade i Berlin, såklart. Dom har tydligen specialiserat sig på att framföra klassiska verk i moden tappning. Oftast i olika konst & kultursammanhang i samarbete med div. filmskapare, balettdansörer och visuella artister . När dom inte lirar Bach kan det tex. bli Händel eller Vivaldi.

Det här verket framfördes för första gången på Långfredagen 1724 men Bach lär ha skrivit om verket flera gånger och den ultimata versionen gjordes 1740. Vilken är er favorit?





Bachspace Trio - Constellation 999: 999 after BWV 999 & BWV 1018

En trio som består av Tamar Halperin på piano, Etienne Abelin - fiol och Tomek Kolczynski som står för de elektroniska elementen. Tamar är en Israelisk pianist som lirar både Jazz som klassisk musik. Hon har bland annat en PHD i musik och skrivit en avhandling om just Bach. Hon är dessutom gift med en Andreas Scholl som  är en världskänd kontratenor.

Etienne är en framstående dirigent som dirigerat några av de mest prominenta orkestrarna runt hela världen. Han har bl.a. beskrivits som “an icon of new ways in classical music” . Tomek har gjort musik till ett dataspel. 





Igorrr - Tout Petit Moineau

Spänn fast er. Franska breakcore artisten Igorrr har beskrivits som “Jean-Sébastien Bach som spelar Game Boy samtidigt som han lyssnar på Cannibal Corpse”. Släng in lite Aphex Twin och Mr. Bungle så börjar det närma sig. Låter det schizo? Ja bokstavligen. 

I just den här låten har han visserligen lånat melodi av Bethoven. Wait, wait säger ni…Bethoven är väl inte Barock? Nä, men Bethoven var å andra sidan inspirerad av Bach så det hänger ihop ändå  – och känslan i denna låten är klart närmare barock än Weinklassicism eller Romantik. Här är det sången och melodin och dom intensiva trummorna som bildar kontrapunkten i kompositionen. 

Sångerskan Laure Le Prunenec sjunger också i bandet progmetal bandet Corpo Mente om man vill ha mer av henne. Igorrr har också spelat in låtar där han låter sina höns spela melodin på leksakspiano. 





Bach Jazz – Air BMV 1068

Efter den något kaotiska biten tänkte jag att vi kunde få en välförtjänst paus med en jazzig version av Bach’s kanske största hit? Bach Jazz är inte världens bästa eller mest innovativa bandnamn, men plus i kanten för tydlighet. Man vet ju vad man ska förvänta sig liksom. Det rör sig om en svensk trio och får man lite EST-vibbar kan det bero på att Esbjörns ljudkille Åke Linton sitter bakom mixerbordet. Jag tycker killarna har blåst liv i en nästan uttjatad bit. Bra jobbat!





Paul De Jong – Number Man

Paul De Jong är ena halvan av The Books. Han är en något av en ljud-hoarder och lär ha ett bibliotek hemma AKA “The Mall of Found” med över 50.000 samplingar. Det är av dessa han sedan sätter ihop sina collage aktiga verk. Som detta stycket: Number Man, som återfinns på samlingen Red Hot + Bach. 

Skivan innehåller moderna Bach tolkningar och den lanserades tillsammans med en iPad-app med visualiseringar av olika konstnärer. Red Hot är en non-profit organisation som jobbar mycket med AIDS-frågor. Number Man samplar bla. Well-tempered Clavier Book I,  BWV 846.





Venetian Snares – Magnetian Stumble v2

Tillbaka till IDM/breakcore och den här gången Kanadensaren Venetian Snares – riktigt namn Aaron Funk. Med ett sådant ballt namn varför välja ett annat artistnamn? Nåväl, Aaron har gjort sig känd att sampla udda klassiska verk men skivan Traditional Synthesizer Music är helt komponerad på modulär-synthar. Om man inte vet vad det är kan man föreställa sig en sladdhärva stor som en vägg.

Trots att det är en originalkomposition påminner detta mycket om en uppdaterad version av Wendy Carlos Switched on Bach  





Arandel, Petra Haden – Prelude No.2 in C Minor

Arandel är en fransk anonym musiker som det elektroniska soundet till trots, inte lär använda varken MIDI eller Samplers utan framför musiken “live”. På plattan inBach tolkar han Bach med ett gäng olika gästmusiker. Många intressanta spår på den. Här i samarbete med Jazzbassisten Charlie Hadens dotter Petra som kanske är kändast för sina ackapella-covers av bla. the Who och Journey. 







Rick Wakeman – Jane Seymour

Det är väl klart att man måste få in en progg-rockare. Rick Wakeman är keyboard-trollkarlen som är mest känd för sin tid i Yes och för att spelat klav på bl.a. Space Oddity och Hunky Dory. Han gjorde också musiken till den officiella dokumentären om fotbollsVM ’86. Det ni! 

På det strålande konceptalbumet the The Six Wives of Henry VIII är Bach-influenserna inte så subtila. Särskilt på denna låt om Henrik VIII 3:e fru som lånar friskt från Bachs orgel-epos Toccata in D minor. Hon förlovade sig föresten med "Henke" dagen efter hennes företrädare halshuggits. Nice.

Bonusvideos:



Igorrr 's  Tout Petit Moineau. Framförallt coolt att se att Laure Le Prunenec kan leverera live också.



Venetian Snare's analoga sladdhärva





Gringubben Rick Beato och ett gäng musiker om deras relation till Bach


No comments:

Post a Comment