Tuesday 8 November 2011

Sköna skivor

..fast egentligen använder man kanske inte ordet "skiva" så mycket nu för tiden, när det antingen streamas från Spotify, eller laddas från what.cd!?

Temat är "favoritalbum från 2011". Det är bara några få av låtarna här som skulle platsa på en toplista över årets bästa låtar, men de representerar riktigt, riktigt bra album.

Atlas Sound - Parallax (Te Amo)
Atlas Sound a.k.a. Bradford Cox. Som solo och som medlem i Deerhunter har han varit en av mina absoluta favoriter de senaste fyra, fem år sedan. Här med ett rykande färskt album.

Real Estate - Days (Green aisles)
Atmosfärsikt, melodisk, lågmäld och lättlyssnat gitarrpop. Betydligt mindre "quirks" än på deras första skiva, men ändå intressant och väldigt bra.

M83 - Hurry Up, We're Dreaming (New map)
Bästa shoegazingen sedan 1991? En skiva som redan spelats här på Musikveckor nyligen, men som definitivt att dra en vända till.

Youth Lagoon - The Year of Hibernation (Daydream)
En 22-åring som spelat in en skiva i hemmastudion i garaget, präglad av ett splittrat förhållande och kronisk ångest. Låter det inspirerande?

St. Vincent - Strange Mercy (Cruel)
AllMusic använder orden "quirky, intricate pop songs" för att beskriva Annie Clarks musik. (Cat Power möter Gus Gus?) Stämmer verkligen bra på den här låten. Kanske en artist för Minna att lägga till listan över kvinnliga favoritsångerskor?

Girls - Father, Son, Holy Ghost (Vomit)
"Ethereal pop in the spirit of Spiritualized and Ariel Pink" enligt Pitchfork. En jämförelse som jag inte tycker stämmer in på albumet i sin helhet, men definitivt på den här låten.

The War on Drugs - Slave Ambient (Your love is calling my name)
När man tycker att Fleet Foxes är uttjatat och man med nostalgi i sinnet bläddrar bland de första Verve-singlarna (innan de hette The Verve…) men vill ha något lite fräschare - då plockar man fram The War on Drugs. (Med Kurt Vile på sång, vilket jag hade pinsamt dålig koll på innan jag började läsa på.) Näst bästa shoegazen sedan 1991?

John Maus - We Must Become the Pitiless Censors of Ourselves (Quantum leap)
"Kan man göra en sån här skiva 2011!?" var ungefär min reaktion när jag hörde den här skivan första gången. Post-punk (eller New Wave?) för 2010-talet! En av mina favoriter i år. Väldigt konstig, men väldigt bra!

Shabazz Palaces - Black Up (Youlogy)
Jag har noll koll på hip hop… Men det här är riktigt cool, ganska mörk musik, som egentligen hade varit en någon helt annan (obskyr) genre om det inte hade varit för att de "pratsjunger" ovanpå musiken.

Panda Bear - Tomboy (Tomboy)
Noah Lennox, a.k.a. Panda Bear. Här solo, annars medlem i Animal Collective. Självklart inte lika bra som förra Panda Bear-skivan eller förra Animal Collective-skivan, men utan tvekan på 2011-toplistan… Nördfakta att gå igång på: Skivan mixades av Sonic Boom från Spacemen 3.

No comments:

Post a Comment