Tuesday 2 October 2012

Fåglar, orgel och skrammel

Dagens lista är tänkt att vara sammanhållen, meditativ och mestadels instrumental. Den vilar på tre pelare.


Listan


Pausfågeln

Elektronikaprogrammet Ström i SR P2 bad för länge sedan en massa experimentella ljudmakare att remixa klassiska pausfåglar. Resultatet släpptes på skivan "Pausfågeln Remixed", och därifrån kommer ett par av dagens låtar. Göken och rödvingetrasten är två odiskutabla favoriter. Som låtar alltså, i fjäderform har jag ingen favorit.


Hansson och Karlsson

Jag minns inte om duon varit med innan. Gamle gode Janne "Loffe" Karlsson på trummor, Bo Hansson på orgel, och inget annat. Det är jazzigt, proggigt och flummigt. De bidrar med tre låtar idag.


Einstürzende Neubauten

De bästa skrammelmakarna i universum bidrar med två låtar. Kanske främst för att Spotifys utbud av dessa är jobbigt begränsat, annars hade ni fått en hel lista med tyskarna. De bidrar även med de enda textraderna i den här listan, även om de inte är många. En per låt ungefär.

Sångaren Blixa hörde en gång en dam säga till sin man på ett museum "You will find me if you want me in the garden, unless it's pouring down with rain". Han blev så inspirerad att han skrev en hel låt med det som enda textrad. Fantastiskt meditativ.

Installation no.1 från samma skiva (ende neu, 1996) bjuder på en otroligt suggestiv slinga, frambankad på okända plåtinstrument. Även här är texten minst sagt sparsmakad.

Som ett litet avbrott har slagsmålsklubben också letat sig in på listan, med den enda bra låten de gjort.


No comments:

Post a Comment