Wednesday 27 February 2013

Starred

Vi har kör spotify radio med stationen "Rock" ett tag nu därhemma.
Stundtals har vi hört en bra låt värd att spara i en playlist och har därför stjärnmarkerat den. Som av en händelse fanns det exakt 10 st låtar för närvarande. Gissa vilka jag är skyldig till i starred.

Saturday 23 February 2013

127 tracks, 10 hours

Sedan 21 december har lagts upp på Musikveckor
Jag lade in dem i en lista som jag kunde ha på för att komma i kapp lite. Tänkte att det säkert fanns flera som var intresserade.

Tuesday 19 February 2013

Svenskt

Denna vecka har jag samlat några svenska favoriter. Visade sig till vis del bli rätt mycket sådant man hittar på Preem-macken på väg till midsommarfirande men det gör inget.

Weeping Willows - Broken Promise Land
Detta kan vara det fläskigaste och samtidigt mest deprimerade musikstycke som spelats in i Sverige. Har man fått sitt hjärta krossat en enda gång, om de så var på mellanstadiet, går den inte att motstå.

The Soundtrack of Our Lives - Firmament Vacation
Svensk rymdrock från Götet.

Peps Blodsband - Hög Standard
En svensk klassiker. Textraden "Läckergommens geååååspastaj som skaupats jooost preciiis for daaaaj" får en att vilja flytta ut i skogen och bli självförsörjande på bär, kottar or rötter.

Pugh Rogefeldt - Här kommer natten
Pugh har några riktigt sköna låtar i sin 70-talsrepertoar. Detta är kanske favoriten.

Kjell Höglund - Ett tillbakadraget liv
Kjell Höglund är mästaren av självföraktande, obehagliga, lite för träffsäkra texter. Denna är väl inte världens mest upplyftande heller ("ett liv i parentes"), men vacker på sitt sätt tycker jag.

Atomic Swing - Stone me into the groove
Sällan har väl "Svensk rock av internationell klass" passat bättre än för denna gamla slagdängan. Hade lika gärna vara skriven av typ Neil Young eller the Doors. Typ.

The Cardigans - Sick & Tired
Härlig tidig Cardigans, innan de bytte ut fina harmonier mot grova gitarriff.

Docenterna och Idde Schultz - Peppar & Salt
Joppe Pihlgren har förmodligen Sveriges falskaste sångröst, men det spelar ingen roll. Grym låt.

Torsson - Det spelades bättre boll
Inte heller här är sångrösten den stora tillgången. Jag gillar (den ironiska?) de-va-bättre-förr-texten. Jag sväljer den med hull och hår. Själv tycker jag det var bättre på "Sigge-Cirkus" och Rutger Backes tid i HBK, trots att jag aldrig sett någon av dem spela. Eller jo, Rutger Backe jobbade som vaktis på min lågstadieskola så jag såg honom lägga några straffar. Och, ja, de satt i krysset allihopa. Det spelades bättre förr - nuff said.

Eggstone - Water
Inspirerad av den imbecilla sim-texten från förra veckan bidrar jag med den nästan lika idiotiska "Water". Fin låt, korkad text. FYI "Water can be found in tennisballs".





Friday 15 February 2013

Alcohol & pills

Yay countryfredag! Jag har snubblat på en massa bra country på sistone, så den tänkte jag dela med mig av. Håll till godo.


Eller en länk: Alcohol and pills

En liten genomgång av låtarna:

Fred Eaglesmith - Alcohol & pills
En Hank Williams-låt kan vara ok. En bra countrylåt handlar istället om Hank Williams. En riktigt bra countrylåt inleder med textraden "Hank Williams". En riktigt bra countrylista bör således också inledas med textraden "Hank Williams". Låten handlar om att vad fan man än gör, så slutar det i alcohol and pills. Fred är en riktig muntergök från Ontario, se detta som en hyllning till Kanada.

Fred är avlägset lik Håvard, men inget släktskap har kunnat påvisas.

Malcolm Holcombe - Behind the number one
Jag vet inte vem han är, men han har anammat en sångstil som har en lång tradition inom country. Den går ut på att man super sig helt fördärvad under en sisådär 30-40 års tid. Sedan sjunger man med den skrovliga stämma man uppnått om allt som gått fel i ens liv. Lägg märke till hur bokstaven "F" uttalas utan hjälp av framtänderna, en teknik som är viktig att lära sig då dessa tänder troligen saknas.

Guy Clarke - The guitar
Den delen av countryvärlden som är allra mest självförhärligande har en profet, och hans namn är Guy Clarke. Tillsammans med sina lärjeungar när han en föreställning om country som något mystiskt och övernaturligt. Den här låten handlar om en magisk gitarr. Påfrestande sliskigt, men vilken känsla han har i den där magiska guran! Den spelar ju sig själv!

Guy Clarke är väldigt gammal nu, det var han inte förr.

Steve young - Jig
Ibland blir det så känslosamt att man inte längre kan sjunga rent. Det är inte en armhåla torr när man lyssnar på den här brustna stämman. Så vackert!

Eric Taylor - Hemmingway's shotgun
Detta är bara en bra låt jag hittade, jag vet inget om honom. Cool låttitel.

Blaze Foley - You'll get yours aplenty
Ingen countrylista utan en av mina favoriter. Blaze hade ett riktigt eländigt liv tills han blev skjuten. Han var en bra snubbe, säger de som kände honom.

Townes Van Zandt - Our mother the mountain
Min andra favorit. Han har varit med i så många av mina listor nu att jag inte tänker skriva mer om honom.

Kate & Anna McGariggle - Swimming song
Man kan tydligen sjunga om vad fan som helst så länge man har en banjo eller två. Till exempel kan man sjunga om simning. Klämmigt och lite hipstrigt. Simning är nästa cykling.

Systrarna Kate & Anna var som first aid kit innan det var hipstrigt. En av dem lever idag.

Fred Eaglesmith - Time to get a gun
Vi avslutar med ännu en låt från Fred. Här har han muntrat upp sig lite, och tänker att han kanske skulle köpa sig ett vapen ändå.

Time to get a gun
That's what I've been thinking
I could afford one
If I did just a little less drinking

Friday 8 February 2013

The subpixel blues

Har spenderat arbetsveckan med att jaga subpixel buggar. Det enda som räddat mig från en mental kollaps är Subpixel blues.

Enjoy!

Tuesday 5 February 2013

Här har ni

Det finns ingen logik i listan, jag är mest glad att den är inlämnad i tid så jag slipper den hårda tonen i chatten. 
Länk