Tuesday 25 February 2014

Motorik, Kraut och Nu Kraut

Beat     1     +     2     +     3     +     4     +
Hi-hat   x     x     x     x     x     x     x     x
Snare    -     -     x     -     -     -     x     -
Kick     x     x     -     x     x     x     -     x

Var ett tag inne på att sätta ihop en lista med krautrock. Sedan svängde jag över till att göra en lista med mer samtida musik  med krautrock-touch. (Hade tänkt kalla det Nu Kraut…) Efter att ha funderat lite över vad som faktiskt ger den där kraut-känslan, och efter lite googlande på Kraut, så sprang jag på begreppet Motorik.

"Motorik is a term coined by music journalists to describe the 4/4 beat often used by "Krautrock" bands such as Neu! and Kraftwerk"

Så vad har vi här nu då?

Jag borde egentligen sätta scenen med Velvet Underground - Sister Ray (1968), men den är helt enkelt för lång (17 minuter) och seg. Istället går vi direkt på Jonathan Richman & the Modern Lovers - Roadrunner (1976). En låt som anses vara en variant på Sister Ray, och som i den här inspelningen dessutom har John Cale (Velvet Runner) som producent.

Velvet Underground nämns ofta som en av influenserna bakom Kraut-scenen, med Neu! - Hallogallo (1972) bland de främsta banden. Andra Kraut-profiler är Hans-Joachim Rödelius - Monza (år?) som har haft soloprojekt och band som Harmonia - Musik von Harmonia, (1974).

I slutet av 70-talet så hade David Bowie - Red sails, (1979) sin Berlin-period, och har en hel del Kraut-influenser på de skivorna.

Modern tid… Har hört få samtida band som låter så krautiga som Fujiya & Miyagi - Knickerbocker (2008). Inte särskilt mycket kraut, men däremot ett väldigt tydligt motorik-beat hör vi i Death Cab for Cutie - Doors unlocked and opened (2011).

Därefter följer några halvt slumpmässiga låtar med med mer eller mindre tydligt motorik-beat: Portishead - Chase the Tear (2011)Primal Scream - Shoot speed / Kill light (2000), och det känns jäkligt gött att avsluta med den svenska och oerhört bra låten Silverbullit - Magnetic City (2001)

Lyssna på: Motorik

Bonus: För en väldigt "här-och-nu" upplevelse i Krautens anda, så rekommenderas Malmö-bandet MF/MB/ som vann kategorin Rock med skivan Colossus i årets Manifestgala.

No comments:

Post a Comment