Har du en intressant musiksmak? Spelar du bara "konstiga" låtar på grillfesten?
Då finner du räddningen nedan!
Tanken var åtminstone en popig lista, men temat verkar ha blivit låtar som kanske passar bra att lyssna på när du åker inlines i San Fransisco?
Eller varför inte som alternativ till små grodorna ikväll?
Lyssna här:
sommarpop
eller
sommarpop
Mycket nöje!
/e
Friday, 20 June 2014
Tuesday, 17 June 2014
Gästlista/Nils - Progressive Rock
Jag hörde av mig till min gode vän, tillika Prog Rock-afficionado, Nils Erichson, och frågade om han inte kunde göra en gästlista till oss. Han tackade för förtroendet med denna hyvens lista. Enjoy! /Anders
Hej! Här kommer gästplaylisten på temat progressive rock, eller prog i folkmun.
Wikipedia har följande att säga om Progressive Rock:
"Progressive rock, also known as prog rock or prog, is a rock music subgenre that originated in the United Kingdom [...] throughout the mid-to-late 1960s and 1970s. It developed from psychedelic rock, and originated, similarly to art rock, as an attempt to give greater artistic weight and credibility to rock music. Bands abandoned the short pop single in favor of instrumentation and compositional techniques more frequently associated with jazz or classical music in an effort to give rock music the same level of musical sophistication and critical respect."
Om de lyckades med det eller inte lämnar vi till lyssnarens öra, så vi kör raskt igång med spellistan!
1- Triumvirat - The Capital Of Power (Tyskland, 1975)
Tyska Triumvirat får kicka igång spellistan med en riktigt klämkäck orgel&synth-låt. Från skivan Spartacus, som såklart är en konceptskiva om den Thrakiske gladiatorn som ledde det tredje slavuppproret 73-71 f.kr. Ambitiöst skall det vara!
2 - Leprous - Forced Entry (Norge, 2011)
Vi flyttar oss raskt 36 år framåt i tiden till den modernare sidan av prog. Från metropolen Notodden i Norge (befolkning: 12,359 enligt wikipedia) kommer en riktig hitsingel. Missa inte det smaskiga samspelet mellan gitarrerna och trummorna som går in och ut ur varandra.
3 - Disperse - Touching the Golden Cloud (Polen, 2013)
Disperse är en ny bekantskap från Przeworsk i Polen som blandar progrock, metal och fusionjazz. Här bjuds det på många lager av gitarrer och snygga ljudmattor.
4 - näverlläjF - Ove och det tjockaste sminket (Sverige, 2009)
nevärlläjF (Uttalas Näver-Leif) spelar någon slags svårbeskriven blanding av Frank Zappa och tivolimusik som inte tvekar att hoppa mellan olika musikstilar var 30:e sekund. Bandnamnet fick de när de läste Fjällräven baklänges och tyckte att det lät som namnet på en galen skogshuggare.
5. Means End - Nox Aurumque (Sverige, 2013)
Means End från Stockholm gör en tungt rockande remake av Eric Whitacre's körverk Nox Aurumque. Om man vill kan man jämföra med originalet (och även se den fenomenala lågbudgetvideon inspelad i garaget).
6. Yes - South Side of the Sky (England, 1971)
Vid sidan av Genesis kanske den mest klassiska progrock-gruppen. Låten innehåller många klassiska Yes-ingredienser: Körsång, spattigt gitarrspel (typiskt för gitarristen Steve Howe) och plötsliga pianoutsvävningar.
7. Riverside - Reality Dream III (Polen, 2005)
Instrumentallåt från polska depp-proggruppen Riverside. Det bästa med den här låten är synthsolot som alltid får mig att tänka på gamla Amigaspel typ Turrican.
8. The Safety Fire - Old Souls (England, 2013)
TSF är en ganska ny bekantskap, de spelar någon slags hipster-shred-prog-metal-blandning. Förutom snabba gitarrer så gillar de även träningsskor och mustascher.
9. Gentle Giant - Schooldays (England, 1972)
GG är en klassisk prog-grupp från 70-talet som blandar in mycket klassiska instrument och sångstämmor i musiken. Schooldays kommer från skivan Three Friends som handlar om, just det, tre vänners barndom tillsammans och hur de växer isär. Kan varmt rekommendera att lyssna på GG om man gillar att bli överraskad.
10. Postures - Clusters (Sverige, 2013)
Jag måste ha med ett band från min hemstad Göteborg så då blir det Postures! Dessutom äntligen en låt med en tjej på sång!
11. Echolyn - Uncle (USA, 1995)
Jag gillar verkligen låtar som är riktigt spretiga så att man inte fattar någonting första gången man hör dem, men sen blir det bara bättre och bättre ju fler gånger man lyssnar. Echolyn är bra på såna låtar, så här kommer en riktig goding med dem.
12. Ozric Tentacles - Mooncalf (England, 2009)
Vi avrundar playlisten med lite chillaxmusik från Ozric Tentacles som har som sin nisch att blanda ihop stora mängder synthloopar med långa psykedeliska gitarrsolon. Kan dessutom tipsa om att Ozrics är den perfekta musiken att jogga till!
Peace out!
/Nils
Friday, 13 June 2014
Elektroniska Dagbladet
Det fanns en tid då jag dövade mitt aldrig sinande behov efter ny musik genom att tröska omkring i backar med färsk vinyl.
Den tiden är förbi. T.o.m de mest välsorterade vattenhålen i Köpenhamn har obönhörligen fått stänga ner till följd av den digitala konsumtionens dominans. Det handlar nu enbart om små köp&sälj-hak som tyvärr inte kan erbjuda sortiment av praktisk relevans.
Romantikernas reaktioner på utvecklingen är självskriven. Speciellt en gubbe på Gamla Väster brukar ta chansen när man traskar in i hans butik och orera om att "om man inte orkar gå upp och vända sida så ska man tamejfan inte lyssna på musik". Han är dock kvar i en veklighet där CD:n försöker ta över världen. Jag har inte hjärta att berätta för honom hur illa det egentligen är.Jag är själv definitivt vinyl-romantiker, och min reaktion är väl mest att jag sörjer tillgången och det meditativa med att rota omkring i skivbutiker. Men det måste sägas, den digitala utvecklingen har hjälpt mig mer än den skadat mig. Det går inte att förneka.
Förutom att Spotify är en väldigt praktisk tillgång till all sin musik så är det även ett fantastiskt verktyg för att söka och gräva efter ny musik och nya influenser.
Så istället för "crate digging" sitter jag nu framför monitorn om kvällarna med en browser och en instans av Spotify. Vissa saker köper jag på CD, andra försöker jag få tag på vinyl via nätet. Gubben på Gamla Väster skulle nog bli stolt.
Dagens lista är baserad på högen med elektronisk musik jag "bläddrat" fram det senaste året, främst under 2014. Jag har gjort mitt yttersta för att destillera fram en lista som funkar bra för lyssning utan att bli för mellow och tråkig.
Håll till godo!
Ital Tek Mega City Industry
En lovande ung pojk från Brighton som får en hel del uppmärksamhet för att tänja på gränser och göra bra live shows (är det subgenre-gränser han har mage att försöka tänja på månne?).Plaid Slam
Två herrar som inte behöver någon introduktion för vissa, men för er övriga så kan det vara värt att nämna att denna duo (f.d. trio) medverkade i en skara nytänkare som avlade fram en ny typ av s.k. "intelligent dansmusik" i början av 90-talet. Fram tills dess var utbudet av elektronisk musik till största delen en minimalistisk och repetiv historia som uteslutande spelades på klubbar. Den nya electronican, IDM, kalla det vad man vill, tilltalade på fler plan och kunde avnjutas likväl hemma i soffan som på dansgolvet.Detta spår är från deras nya fullängdare Reachy Prints som släpptes på Warp för en månad sedan. Kolla in den, det är bra!
Si Begg From My Laptop
Simon Begg står för listans mest dansanta bidrag. Lite av en veteran fast under spridda pseudonymer. Någon kanske känner igen hans projekt Buckfunk 3000 som han slog igenom med på klubbarna under 90-talet. Inte minst med superhiten Planet Shock Future Rock.From My Laptop är från hans senaste album Permission to Explode som kom ut i slutet av förra året.
Hauschka Agdam
Volker Bertelmann, snart 50 bast, jobbar mycket i de experimentella domänerna. Han är främst känd för att jobba mycket med "Prepared Piano" (http://en.wikipedia.org/wiki/Prepared_piano), ett utövande där man ändrar klang och ton i ett piano genom att fästa olika saker direkt på strängarna. T.ex gummi, spikar eller gafflar.Throwing Snow Pathfinder
Fortsätter lite i de experimentella kvarteren. Här från en yngre talang Ross Tones, engelsk producent som även kör skivbolaget A Future Without.Jamie xx Sleep Sound
Ytterligare en england-baserad producent. Gillar uppbyggnad och sound i detta spåret, men det kanske hade tjänat på att kortas ner en aning.Emika Sing To Me
Ema Jolly är klassiskt skolad bl.a pianist, och valde någonstans på vägen att söka sig till egenkomponerande hemma i studion med trevliga elektroniska influenser och med röstmässigt intressant framtoning. Släpper idag på Ninja Tunes och spås mycket framgång i press.Phantogram Fall In Love
En duo bestående av Josh Carter och Sarah Barthel. Ryggade tillbaka lite första gången jag hörde detta spåret, som stilmässigt kanske inte passar 100% i denna lista. En aning för poppigt för min smak kände jag. Men den har växt rejält och ibland har jag den på huvudet i timmar. Precis vad pop-syndromet är ute efter. Dess klor sluta sig om mig.Tipper Gulch
Tillbaks ner i fläskig och klickig elektronica. David Tipper är en producent från, jadå, England! Tidigare en riktig vinyl-dj och använder tydligen mycket scratching i sin musik. Förutom på detta spåret då. Här är det bara maskiner som verkar strypas till döds långsamt. Men på ett välljudande sätt får man tillägga.Aydio A Different Story
Vi låter öronen pusta ut och avslutar med lite mysig down-tempo med vräkiga harmonier. Adam Harper mina damer och herrar. Från England.Tuesday, 10 June 2014
Asiatisk Schlager
Asiatisk populärmusik är som bekant rätt dålig. Jpop - Japansk pop, Kpop - Koreansk pop är ofantligt populärt i Asien men är också något av det mest avskyvärda som kan slinka ner i ens örontrumpet. Någon internet-invånare skämtade över Chinese rap - Crap.
Däremot har jag fattat lite tycke för den asiatiska schalger-musiken. Mycket inom den genren är iofs dynga men något i mixen artificiellt/sentimentalt/asiatiskt/exotiskt tilltalar mig.
Hur låter då asiatisk schlager? Det är inte lätt att veta eftersom det är undertecknad som myntat genren. Här är en samling exempel: Asiatisk Schlager
(http) Asiatisk Schlager
Det är fortfarande svårt och tidskrävande att bygga en katalog av bra asiatisk schlager, men jag kommer fortsätta kampen!
Däremot har jag fattat lite tycke för den asiatiska schalger-musiken. Mycket inom den genren är iofs dynga men något i mixen artificiellt/sentimentalt/asiatiskt/exotiskt tilltalar mig.
Hur låter då asiatisk schlager? Det är inte lätt att veta eftersom det är undertecknad som myntat genren. Här är en samling exempel: Asiatisk Schlager
(http) Asiatisk Schlager
Det är fortfarande svårt och tidskrävande att bygga en katalog av bra asiatisk schlager, men jag kommer fortsätta kampen!
Friday, 6 June 2014
Swing för hyresgästföreningen
Mycket nytt, lite gammalt. En kaosig blandning av musik som passerat min radar på sistone. Dessutom den första listan som innehåller Robyns Do it again. Passa på att lyssna på den nu innan den är fruktansvärt uttjatad, än så länge är den ju bra.
Lägg också märke till den göttiga Movits-låten, svängiga Cage the elephant och den härligt brungråa TV-såpa-låten.
Spotifylänk: Swing för hyresgästföreningen
Http är bara en fluga.
Subscribe to:
Posts (Atom)