Friday, 13 June 2014

Elektroniska Dagbladet


Det fanns en tid då jag dövade mitt aldrig sinande behov efter ny musik genom att tröska omkring i backar med färsk vinyl.
Den tiden är förbi. T.o.m de mest välsorterade vattenhålen i Köpenhamn har obönhörligen fått stänga ner till följd av den digitala konsumtionens dominans. Det handlar nu enbart om små köp&sälj-hak som tyvärr inte kan erbjuda sortiment av praktisk relevans.
Romantikernas reaktioner på utvecklingen är självskriven. Speciellt en gubbe på Gamla Väster brukar ta chansen när man traskar in i hans butik och orera om att "om man inte orkar gå upp och vända sida så ska man tamejfan inte lyssna på musik". Han är dock kvar i en veklighet där CD:n försöker ta över världen. Jag har inte hjärta att berätta för honom hur illa det egentligen är.

Jag är själv definitivt vinyl-romantiker, och min reaktion är väl mest att jag sörjer tillgången och det meditativa med att rota omkring i skivbutiker. Men det måste sägas, den digitala utvecklingen har hjälpt mig mer än den skadat mig. Det går inte att förneka.

Förutom att Spotify är en väldigt praktisk tillgång till all sin musik så är det även ett fantastiskt verktyg för att söka och gräva efter ny musik och nya influenser.
Så istället för "crate digging" sitter jag nu framför monitorn om kvällarna med en browser och en instans av Spotify. Vissa saker köper jag på CD, andra försöker jag få tag på vinyl via nätet. Gubben på Gamla Väster skulle nog bli stolt.

Dagens lista är baserad på högen med elektronisk musik jag "bläddrat" fram det senaste året, främst under 2014. Jag har gjort mitt yttersta för att destillera fram en lista som funkar bra för lyssning utan att bli för mellow och tråkig.


Håll till godo!

Ital Tek Mega City Industry

En lovande ung pojk från Brighton som får en hel del uppmärksamhet för att tänja på gränser och göra bra live shows (är det subgenre-gränser han har mage att försöka tänja på månne?).

Plaid Slam

Två herrar som inte behöver någon introduktion för vissa, men för er övriga så kan det vara värt att nämna att denna duo (f.d. trio) medverkade i en skara nytänkare som avlade fram en ny typ av s.k. "intelligent dansmusik" i början av 90-talet. Fram tills dess var utbudet av elektronisk musik till största delen en minimalistisk och repetiv historia som uteslutande spelades på klubbar. Den nya electronican, IDM, kalla det vad man vill, tilltalade på fler plan och kunde avnjutas likväl hemma i soffan som på dansgolvet.
Detta spår är från deras nya fullängdare Reachy Prints som släpptes på Warp för en månad sedan. Kolla in den, det är bra!

Si Begg From My Laptop

Simon Begg står för listans mest dansanta bidrag. Lite av en veteran fast under spridda pseudonymer. Någon kanske känner igen hans projekt Buckfunk 3000 som han slog igenom med på klubbarna under 90-talet. Inte minst med superhiten Planet Shock Future Rock.
From My Laptop är från hans senaste album Permission to Explode som kom ut i slutet av förra året.

Hauschka Agdam

Volker Bertelmann, snart 50 bast, jobbar mycket i de experimentella domänerna. Han är främst känd för att jobba mycket med "Prepared Piano" (http://en.wikipedia.org/wiki/Prepared_piano), ett utövande där man ändrar klang och ton i ett piano genom att fästa olika saker direkt på strängarna. T.ex gummi, spikar eller gafflar.

Throwing Snow Pathfinder

Fortsätter lite i de experimentella kvarteren. Här från en yngre talang Ross Tones, engelsk producent som även kör skivbolaget A Future Without.

Jamie xx Sleep Sound

Ytterligare en england-baserad producent. Gillar uppbyggnad och sound i detta spåret, men det kanske hade tjänat på att kortas ner en aning.

Emika Sing To Me

Ema Jolly är klassiskt skolad bl.a pianist, och valde någonstans på vägen att söka sig till egenkomponerande hemma i studion med trevliga elektroniska influenser och med röstmässigt intressant framtoning. Släpper idag på Ninja Tunes och spås mycket framgång i press.

Phantogram Fall In Love

En duo bestående av Josh Carter och Sarah Barthel. Ryggade tillbaka lite första gången jag hörde detta spåret, som stilmässigt kanske inte passar 100% i denna lista. En aning för poppigt för min smak kände jag. Men den har växt rejält och ibland har jag den på huvudet i timmar. Precis vad pop-syndromet är ute efter. Dess klor sluta sig om mig.

Tipper Gulch

Tillbaks ner i fläskig och klickig elektronica. David Tipper är en producent från, jadå, England! Tidigare en riktig vinyl-dj och använder tydligen mycket scratching i sin musik. Förutom på detta spåret då. Här är det bara maskiner som verkar strypas till döds långsamt. Men på ett välljudande sätt får man tillägga.

Aydio A Different Story

Vi låter öronen pusta ut och avslutar med lite mysig down-tempo med vräkiga harmonier. Adam Harper mina damer och herrar. Från England.


No comments:

Post a Comment