Tuesday 20 January 2015

Exotica



Här kommer en introduktion till en tyvärr lite bortglömd genre som blomstrade i 50-talets efterkrigs-Amerika: Exotica


http://open.spotify.com/user/malignatius/playlist/6JBvERVbAN5lAvSn3A33Gt



Efter det dystra världskriget, fanns det uppdämt behov av romantik, mysticism och fantasi i USA. Man kan också anta att en del amerikanska soldater som hade varit stationerade i stilla havet influerade genren med sina nya resor och erfarenheter under kriget. Exotican hämtar just  inspiration från fjärran länder och exotiska kulturer. Framförallt  polynesisk, men även afrikansk, orientalisk och sydamerikansk kultur. Man försökte måla upp en fantasieggande bild av mytomspunna paradisöar med infödingar och kvinnor i leopardbikinis - Allt insvept i en trygg easy-listening förpackning. :-)

För att få sångerna att låta mer exotiska nyttjade man gärna för den tiden spännande instrument som vibrafoner, marimba, bongos och congas. Det var inte helt ovanligt att lägga på tex. fågelläten och liknande ljud för att ett mer djungelliknande sound.

Martin Denny anses som en av de viktigaste karaktärerna och upphovsmännen av genren han myntade begreppet Exotica med sin platta 1957. Genren hade då redan varit i ropet ett par år framför allt genom saxofonisten och bandledaren Lex Baxter som kanske är den mest kände kompositören. 1952 släpptes hans Ritual of the Savage som är en milstolpe.
Två andra artister som kan vara värda att nämna är den fantastiska Yma Sumac och den mystiska Korla Pandit.

Yma, som hade ett otroligt röstomfång, riktades vara direkt besläktad med Inkarikets kungar. 
Följande är hämtat från Wikipedia:
Yma Sumac recorded an extraordinarily wide vocal range of slightly over four octaves from E2 to B♭7 (approximately 107Hz to 3,7kHz).[5] She was able to sing notes in the low baritone register as well as notes above the range of an ordinary soprano. Both low and high extremes can be heard in the song Chuncho (The Forest Creatures) (1953). She was also apparently able to sing in an eerie "double voice”.
Korla Pandit aka the godfather of exotica är mest känd för att han hade ett tv-program på 50-talet där han, iklädd turban, spelade sin Hammond B3 orgel stirrandes i kameran. Exotisk minsann! Korla var egentligen afro-amerikan och den indiska looken var bara en image, något som dessvärre var helt nödvändigt för hans karriär i det rätt segregerade USA.

Genren är också relaterad till Space age pop och Bossa nova som uppstod ungefär samtidigt.Idag är den kanske inte så populär men influenser kan spåras till t.ex. artister som Air, Kings of Convenience och inte minst Sebastian Tellier.

Bonusvideor:

Yma  Sumac: 



Korla Pandit: 

No comments:

Post a Comment