Friday 18 December 2015

Good Ol', Brand New, Country

Det har väl postas några hästjazz-spelistor tidigare, men det känns som om de övervägande har varit med artister som är overksamma, om inte t.o.m. bortgångna sedan länge?


Mannen på bilden har inget med playlisten att göra.

Om man lyssnar på samtida country-radio eller kikar på tex. American Country Awards, kan man lätt få för sig att country-genren idag egentligen bara är popartister med lite gödselstänk på sina vita sneakers. Visst känns det rätt absurt att Tailor Swift skulle tillhöra samma musikaliska kategori som Hank Williams? Men vad vet jag? Men letar finns det faktist en del artister som har ett mer traditionellt sound och lite respekt för den "gamla skolan".

Jag har i dagens playlist sammanställt ett gäng nyare låtar, från lite olika artister och sub-genrer, som i min mening förtjänar att bära epitetet country. Yihaa!

Länk till spellistan




Om Låtarna:


Hold your horses it's the Cowboy-pimp!

1. Robert Ellis - Sing Along

Vi kickar igång med Texas-sonen Robert Ellis som är en ung man som blandar lite folkiga toner i sin rätt ösiga country. I denna svängiga historia med ett stänk bluegrass pickin’, ger han knivskarp kritik mot Kristen indoktrinering - vilket säkert är relevant om man är uppväxt i den amerikanska södern.




Rodeo-looken kommer starkt tillbaka i år.

2. Daniel Romano - She Leaves her Memory Go (Wild)

Den Kanadensiska multiinstrumentalisten och designern Daniel Romano är nån typ av country-hipster, han lämnade punken och gick all-in i traditionell country inklusive Nudie-kostym och cowboyhatt. She Leaves her memory Go (Wild) har framförallt riktigt skön sång, och snygga körer. Gillar speciellt den låga tonen på versen.






Nikki Lane, till vänster i bild.

3. Nikki Lane - Right Time

På samma skivbolag som Robert Ellis, New West Records, ligger även följande artist, Nikki Lane. Hon har lyckats med konststycket att göra en catchy, poppig country med tydliga rötter i 60-talets country och artister som tex. Loretta Lynn och Dolly. Väldigt snyggt arrangemang och steelpedal på denna låten.




Kanadensiska Kavaleriet med Kapten Corb Lund i spetsen.

4. Corb Lund - Bible on the Dash

Kanadensaren Corb Lund är en personlig favorit i listan, även han signad på New West. Han har alltid väldigt roliga fyndiga texter, som i Bible on the Dash, där han berättar om hur en bibel i bilen kan vara en god försäkring mot lagens långa arm när man är på roadtrip i USA. Hans häst-koncept skiva Horse, Soldier! Horse Soldier! rekommenderas också varmt. 





Till synes fem helt vanliga Svenska män. 

5. The Country Side of Harmonica Sam - Farther Than My Eyes Can See

The Country Side of Harmonica Sam är något så ovanligt som ett tvättäkta Svenskt Honky Tonk band. Jag tycker att dom har både sound och stil som andas genuint 50-tal utan att för den delen bli den klichéaktiga rockabilly som fått uppsving i Sverige de senaste åren. kul! 
Bandet spelar den 18 i Malmö och hade jag haft tid hade jag gått dit.




Well, hey there cowgirl!

6. Tommy Ash - Sugar in a Bottle

Tommy Ash är en Arizona-tjej som blandar modern outlaw-country med lika delar Honkey tonk och rockabilly. Sugar in a Bottle är en rivig låt med det klassiska Luther Perkins gitarrkompet som var så karakteristiskt för Johnny Cash. Min 5-åriga dotter diggar den, jag vet inte vad det säger om varken låten eller henne. 





Puppy-dog looken kanske går hem hos the bitches?

7. Jason Isbell - Pancho & Lefty

Jason Isbell är ett välkänt namn inom alt-countryn och sydstatar-rocken. Han var tidigare medlem i Drive-By Truckers. På senare år har han släppt ett gäng fina  Singer-songwriter aktiga soloalbum, men jag har plockat ut en cover på en gammal favoritlåt; country legenden Townes Van Zandt's klassiker Poncho & Lefty, här i duett med Elizabeth Cook även hon verksam inom genren.





Både trubadurer och jägare. Alltid fräscht med döda djur på väggarna.

8. Turnpike Troubadours - Gin Smoke & Lies

Turnpike Troubadours lirar rootsrockig country med inslag av traditionella bluegrassinstrument som fiol och banjo. Vissa av deras låtar kan vara lite för polerade för min smak, men just den här tycker jag är riktigt go. Genren kallas ibland för Red Dirt Country och härstammar från Oklahoma och Texas. 




Live från Trailerparken. Vem fan behöver ett band.

9. Scott H Biram - Jack of Diamonds

Scott H Biram är ett enmansband från Texas. Han blandar country, delta-blues, rock och lite punk i en salig blandning och påminner mig lite faktiskt om de tidiga Black Keys plattorna ibland. Scott har tydligen Slayer som en av sina förebilder. Där ser man.




American Aquarium: Turnébuss har fått en helt ny innebörd. 

10. American Aquarium - St. Mary's

American Aquarium är ett alt-country band från North Carolina (Staten som också gav oss Ryan Adams) Deras platta Burn.Flicker.Die som producerades av Jason Isbell har spelats flitigt av mig. Musiken präglas av rätt råa, melankoliska berättelser om alkohol, droger, brustna hjärtan och hur det är att leva i sydstaterna. Just den här låten får mig önska att jag var i en svettig sylta i södern med en bärs i handen gastandes med i refrängen.


Bonusvideos:






Cale Tyson - Old Time Blues. Får lite goa Gram Parsons och Townes Van Zandt vibbar av den här killen.





Burn.Flicker.Die En skönt svettig och energisk liveupptagning med American Aquarium.




Det äkta paret The Mastersons ett habilt hipster alt-countryband från Texas som inte fick plats i playlisten




Dallas Moore - Texas Tornado. Äkta Outlaw country i samma anda Steve Earle och Waylon Jennings.




Jason Isbell framför låten Stockholm på Letterman.


No comments:

Post a Comment