Friday 9 September 2016

Arpeggiator!



Dagens lista fokuserar på en av de viktigaste funktionerna på en synthesizer, nämligen arpeggiatorn!

Listan hittas här:



Låtar

01. Daft Punk - The Son Of Flynn
Vi börjar med ett Intro där Daft Punk står i musikaffären och demonstrerar hur en arpeggiator fungerar.

02. Rone - Quitter la ville (feat. François Marry)
Efter denna demonstration dyker det första franskspråkiga inslaget upp. Här utökas arpeggiator-demonstrationen med cut-off och filter-svep (och en stor dos reverb, sorry Pontus)

03. Nils Frahm - Says
Sedan till en av listans absoluta höjdpunkt, jag vet att Frahm varit med tidigare, men jag tror inte det var med detta stycke? Om så var fallet tåls den att lyssnas på en gång till, fantastisk skapelse! Harmonierna i låten påminner lite om Smalltown Boy med Bronsky Beat.

04. Loney Dear - Hulls
Efter denna emotionella urladdning är det dags för kanske årets svenska låt. Håller kommande skiva samma kvalité som den här singeln bådar det gott!

05. Flatten Berger - Léviathan
Tillbaka till Frankrike, och jag stålsätter mig för ev pretto-anrop som temposkiftningar, sång på franska och en låtlängd på 15min+ kan orsaka. I låten kan även kopplingen mellan arpeggiator och sträng-plock tydligt höras för de lyhörda!

06. Floating Points - Argenté
Floating Points får här representera den mer ambienta grenen av arpeggiator-musik där man även kan hitta gamla stofiler som Tangerine Dream och Vangelis.

07. Moderat - Last Time (Remix by Jon Hopkins)
Två favoriter-artister tillsammans i en låt! Kanske inte någon av nämna artisters bästa låt men ett utmärkt exempel på gott handhavande med arpeggiator.

08. La Femme - Sphynx 
Ok, sista franska bidraget! Här med det typiska tre-takts-arpeggiator-knepet. 

09. Solid Gold - Who You Gonna Run To?
Fin kontrast mellan snabb arpeggiator och långsam takt i sann sid-anda! Jag ber om ursäkt om låten varit med tidigare.

10. Kraftwerk - Franz Schubert
Avslutningsvis visar Kraftwerk att gammal är äldst med arpeggiatorns förfader, den specialbeställda “Synthanorma Sequencer” från 1976. Låtens namn kan även skvallra om en  koppling till arpeggiatorns ursprung, arpeggiot.

No comments:

Post a Comment