Friday 11 November 2016

Back to the future


Med alla tråkiga nyheter på sistone tycker jag det är på sin plats med en välbeprövad copingstrategi. Så nu stoppar vi huvudet i sanden ett tag och flyr oss tillbaka till framtiden - som den såg ut kring 60-talet.

1960-talet var (bland mycket annat) rymdkapplöpningens årtionde. 1961 blev Jurij Gagarin den första människan i rymden. 1969 blev Neil Armstrong den första människan på månen.

Många musiker (speciellt inom pop- och easy listening) lät sig inspireras av detta. Där någonstans föddes genren Fantastica, som kortfattat kan beskrivas som kosmiskt inspirerad easy listening.

Låtar som Telstar (1962) med The Tornados samt skivor som Bobby Christian & His orchestras Strings for a space age (1962) och Dick Hyman/Mary Mayos Moon gas (1962) speglade tidsandan.

Ett par nya artister som i sin tur inspirerats av dessa möter vi även på listan, däribland Musette. Det är nytt och välpolerat men andas gammal kosmosromantik. Jag fick lite tomgång mot slutet men tänkte att även Björn Olsson och vissa Sterolab-låtar andas samma känsla av retrofuturism.


No comments:

Post a Comment