Thursday, 30 March 2017

Viva Deutschland über alle!



Det dröjde ett tag innan jag fick MTV hemma. Men mycket tysk TV hade vi iallafall på 90-talet,  RTL, SAT1, Pro7 och tyska svaret på MTV - VIVA.  Istället för att kolla på Ray Cookes stollerier på MTV fick jag höra hans tyska motsvarighet Stefan Raab.

Ray Coke - Cool

Stefan Raab - Echt Cool

Givetvis spelades mycket av samma 90-talsskräp som på MTV - No Doubt, Skunk Anansie, massa andra band vi lagt nästan 30 år på att glömma, men tyskarna hade sitt eget skräp också. Jag har försökt hitta några guldkorn ur skräphögen som jag återvunnit i denna listan. 

1. Blümchen - Liebe Liebe!
Rave var poppis i mitten av 90-talet i tyskland. Den lite gladare raven, "Happy Hardcore", etc, kunde till skillnad från i Sverige ta sig högt up på listorna, i lite kommersiell form. Bäst i denna genren var utan tvekan Blümchen. Hennes Liebe Liebe är nog det bästa som kom ur Happy Hardcore-genren.

2. Technohead - I wanna be a hippy
Detta är ett riktigt guldkorn. Vet inget och Technohead men de verkar vara från England. Detta var dock en jättehit på Viva och kanske den bästa låten på listan. Lite mer Gabba än Blümchen.
Videon är helt fantastisk - några skinheads jagar en hippie genom en park. Hippien undkommer och blir ett gudomligt väsen (min tolkning).

3. Fanta vier - Sie ist Weg
Fantastichen Vier är typ Tysklands Kent. Detta var deras stora 90-tals hit.

4. Fettes Brot - Jein
Ett snäpp bättre gillar jag Jein, med lite fin mexikans feeling. Långt trumpetsolo i slutet.

5. Tic Tac Toe - Warum
När Tic Tac Toes stora hit "Ich find dich Scheisse" kom trodde jag det var Tyskarnas svar på "Midi Maxi och Efti", men de visade sig lite mer långlivade och talangfulla. De hoppade mellan genrer, hip hop, reggae, rock och i detta fallet nån form av Massive Attack-rip off.

6. Helge Schneider - Fitze, Fitze, Fatze
Jag tror Helge Schneider kan liknas lite som en mix mellan Povel Ramel och Torsten Flink. En mycket duktig Jazz-musiker (kan spela ett tiotal-instrument), komiker och väldigt eccentrisk personlighet som ibland fick gästspela bland poppen och technon på Viva med sina absurda kompositioner, ofta med sitt band "The Firefuckers". Fitze, Fitze, Fatze börjar lite tveksamt men tar sig ordentligt i slutet med ett jävligt fint Xylofonspel. Rekommenderar att kolla upp honom.



7.  Falco - Mutter, der Mann mit dem Koks is da
Jag tar med denna mest för att den av någon anledning blev en Mega-Hit i Tyskland och för att det var en av Falcos sista låtar. Den har också en lustig titel. Det är fint när Falco säger "Das Schwartze Gold" på Österrikiska. 

8. Lucilectric - Mädchen
Avslutar med en skön one-hit-wonder. Den spelades sönder på Viva, och jag hatade den när det begav sig, men det var ett skönt återseende. 90-tal i kubik.

Achtung spisa!!

Friday, 24 March 2017

Einstürzende Neubauten



Jag har nog tänkt göra en Neubauten-lista ända sedan musikveckor startade. Men de har aldrig riktigt funnits på Spotify.

Sagt och gjort, till slut kavlade jag upp ärmarna och rotade fram gamla mp3-or och rippade CD-skivor. Så sätt igång Winamp, nu ska här spisas.

Listan, idag lite old school

Einstürzende Neubauten bildades tidigt åttiotal i ett rätt risigt Berlin. Deras grej var att spela på allehanda prylar som det inte var tänkt att man skulle göra musik av. Borrmaskiner, krossat glas, kött, plastdunkar och allt som slamrade. Det var ganska punkigt och stökigt, historierna om deras vilda framträdanden från den tiden är många. Men det fanns en rätt pretentiös ton också.

Framåt nittiotalet hade Neubauten blivit... om inte harmoniska så åtminstone hade de börjat experimentera med att göra rätt normal musik fast med knasiga instrument. Det blev alltmer pretentiöst, och medlemmarna pysslade också med teater, poesi och en massa sånt vid sidan om. Sångaren Blixa Bargeld var gitarrist åt Nick Cave i the Bad Seeds under den här tiden.

De senaste 20 åren eller så har Blixa alltid uppträtt live i svart kostym, svart skjorta, svart väst och svart slips, barfota. Hur pretentiöst är det?

Någon gång runt 2000 crowdfundade Neubauten en skiva, aningen före sin tid.

Bandet producerade skivor en bit fram på 2000-talet, men har nu falnat. Jag kom in i Neubauten mid 90-tal, och min lista har en tydlig tyngdpunkt där.


Die Wellen

Så utsökt suggestiv. Tänkte att det blir en bra början.

Sabrina

Vackert och finstämt. Det sägs att den här har framförts på mitt bröllop, men vem vet.

12305te nacht

Från Tabula Rasa, 1993. Ett bra exempel på hur Neubauten skapar harmonier med rätt extrema oljud.

Blume

Samma skiva. I Blume experimenterade bandet med olika språk, och den spelades in i ett otal versioner, bland annat japanska.

Die Befindlichkeit des Landes

Ett till exempel på hur man kan göra en låt i moll med att hamra på stålprylar.

Installation no1

Från skivan Ende Neu som var min väg in i bandet. Skivan är helt fantastisk, inte ett dåligt spår. Installation No1 är ett mästerverk i monotoni. Meditativt och kraftfullt.

Seele Brennt

Från den svåra tredje skivan, 1985. Innan den här skivan skrek Blixa mest, men nu började han sjunga. Det är något riktigt intensivt jagad-av-en-clown-på-ett-mentalsjukhus över denna, och Blixa använder sin rätt speciella röst på ett fantastiskt sätt.

Von Wegen

Fint stycke, säger inget mer.

Weil Weil Weil

Den stora sommarhitten från Alles Weider Offen. Något av det sista de gjorde, 2007. Den här är riktigt medryckande, tralligt och kraftfullt.

Youme & meyou

Jag stänger med en finstämd låt på bruten engelska. Notera den simplistiska melodin som framförs på fyra parallellt monterade vvs-rör av en kedjerökande trummis. Kolla videon till höger, i alla fall lite i början!

Bonus:

Neubauten spelar på en kundvagn och saker brinner i mitten på åttiotalet.



Friday, 17 March 2017

Depeche Mode, B-sidor och gamla singlar






Idag Idag är ingen vanlig dag. Idag har Depeche Mode släppt sitt 14:e studioalbum Spirit, i runda slängar 37 år (!) efter debuten Speak and Spell. Kan man fira kanelbullens dag så kan man fira denna händelse också. Jag tänkte göra det genom att posta en lista med gamla praliner från dessa ihärdiga herrar. Godsaker som kanske inte alla hört, även om man må vara en Depeche-räv i någon utsträckning. 

Depeche är notoriskt glada för singel-släpp. Idag är deras singlar ofta inte mer än vad en singel "brukar" innehålla; Originalet plus en remix från Armand van Helden, en av Speedy J, en edit av någon Ibiza-DJ, och så någon extended version av en radio-hit (dvs hela låten som den var tänkt).

Förr däremot! Då gjorde dom allt själva. Singlarnas b-sidor framförallt var som en sekundär kanvas, där Martin Gore och company fick uttryck för lite mindre kommersiella grejer, och detta forum genererade en hel del innovativa grejer. Allt ifrån obskyra instrumentala kompositioner till egna remixar på sina hits som ibland, åtminstone med artistiska poäng räknat, nästan kunde överträffa originalen.

En del av detta är inte för alla dock. Var beredda på att inte alls tycka om allt. Ibland är det långt, ibland svårt och ibland inte överdrivet väl-åldrat.

Det finns kraftfulla ljuspunkter dock. Underbara stycket Stjarna är, enligt egen utsago, Martins egen favorit ifrån denna era av fria händer, och Sea of Sin skulle enkelt kunna platsa på ett av deras fullängdsalbum.


Bonusar


Låten Something to Do inledde plattan Some Great Reward runt 1984. På en av singlarna dök den även upp i en extremt minimalistisk tappning - "metal mix". Det var under denna tiden som bandet mer och mer började experimentera med annorlunda slagverk (som även togs med på live-spelningarna), och denna mixen står sig som både ett avtryck ifrån denna förvandling, samtidigt som den visar på hur innovativa dom kunde vara (men visst, öronen pustar verkligen ut när den är klar).


När vi pratar singlar så förtjänar Shake the Disease en mention. Det är en av de största de gjort men missas lätt om man bara lyssnar på albumen.


En b-favorit jag har är den jazziga mixen av Death's Door. Den kändes dock lite för avvikande ifrån resten på listan (och aningen mer modern, Songs of Faith and Devotion var för övrigt kanske det sista albumet där de efterföljande singlarna innehöll intressanta grejer):




Friday, 10 March 2017

Underground rhymez

Det är återigen tid att höja kvoten hip-hop i detta forum. Specifikt behövs det mer underground shit. Om man är indie, men är cool, så är man underground.
Här är några herrar och damer som jag anser vara underground, om man tillåts blunda för aspekten eventuell kommersiell framgång.

https://open.spotify.com/user/b513948/playlist/2CSZUibM3e3q2cmrvqQW3T
spotify:user:b513948:playlist:2CSZUibM3e3q2cmrvqQW3T

Friday, 3 March 2017

En lista helt enkelt

I brist på inspiration så får det helt enkelt bli en lista med saker jag spisat på sistone:



March reboot