Friday 10 January 2020

Uncle Tupelo and Beyond

Ur lite olika coverband och punkkonstellation bildades 1987 bandet Uncle Tupelo med sina huvudmedlemmar Jay Farrar och Jeff Tweedy. Den här listan handlar om dem, med lite mer fokus på Tweedy.

Uncle Tupelo blev snabbt representater för en ny musikgenre, "No Depression", som fick namnet från Uncle Tupelos första skiva.
Man skulle kunna kalla det punkinspirerad country-folk-bluegrass. Ofta förekom covers på gamla folklåtar men även mer nydanande material. Genren var stor framförallt i Chicago-området. No Depression blev med tiden synonymt med alternativ country med kanske Whiskeytown, Ryan Adams breakthrough-band som den mest kända akten.

Hur som helst Uncle Tupelo, Jay och Jeff, bröt ny mark och inledde två stora karriärer.

Två deppar-jeppar


Uncle Tupelo - Graveyard Shift (1990)
Kommer från albumet "No Depression". En klassisk no-depression-dänga. Hårda riff, hårt liv men fina gitarrer.


Uncle Tupelo - Moonshiner (1992)
Ett exempel på en cover - denna gång på en Bob Dylan-låt. Konstigt nog var "No Depression"-låtar påfallande ofta rätt deprimerande.

1994 hade Jay och Jeff bråkat en gång för mycket och Uncle Tupelo splittrades. Jay Farrar startade bandet Son Volt, som fortsatte i "No Depression" spåret. Jeff Tweedy ville inte vara sämre och startade Wilco, som nog ändå kan anses som både lite rockigare och popigare men med en tydlig twang.

Son Volt - Down (1995)
Från debutalbumet Trace som anses vara ett av de bättre "No Depression"-albumen som gjorts.

Wilco - That's not the issue (1995)
På detta spåret från fantastiska debutplattan A.M. Fenomenalt plinkeplonk.

Wilco - Don't forget the flowers (1996)
Från uppföljaren Being There. Också ett riktigt fett album.

Wilco har helt klart varit det mest framgångsrika bandet som härrör från Uncle Tupelo och lever och frodas än idag även om de gått igenom en hel del som band. Dock finns det mer att gräva i från Jay och Jeff.

Golden Smog - Radio King (1995)
Golden Smog var ett löst sammansatt gemensamt sidoprojekt med musiker från ex Soul Asylum, The Jayhawks och även Jeff Tweedy.
Just denna låten är från skivan "Down by the old Mainstream" där Tweedy låg bakom mycket.

Gob Iron - Buzz & Grind (2006)
Även Jay Farrar startade ett nytt band 2006, Gob Iron. Gob Iron höll sig nära sina rötter i Uncle Tupelo med mycket rena folkcovers eller folkinspirerad rock.

Loose Fur - The ruling class (2006)
Ett band som Tweedy har med Glenn Kotche och Jim O'Rourke. Under Wilcos mest krisiga år plockade Tweedy in Kotche och O'Rourke för att få rätt på "soundet". Det slutade med Wilcos mest framgångsrika album Yankee Hotel Foxtrot (2002). Albumet blev först ratat av skivbolaget. Wilco lyckades få rättigheterna att släppa det gratis och det blev stor succe och albumet plockades senare upp av annat skivbolag och grabbarna gjorde en rejäl hacka.

Wilco - If i ever was a child (2016)
Från albumet Schmilco. En otroligt fin låt tycker jag, som visar hur långt Tweedy kommit från det ganska punkiga soundet i Uncle Tupelo till känslig countrypop av högsta kvalitet.

Jeff Tweedy - Some Birds (2018)
Avslutningsvis en låt från Tweedy's första soloalbum Warm.












No comments:

Post a Comment