Thursday, 27 August 2020

Billy Birds mogenpop från 80-talet




Jag kommer inte ihåg när jag hörde Come Home Billy Bird första gången och det är svårt att försvara sig mot den här texten! Jag älskar även det "vuxna, sobra och lite tråkiga" uttrycket som ekar 80-tal. Så resten av listan är inspirerad av just första låten på listan. Kanske är detta Billy Birds egna åttiotals-comfort-zone-playlist att ta till när svetten rinner i det överfyllda flygplanet?
En alternativ titel på listan var "Ett hyfsat nostalgifritt 80tal" då de mer än hälften av låtarna var nya upptäckter för mig. Förhoppningsvis är det några nya upptäckter även för er också! 

Nog med prat, här är listan:

Web: https://open.spotify.com/playlist/09Yr99JHQWUjikrBv99Soc?si=AzD8WWkwSlaQTyiYhOzXjw
Spotify: spotify:playlist:09Yr99JHQWUjikrBv99Soc

Thursday, 20 August 2020

Looping state of mind

Elektroniskt idag. Jag har grävt fram något av en subgenre tror jag. Är självlärd inom musik, så kan inte tillräckligt med termer för att beskriva det som är den gemensamma nämnaren. Men låtarna här innehåller element som går i någon form av 10-delstakt (ofta basslingor) ovanpå på en 8-delstakt. Pontus eller Anders kan säkert återge exakt terminologi för detta. Listan:

Låt 1: Vi börjar med en låt av Ryan Lee West aka Rival Consoles, som började som gitarrtjusare men övergick till elektronikens lustfyllda värld. Mycket fin lek med reverb i denna produktion.

Låt 2: Även från England har vi därefter William Phillips aka Tourist, som arbetar lite mer i en sorgsen, drömsk ton i denna produktion.

Låt 3 är av vår tyska vän Nils, och denna kunde höras på Malmö Live för ett par år sedan när han var på besök här. Fina grejer med mycket tysk Buchla.

Låt 4: Därefter kommer Max Cooper med sin elaborerade intellektualisttechno. Funkar lika bra på jobbet som på dansgolvet. Eftersom jag själv är en gubbe och aldrig på dansgolv längre är hans skivor ofta given jobbmusik för mig.

Låt 5: Axel Willner från Sverige släpper sin musik under Kompakt och har en ganska säregen stil som han hållt fast vid genom åren.

Låt 6: Vi går tyskt igen med Christian Löffler, som skippade gitarren redan från början och började nörda in sig på programmering och synthar. Han lever isolerat på en halvö i Tyskland och har även en egen label, Ki Records.

Låt 7: Jon Hopkins är en av mina favoriter, en riktig studionörd och minutiös i sina produktioner. Han samarbetade med King Creosote för ett par år sedan och de gjorde några riktigt sköna låtar, som dock inte passar in i denna lista.

Låt 8: Kiasmos är en duo som består av Ólafur Arnalds, samt den mindre kända Janus Rasmussen som inte var så mycket för att fiska under sin uppväxt på Färöarna utan lyssnade på musik hela dagarna. Ólafur har landat i att göra en hel del filmmusik, men jag gillar bäst hans fristående produktioner.

Låt 9: Christian Löffler och Max Cooper polar i denna samproduktion.

Låt 10: Portico Quartet får avsluta listan med sitt cinematiska sound som andas jazz och elektronikspäckad minimalism. Nick Mulvey (som ni hört i en lista jag gjorde förra sommaren) spelar hang drum i detta gäng, men det han släpper under eget namn skiljer sig rätt mycket åt från vad Portico gör.

Listan: https://open.spotify.com/playlist/0OI4wdaSMdREpQTUIqbbre?si=cQ1_7P5fSd-hL8s0puMomA 


Friday, 14 August 2020

Alex Chilton har en chill ton i rösten

                     


Den här snubben kommer det handla om idag. Ja ni kan ju läsa själva. Om jag får välja mellan Box tops och Big Star så väljer jag alla dagar i veckan Big Star som i mina öron nådde mycket högre höjder än vad Box tops gjorde. Dock hade ju Box Tops dunderhitten "The letter" som säkert resonerade väl med soldaterna i vietnamn på den tiden då den handlar om att får flyga hem till sin älskade partner.

Vad kan man mer säga? Låten "In the street" känns igen från tv serien "That 70's show" som också har med låten "Thirteen" i en av de mest ikoniska scenerna. Det var faktiskt så jag först kom i kontakt med Big star där jag satt i mitt pojkrum och försökte lista ut hur Mila Kunis såg ut utan kläder. Tragiskt men sant. 

Listan