Friday, 17 June 2022

Definitivt inte Fleckfritt

VARNING. DEN VITA REGGAEN I DENNA LISTAN KAN ALLVARLIGT SKADA JONAS HÄLSA.



Béla Anton Leoš Fleck är född i New York och döpt efter 3 olika europeiska kompositörer och anses vara en av de främsta bajospelarna genom tiderna. Fleck har hyllats för att ha tagit banjon bortom det traditionella och in i genrer där man normalt inte brukar höra banjon. Resultatet av hans experimentella sida har gjort att han är den artist som har blivit nominerad i flest olika Grammy kategorier någonsin. Han blev tidigt introducerad till banjon via nått album som hans pappa hade köpt och införskaffade sig sin första banjo efter att ha hört "Dualing banjos" på radion. Deliverance är en sjukt underskattad film btw.

Banjon är för övrigt ett afrikanskt instrument till sitt ursprung och man tror att det fått sitt namn av att halsen ofta var gjort av Ban Julo (dvs Bambu på något gammat västafrikanskt språk), som också har gett namn åt Gambias huvudstad Banjul (Som jag själv har besökt en gång i tiden).

Jag tycker man kan dela in Bélas Flecks karriär i tre delar, och därför gör jag det också:

1. Solokarriären. Mest bluegrass, men nästan alltid med en twist. Har gjort allt från klassisk musik till world music. Han har ett helt gäng skivor där han spelar tillsammans med hans fru Abigail Washburn som också är en grym bajolirare.

2. New Grass Revival - Progressiv bluegrass (new-grass) grupp där Béla var fullvärdig under hela 80-talet. Riktig goa. Dock saknas en del skivor på spottan, men många bra låtar finns iaf på en samlingsskiva. Man vet att en genre är traditionell när det anses vara progressivt att lägga till el-bas och trummor. Dock så har de en del låtar som tangerar andra genres än bara bluegrass.

3. Béla Fleck and the Flecktones - En jazz fusion grupp som grundades av Béla och den grymt talangfulla basisten Victor Wooten. Den senare plockade även med sin brorsa, till lika synth-percussionisten Roy "Futureman" Wooten på tåget.  Futureman är känd för att lira på sin egen-designade drumitar. Om man vill lära sig mer om den kan man lyssna på the man himself:


I övrigt så tycker jag att det är värt att tillägga att Fleck inte sällan har blivit anlitad av lite mer välkända artister som har behövt en banjospelare vid diverse tillfällen. Han har bland annat spelat banjo tillsammans med Neil Young, Dave Matthews Band och Jerry Garcia. Det känns på något vis som att Neil Young har en koppling till alla artister i världshistorien, men det är förmodligen bara en känsla.

Kommentarer till låtarna känns överflödiga efter denna introduktionen men värt att nämna är att:

1. Callin' Baton Rouge - Är en cover på en låt av mindre kända Oak ridge boys och har även gjorts vid ett senare tillfälle av bro-countryns svar på Metallica, Garth Brooks. Dock tycker jag personligen att New Grass Revivals version är den starkaste och att Brooks cover är en billig kopia av NGVs version.

2. Help on the way - Detta är min favvo Grateful dead låt. Sjukt grym cover detta och originalet går inte heller av för hackor om man är lagt åt det hållet.

9. Ah Ndiya - Denna dänga är från dokumentärfilmen "Throw down your heart" där Béla åker omkring i Afrika och söker efter Banjons rötter och spelar tillsammans med lokala musiker under resans gång. World music, fast på riktigt typ. Får man lov att killgissa lite efter att ha hört den här låten att banjon primärt var avsedd som rytm-instrumment när det begav sig? Kanske får man svaret i dokumentären.

Nu orkar jag inte skriva mer. Detta kan vara den bästa formateringen som jag gjort på ett inlägg. Det är jag värd lite beröm för iaf.

LISTAN

Friday, 10 June 2022

The Grateful Dead - mer än bara knarkare

Lite grand som Marcel Prousts "På spaning efter den tid som flytt" så hade jag aldrig vågat ge mig på Grateful Deads skivkatalog. Jag kommer förmodligen dö utan att ha läst Proust och så kommer det säkert vara med er andra. Men Grateful Dead kommer ni klara av (iaf delvis) med min hjälp.



LISTAN: HÄR


Visst, de släppte "bara" 13 studioalbum, men det finns över 70 livealbum och de flesta "Deadheads" hävdar att det var live som det ända sättet att uppleva Grateful Dead. Grateful Dead-konserter var mycket mer än bara konserter, det var mer som en turnerande cirkus med tillhörande medresande gycklarsällskap, om man med gycklarsällskap menar hippies och fritänkare ( tillika knarkare).

Bandet föddes i Palo Alto, söder om San Francisco - mitt i 60-talets counter culture. Deras färgstarke ledare var Jerry Garcia (bland annat med svenskt påbrå!), som älskade country, folkmusik och bluegrass. Bandets andra medlemmar var dock skolade inom både jazz och klassisk musik och allt kom till användning i Grateful Deads musik. Dock skulle jag ändå klassa bandet som ett country rock-band med vissa likheter med band som The Byrds, Flying Burrito Brothers och Steppenwolf.

Hur var det med knarket då?

Jo, även om förmodligen en hel drogfruktsallad användes av Grateful Dead och deras publik så är det LSD som bandet är mest förknippat med. När drogen först kom till USA under mitten av 60-talet blev Grateful Dead "husband" på de LSD-test-fester som ordnades i Kalifornien. Detta var innan man riktigt fattat att det fanns nackdelar med drogen. Det var även innan Grateful Dead slog igenom.

Owsley Stanley och Jerry Garcia

Under ett av dessa LSD-partaj mötte de ljudingenjören Owsley Stanley som tog bandet under sina vingar och hjälpte dem med allt möjligt, bland annat med att fixa ljudet på deras spelningar. Hans revolutionerande "Wall of Sound" var något i hästväg och många anser att han egentligen borde anses som en fullvärdig medlem i bandet. Owsley kunde även kemi, satte upp ett LSD-lab och blev den största tillverkaren av LSD i Kalifornien. Somliga historiker uppskattar att hans lab stod bakom 75-80% av all LSD som såldes i Kalifornien.

FBI-Agenter?

The Grateful Dead är ett legendariskt band i ordets sanna bemärkelse - dvs det finns fullt av legender om vad som hände i och runt bandet. En av de mer utspejsade legenden/konspirationsteorin är att FBI samarbetade med Grateful Dead för att förstöra hippiekulturens rykte. FBI-chefen J Edgar Hoover var inget fan av dessa knarkande, fredsälskande, samhällsomstörtande, frihetstörstande hippies och efter den fantastiskt positiva Woodstock-festivalen var något tvunget att göras.

Samtidigt behövde The Rolling Stones bättra på sitt rykte om att vara kommersiella kapitalistsvin och de satte igång att ordna en gratiskonsert i slutet av 1969 i San Francisco som skulle bli Woodstock 2.0. Flera av de stora amerikanska psykadeliska/hippie-banden bjöds in. Dock fick konserten i allra sista stund flyttas ut i ingenstans i Altamont Speedway. Det är nu det börjar bli intressant.



The Grateful Dead var ett av banden som skulle spela (tillsammans med Santana, Flying Burrito Brothers, CSN&Y, Jefferson Airplane och Rolling Stones såklart - en ganska fet lineup). Som ni säkert vet urartar konserten och publiken och de inhyrda Hells Angels-säkerhetsvakterna börjar slåss. En person drar en pistol och sticks ihjäl av Hells Angels-vakt. Tydligen var det The Grateful Dead som rekommenderat att man hyrde in Hells Angels som ordningsvakter - och Grateful Dead vägrade till slut att spela på konserten, de påstod att de inte kunde spela när det var så våldsam stämning. Konspirationsteorin går alltså ut på att FBI betalar The Grateful Dead för att ordna så att Hells Angels tar hand om säkerheten samtidigt som FBI-agenter uppviglar publiken så att det hela skall urarta. Allt för att hippie-kulturen skall framstå i dålig dager.

Musiken

Måste ändå säga att Grateful Deads musik förtjänar att lyssnas på såhär 50 år efter sin storhetstid. Den är både traditionell och innovativ på samma gång. Mycket stämmor, goda instrumentalister, filosofiska halvflummiga texter och framförallt ett tydlig kärlek till att lira. Jerry Garcia är med rätta högt ansedd i gitarr-världen.

Dags för listan

Så till listan. Jag håller mig mestadels till "Hitsen" och mycket från deras klassiska album "Workingman's Dead" och "American Beauty".

St Stephen (1969)

Vi börjar väl med en liveinspelning, nämligen från the Fillmore West i SF, 1969. Den tar tyvärr slut lite plötsligt eftersom den klippts ut från en konsert.

Friend of the Devil (1970)

Kanske är detta den kändaste Grateful Dead-låten. Klassisk folk-country av högsta oktan. Gillar de olika solona som pågår lite över varandra. Från American Beauty-albumet.

Uncle Johns Band (1970)

Här går stämmorna på högvarv och nån halvskum taktart ger låten en härlig sävlig känsla. Vad handlar låten om? Vilka är "Uncle John's Band"? Handlar den om döden? Perfekt flumnivå. Detta var den första Grateful Dead-låten jag kom i kontakt med, nån gång på 90-talet då den låg med på soundtracket till "Great Expectations". Älskar den sedan dag 1. Från albumet "Workingman's Dead". De täta körerna är tydligen inspirerade från Bysantinska och Bulgariska damkörer.

Box of Rain (1970)

Ännu en klassiker, en finstämd country rock-dänga minst så bra som vilken The Byrd-låt som helst. Även denna från American Beauty. Tycker den halvbrutna rösten i sången ger låten en extra nerv.

New Speedway Boogie (1970)

Nu blir det country blues. Återigen, Jerry Garcias sköra röst ger låten en äkthet som inte går att förklara. Även texten är riktigt najs med många one-liners. "I don't know but I've been told, if your horse won't pull, you have to carry the load". Låten handlar om den otäcka Altamont Speedway-konserten.  Hörde låten först som en cover av Courtney Barnett från en Grateful Dead-hyllning "Day of the Dead". En platta som är rätt spännande att lyssna på. "New Speedway Boogie" är från "Workingman's Dead".

Mississippi Half-Step Uptown Toodeloo (1973)

Mer country-blues. Låten innehåller en del fina solon. Från albumet "Wake of the Flood".

Unbroken Chain (1974)

En annan Dead-klassiker. Produktionen på denna skivan ("From the Mars Hotel") är lite annorlunda, lite smoothare, lite mer 70-tal. En jäkligt skön låt som tyvärr har något konstigt gnissel pålagt ovanpå.

Eyes of the World (1973)

Nu är det nästan lite yacht-rock känsla på The Grateful Dead. Smooth med fina solon. Härligt knarkig text. Från albumet "Wake of the Flood".

Scarlet Begonias (1974)

En härligt unik komposition som jag tycker visar att även om Grateful Dead är födda i folk countryn, som om man skall vara ärlig kan vara rätt enformig, så gjorde de ändå något unikt. Härligt svävande gitarrsolo i mitten av låten. Från "From the Mars Hotel").

Shakedown Street (1978)

Skall erkänna att efter 1975 fejdar bandet i mitt tycke. Men "Shakedown Street" (från albumet med samma namn) är härligt funkig och smooth. "Shakedown Street" gav även namn till det område kring Grateful Deads konserter där besökare kunde byta till sig olika saker man behövde. Hungrig? byt lite lustgas mot en burrito. Smutsig? byt en turné-tisha mot en tvål. Osv. Många "Deadheads" följde ofta bandet från konsert till konsert och det kunde nog bli lite skralt med förnödenheterna då och då.


Friday, 3 June 2022

Filmveckor II


Jag ser egentligen mer på film än lyssnar på musik nuförtiden. Så jag tänkte jag skulle ge er en lista på de allra bästa filmerna jag sett det senaste året, och hoppas kunna inspirera till lite tittande.

Processen gick till som så att jag samlade alla de allra bästa filmerna jag hade sett de senaste tolv månaderna (~20 st), och letade fram musik från dem. Sedan rensade jag bort de jag inte hittade någon vettig musik från, några filmer som inte kändes så spännande att tipsa om, och så några där musiken inte passade in i listan. Sedan fick jag rensa bort några till för att komma ner i antal.

Resultatet blev en ganska instrumental lista men med några utstickare. Dessutom blev det elva låtar för jag kunde inte bestämma mig för vilken som skulle bort. Jag räknar med att bli förlåten.

Listan

Dune / Ripples in the sand

https://assets-prd.ignimgs.com/2021/08/09/dune-insta-vert-main-dom-1638x2048-1628522913715.jpg 

Jag hoppas lite att de flesta sett förra årets storfilm Dune. Jag är en sucker för stora Sf-epos och jag hade läst boken innan. David lynch gjorde ett försök att filmatiser den 1984 med ett resultat som... vi kan säga A for effort. Den här filmatiseringen är tre timmar långsamt mässande i brun-beige, egentligen ett mysterium att den blev en succé. Jag tycker naturligtvis den var jättebra. 

Och musiken! Vilken bas.

imdb

Benedetta / Beata Viscera

 https://image.tmdb.org/t/p/w600_and_h900_bestv2/AuDd2l9ZcwOK4yKjQn6WHXZElVW.jpg

Paul Verhouvens senaste film från 2021 utspelar sig i ett kloster, där nunnor pysslar med det som vi alla tänker att de gör: springer runt nakna och pratar med Jesus. Jag tycker att den här var jättebra och rekommenderar den helhjärtat, men se den inte med svärmor.

imdb

Basic Instinct / Main Theme

https://cdn.shopify.com/s/files/1/1416/8662/products/Basic_Instict_1992_original_film_art_spo_5000x.jpg?v=1568946799

När vi ändå är inne på naket... Jag såg om denna nyligen av olika anledningar, och var rätt övertygad om att den skulle ha mist det mesta av sin forna glans. När jag var ung på nittiotalet och den här filmen kom ut hade den ju viss... ehm... dragningskraft. Men jag blev överraskad av att jag tyckte den var jättebra fortfarande. Stark nittiotalsthriller (väldigt nittiotalig) med riktigt bra musik.

imdb

Five Easy Pieces / Prelude in E Minor

https://i.pinimg.com/originals/90/75/48/907548a6e8dae0d9a906a88cb7a1a882.jpg

Jack Nicholson arbetar på ett oljefält i texas lever ett allmänt trailer-thrash-liv med allt vad det innebär. Plötligt behöver han åka hem till föräldrarna och vi får reda på att han kommer från en riktig överklassbakgrund och är en jävel på klassiskt piano. Vad flyr han från egentligen? Här får vi följa en mans identitetskris, hela vägen till ett otroligt starkt slut.

Rekommenderas om du inte avskräcks av långrandiga sjuttiotalsfilmer. Jack Nicholson är vrålsnygg.

imdb

The Red Shoes / Ballet I

https://image.tmdb.org/t/p/original/cFuK9l2h2QgmptKxutmCec38vxr.jpg

The Red Shoes är en musikal från 1948, som var i ganska risigt skick. Martin Scorsese drev av nån anledning ett projekt att digitalt restaurera den 2006, och resultatet är helt amazingballs. Gammal film, men den är förtrollande snygg och helt i färg. De har använt praktiska effekter under balettscenerna för att skapa bildsekvenser där man inte vet vad som är fantasi och verklighet på ett sätt som man bara gapar över. 1948!

imdb

3 Women / Opening

https://image.tmdb.org/t/p/original/2EsnDMWVfxUSbBtsBAhfCoUHxBH.jpg

Den här filmen av Robert Altman slog mig som en slägga. Den är precis som musiken, lite psykadelisk, rätt störd och ganska drömsk. Fantastisk, återigen för de som inte räds svåra sjuttiotalsrullar. Den här skulle väl kanske kvala in som pyskologiskt drama. Eller varför inte den egna genren psykadeliskt drama?

imdb

An Unmarried Woman / Maybe I'm Amazed

https://fffmovieposters.com/wp-content/uploads/78484.jpg

En film från det sena sjuttiotalet om en frånskild kvinna på Manhattan. Som den konnässör jag är skulle jag säga att den här osar mer av tidigt åttiotal än sent sjuttiotal. Här kan man tydligt se fröet till det som senare blev Sex and the City. 

imdb

The Color of Money / Werewolves of London

https://www.weedist.com/wp-content/uploads/2013/06/1986-the-color-of-money-poster1.jpg

Jag älskar den här filmen förbehållslöst och har sett den många gånger. En udda Scorsese-film om biljardhajar med Tom Cruise och Paul Newman från 1986. Här är det mycket snöblask i Chicago, stora fyrkantiga bilar och allmänt åttiotalsgodis. Paul Newmans glasögon är olagligt snygga. Underbar film.

imdb

Good Time / Leaving the Park

https://cdn.traileraddict.com/content/a24/good-time-poster.jpg

Safdie-brödernas genombrottsfilm från 2017. Den här är inte så stor, men oj vilket hantverk. Finns på netflix. 

imdb

Uncut Gems / Uncut Gems

https://cdn.traileraddict.com/content/a24/uncut-gems-poster.jpg

Safdie-bröderna använde förtroendet från sin första film för att göra den här, och vilken fantastisk film det blev. De flesta brukar rygga tillbaka inför Adam Sandler i huvudrollen, men om ni är smarta så övervinner ni den instinkten och ser den ändå, han är briljant. Vissa tycker att filmen är jobbig att se på, som i att den är stressande. Jag tycker att varje enskild scen är en njutning. Musiken är lite Blade Runner-doftande.

imdb

The Batman / Can't Fight City Halloween

https://image.tmdb.org/t/p/original/gmU7P3FzGFsl2wiSDhx9znZCNub.jpg

Ok nya batman kvalade inte in som en av de allra bästa filmerna, men jag tyckte fan den var bra. Och framförallt var musiken jättebra och ett bärande element. Det satte en suggestiv takt genom hela filmen som bidrog till batmans nya läskiga stil. Så någon "lite mörkare"?

Jag är här för emo batman.

imdb


Det var allt. Om någon blev sugen på att se någon av dessa men har svårt att hitta tillgängligt, så kontakta mig så ska vi se vad vi kan göra.