Friday 20 January 2023

Kanonkulan



Julian Edwin "Cannonball" Adderley är han den där altsaxofonisten som bidrar med det melodiska och bluesiga soundet på Miles Davis plattan "Kind of Blue".

Ända sedan jag hörde den skivan i mina tonår har jag varit svag för snubben.

Listan inleds med "All Blues" från nämnda skiva. Canonballs solo börjar 4:00 och är ett bra exempel på hur melodisk och svängig han kan vara. Oerhört gött när den ställs mot näste man Coltranes mer introverta tenor. Tillsammans blir de legendariska..

Resten av listan utgör ett axplock av hans sologrejor. På de flesta spåren har han med sin brorsa Nat Adderley på trumpet/kornett.

De första spåren är ganska typiska 50-60-tals jazzalster.
- Maffigt blås på "This Here" (hör ni piccoloflöjten?)
- "Del Sasser" med fina stämmor och jävulskt svängingt solo av Cannonball. Gjordes en rekorderlig cover på av Antonio Hart på nittytalet med lite maffigare prod (https://www.youtube.com/watch?v=oRUxTH0dBiM&ab_channel=hk613)
- "Jubilation" visar lite mer av hans virtuositet (med skönt reverb i vänsterörat)
- "Nardis" - en klassiker som jag delat av Bill Evans i en tidigare pianolista. Dock var denna versionen först, skriven av Miles Davis. Jävla geni..


Sen kommer några spår som är exempel på det lite souligare soundet som gjorde honom känd på senare dar.
- "Work song" skriven av brollan Nat som han kom på efter att ha sett ett gäng kedjade fångar sjunga under hårt arbete utanför hans hem i Florida
- "Mercy, mercy, mercy" är nog kändast, skriven av Joe Zawinul (från Weather Report) till Cannonball. Notera det oerhört sköna introsnacket.
- "Walk tall" - fin upp-tempo version även om ljudet stundtals brister med konstiga biljud i Wurlitzerpianot eller om det är basen.. svårt att säga


Slutligen lite mer elektronisk och experimentell vibb som han pysslade med på 70-talet precis innan han dog en alltför tidig död.
- Introt på "Inside straight" är som taget från en Portishead låt :) resten av låten har en guttig kontrabasgång med fina höga toner på rätt ställen . Gillar instrumentet vid 2:10 :D
- "The Black Messiah" - D'Angelo var inte först med den titeln :) Skön sjutty-vibb på denna, skriven av Zappas parhäst George Duke som även spelar grymma keys


Enjoy Kanonkulan!

No comments:

Post a Comment