Friday 6 April 2018

Panta burkar med Silvio Rodriguez

Ni som har ett gott minne kommer kanske ihåg min lista med "svenska" klassiker där vi fick lära oss att många av de låtar som vi länge trott var svenska i själva verket är covers på diverse kända och mindre kända alster från utlandet. En av dessa låtar som jag själv blev mest förvånad över var Björn Afzelius - En sång till friheten, som i själva verket är en låt av en kubansk artist vid namn Silvio Rodriguez. Hans originalversion som inleder den här listan knockade mig totalt och jag har sen dess lyssnat in mig på hans övriga katalog och har funnit det mycket njutbart.

Lite info om artisten först och främst. Som sagt en kuban, och vad jag vet om kubansk musik börjar och slutar med pantame..hmmr jag menar Guantanamera och någon låt av Buena Vista Social Club. Så jag har därför med hjälp av ett digitalt uppslagsverk tagit reda på att han är Kubas främsta folkartist och en av hela Sydamerikas mest framstående sing and songwriters. Han brukar kallas för fadern till nueva trova rörelsen som är en musikalisk inriktning formad i samband med revolutionen på Kuba och kännetecknas av traditionellt kubansk gitarrspel och starka politiska (socialistiska/humanistiska) texter.

En ung Silvio. 1962
  Han har kallats för Kubas svar på John Lennon och har själv inspirerat många folkmusiker världen över, t.ex vår egen José González. Rodriguez har gett ut över 20 album men listan är koncentrerad till han tidigaste plattor som jag också anser vara de bästa (surprise!!).

Ser numera ut lite som en bandning mellan Steven Spielberg och Lennart Jäkhel


LISTAN! 

No comments:

Post a Comment