Thursday 8 December 2011

Elektromelodiskt



Temat denna gång är instrumental elektronisk musik med fokus på melodier och harmonier. Inom matlagning pratar man gärna om comfort food, detta är nog min musikaliska motsvarighet. Trygg och välkänd musik att återvända till när resten av världen känns kall och hopplös.

Tyvärr saknades många av låtar jag ville ha med på Spotify så det får bli en youtube-lista den här gången (minimera gärna browsern, vissa låtar kan ha fula fanvideos etc.)

Listan:

Om låtarna:

1. Kettel - Church
Sakrala harmonier, finurliga slingor och en sagolik vacker ljudbild blandas samman i Reimer Eisings häxkittel.

2. Moderat - Seamonkey
Ett av 2000 talets bästa album och en av de bästa låtarna från det albumet. Det börjar lite neutralt men byggs lager för lager upp till ett stort, melankoliskt och drivande mästerverk.

3. Isolée - Beau Mot Plage
En tidlös electronica-klassiker från 2000 med luftig ljudbild och fragmenterade harmonier som jag inte kan lyssna mig trött på.

4. The Aztec Mystic (a.k.a DJ Rolando) - Knights of the Jaguar
Bakom listans töntigaste artistnamn gömmer sig Rolando Ray Rocha, en av de ljusskygga individerna i kollektivet Underground Resistance.
UR ger i vanliga fall ut - en inte alltid så lättlyssnad - electro/detroittechno så när det här dansanta publikfrieriet dök upp var det många som höjde på ögonbrynen. Finare syntstråkar får man leta efter!

5. Lindstrøm - I feel space
Kungen av skäggdisco har gjort en del bra, en del dåliga och en hel del alldeles för långa låtar. Här är han dock i sitt esse och levererar retro-futuristisk disco minst lika bra som hans läromästare Giorgio Moroder.

6. Nathan Fake - The Sky Was Pink
Genren "progressive house" brukar oftast innebära lite plastiga ibiza-dängor men när Nathan Fake och James Holden skapar sin säregna variant av genren med fina melodier, underfundiga ljud och märkliga effekter brukar det oftast låta väldigt bra.

7. Aphex Twin - Alberto Balsam
Självkart måste herr Richard D James vara med på listan. En lugn och vacker skapelse men som alltid när det gäller Aphex Twins melodier finns det något skevt och lite oroväckande under ytan.

8. Autechre - Clipper
I mitten av nittiotalet var det på skivbolaget Warp som var det nya svarta. Och det nya svarta på Warp var Autechre.

9. Freak Electrique - Symphony Electrique (long)
Det finns en nederlänsk internetradio (intergalactic.fm) som specialiserar sig på elektronisk musik med förkärlek för retrofuturism, disco och robotar. Den här låten är från en av deras mytomspunna top 100 listor. Jag vet inte så mycket om Freak Electrique, endast att den här låten är utgiven 2005 men låter som om den vore från 1979 med sin blandning av "riktiga" trummor och analogsyntar.

10. Plaid - Android
Samma år och skivbolag som Autechre. Plaid var alltid lite mjukare och mer melodiska än sin storebror. Just den här låten har en lång startsträcka men sen så lägger sig stråkarna som en mjuk pläd runt öronen och melodierna smygs försiktigt in.

No comments:

Post a Comment