Tuesday 17 November 2015

The Beatles - Post Masters




Det har nog inte undgått någon att Beatles lyser med sin frånvaro från Spotify. (Detta p.g.a någon form av exklusivt avtal med Apple) Däremot har var och en av de individuella Beatlarna gjort sitt solomaterial tillgängligt, nu senast the Dark horse, AKA George Harrison.

...Jag är inte den första, och knappast heller den sista som har spekulerat vad som hade hänt om de inte hade splittrats 1970. Hur hade nästa skiva låtit? 

Jag har alltså tagit mig an att sätta ihop en playlist med låtar  från John, Paul, George och Ringo’s respektive tidiga soloplattor. Material som faktiskt skulle kunnat varit Beatles-låtar om historien hade sett lite annorlunda ut. I tradition med de flesta Beatles albumen ser fördelningen av låtar ut så att John & Paul innehar majoriteten av materialet - 4 till John resp. 3 till Paul, George får nöja sig med 2 och Ringo får en (som brukligt).

Här är låtarna:

https://open.spotify.com/user/malignatius/playlist/2WTqEBluZeh7JE1J58nyjD



Till skillnad från Folk för Krig.

1. Instant Karma - John Lennon

Instant Karma! var Lennons tredje singel som soloartist,
den släpptes som singel 1970, bara några månader innan Beatles hade upplöst. George Harrison spelar gitarr på spåret. Det är i likhet med många andra av hans låtar producerat av Phil Spector, som även skulle få uppdraget att slutföra Beatles allra sista platta Let it Be. 
På spåret spelar även namnkunniga Beatles-kollaboratörer, Klaus Voormann, bas (Som ritade omslaget till Revolver) Billy Preston, klaviatur (Som spelade på Beatles sista liveframträdande - den berömda rooftop konserten) samt ett gästspel av Mal Evans (Beatles roadmanager).


Jag är mest häpen över de fina ansiktsmålningarna.


2. Maybe I'm Amazed - Paul McCartney

Maybe I’m Amazed är en personlig favorit från Pauls hela solokariär, den är från hans första soloplatta; McCartney, som släpptes i samband med att Beatles splittrades. Paul är annars den av Beatlarna som enligt mig inte riktigt levde upp till förväntningarna. När Beatles splittrades hade Paul blivit deprimerad och drog sig tillbaka och började supa. Med hjälp av sin fru Linda hittade han tillbaka och Maybe I’m Amazed är ett tack till henne. Paul spelar alla instrument själv på tracket.
En personlig favo, men jag tror att om de övriga Beatlarna hade bidragit till produktionen hade den kunna bli ännu bättre. The Faces, med Steward har föresten gjort en fantastisk cover, som nästan överglänser originalet.


Herre jösses, vilken skäggväxt.

3. George Harrison - My Sweet Lord
Äntligen tid för George Harrison och My Sweet Lord, vilken var hans första singel från den fantastiska debutskivan All Things must Pass. George skrev först låten till Beatlesvännen Billy Preston och Billy bidrar även med pianot på George’s version. På låten lirar även Ringo, Klaus och Clapton och den är producerad av Phil Spector. George blev anklagad, och även fälld för att stulit melodin från tjejgruppens the Chiffons hit “He’s so Fine”. Man fastställde dock att plagiatet inte var avsiktligt - men likväl ett copyright brott och George fick böta. Oavsett blev My Sweet Lord  lite av en signaturlåt för Harrison och blev en stor internationell hit. Och visst är det en skön låt?



Skäggig atheist med Jesus-komplex

4. Imagine - John Lennon

Imagine är nog John Lennons mest kända låt och jag betvivlar att ingen av er har hört den - men det är såklart omöjligt att inte inkludera den. Den är faktiskt en av de mest framförda låtarna under hela 1900-talet och har listats som en av världens bästa låtar av flera prominenta källor. Den är hämtad från Lennons andra skiva som släpptes 1971. Låten skrevs också officiellt ’71, men Lennon hade ett utkast redan under Beatles Let it Be-sessioner vilket faktiskt finns dokumenterat i ett ljudcollage som går under namnet “Fly on the wall” där man kan höra fragment från olika repetitioner.  https://youtu.be/5qtAqFijz7M?t=5m51s


Till skillnad från Paul kan faktiskt Ringo inte tituleras Sir.  

5. It Don't Come Easy - Ringo Starr

It Don’t Come Easy var Ringos första solo singel i England och handlar just om svårigheterna i the Beatles. Det är en svängig, harmlös och ändå rätt behaglig popdänga som passar Ringos begränsade sångförmåga. George Harrison producerade låten och skrev den tillsammans med Ringo. (Det finns en demo med George på sång) Han bidrar även med akustisk gitarr på spåret. Den gamle vännen Klaus Voormann spelar basen och Pianot spelas av ingen mindre Crosby, Stills & Nash’s, Stephen Stills.

Happiness is a warm gun.

6. Junk - Paul McCartney

Följande låt skulle kunnas passeras för en bagatell: Junk, även den från skivan McCartney är kort men har en väldigt fin melodi och känsla. Låten var faktiskt nära att hamna på både Beatles White Album och Abbey Road. Men blev ratad två gånger. (märkligt med tanke på hur ojämnt materialet på White album är kan man tycka) På skivan finns även en instrumental version av låten “Singalong Junk” med lite fina melotron-stråkar. 


John och Clapton, här i hemstickad cardigan.

7. Cold Turkey - John Lennon

Och apropå Junk, Lennon’s Cold Turkey sägs handa om att lägga av med Heroin. Lennon dementerade visserligen detta och sa att den egentligen handlade om matförgiftning. Tro vad ni vill. ...Killen hävdade även att Lucy In the Sky inte var om LSD… Det är oavsett en febrig och ösig rocklåt. Detta var Lennons andra solosingel, som släptes redan 1969. John hade föreslagit låten som Beatles-singel till Albumet Abbey Road, men Paul vägrade. Förutom Klaus Voormann hörs Ringo på trummor och på gitarr, Eric Clapton, som också var den första gästartisten någonsin på en Beatles-låt (Harrisons’ My Guitar Gently Weeps - White Album). Kompbandet gick under the Plastic Ono Band. 



Oh Dear. 

8. Dear Boy - Paul McCartney

Dear Boy är en  låt från McCartney’s andra platta, Ram från ’71. Det har väldigt snygga harmonier och som ofta med McCartney, en riktigt catchy melodi. Låten ska handla om Paul och Lindas förhållande, men den kan också tolkas som om att handla om John och Yoko. Sessionsgitarristen David Spinozza, har även spelat med på skivor av både Lennon och Ringo.



Clapton, Voorman, Lennon och Yoko. Notera och jämför Claptons gest med de andras.

9.  John Lennon - Jealous Guy

John’s Jealous Guy, börjades skrivas redan 1968 under den period Beatles var i Indien (Då under arbetsnamnet Child of Nature). Den blev dock aldrig helt färdig, men återupplivades med ny text för Lennons soloplatta. På demo-versionen hörs George Harrison köra, men på skivan är John utan support från de andra Beatlarna. Den tillsynes fredliga hippien Lennon hade faktiskt en historia som rätt våldsbenägen något som han gör upp med i denna låt.  

George och några andra tomtar. Även dåligt väder passerar.

10. All Things Must Pass - George Harrison

Den filosofiska och lätt psykadeliska All things Must Pass är titelspåret på Harrisons debutplatta. Texten är inspirerad av så väl en dikt av LSD-gurun Timothy Learys och Taoismen. Soundet är väldigt inspirerat av Dylans kompband The Band vilka George hade häng med i USA. Harrison skrev låten redan ’69 till Let it Be - Beatles repade in den, men den blev aldrig inspelad. På låten hörs förutom Ringo på trummor bla. Eric Clapton. Om låten handlar om Beatles karriär eller ej vet jag inte, men George konstaterar helt enkelt att inget varar för evigt, så visst är den ett passande epitafium? 

Hej då, 1969. Sista fotot av Beatlarna som grupp.




That’s it….
..Men 10 låtar är ju egentligen för lite väl få för en hel platta, särskilt med det stora urvalet av låtar. Så, därför är här en bonusplaylist med ytterligare 10 spår enligt samma modell (för de som vill). En Sida 2 på LP’n så att säga. 

(Bonus) SIDE 2. 


https://open.spotify.com/user/malignatius/playlist/0hDx0FlLbnceOAVvCjKYiL
  1. Too Many People - McCartney - Ram
  2. Isolation - Lennon - Plastic Ono Band
  3. What is Life - Harrison -  All things must Pass
  4. Uncle Alber/Admiral Halsey - McCartney - Ram
  5. Gimme Some Truth - Lennon - Imagine
  6. Ram On - McCartney - Ram
  7. I'm the Greatest - Starr - Ringo
  8. Gimme Me Love (Give Me Peace On Earth) - Harrison - Living In the Material World
  9. The Back Seat of my Car - McCartney - Ram
  10. Oh My Love - Lennon - Imagine




   

No comments:

Post a Comment