Tuesday 1 March 2016

Utvalda Svenska Organ

Dagens Tema. Inte det mest lättburna instrumentet.


Detta lär väl inte vara den första orgelplaylisten som postats på musikveckor(?) men jag tyckte ändå att den hade ett existensberättigande. Jag har alltid haft en soft-spot för orgeln, och i synnerhet den elektriska varianten. Det är ändå något speciellt med den tunga pjäsen med de oändliga ljudmöjligheterna! I Sverige finns det en tradition med orgel+ trumduor, en kombo som åtminstone Janne "Loffe" Carlsson hävdade var optimal. Kanske ligger det något i det? Avgör själva! :-)


Göta Kanal 3 i all ära, men Janne var coolare på 60-talet.


Hansson & Karlsson - Tax Free, 1967


Vi inleder, kanske inte helt oväntat, med Hansson och Karlsson; Bo Hansson och Janne Loffe Carlsson legendariska, men kortlivade jazzrock duo. Bandet släppte blott tre album under den psykedeliska eran 67-69 men Bo Hanssons lir har haft haft stort musikaliskt inflytande över flertalet artister i den här playlisten. Det är värt att nämna att även Hendrix var ett fan av bandet, dom jammade vid ett par tillfällen och spelade in en cover av låten i fråga.


Merit, en skogsälva och...vet inte vilka de två nakna männen i skogen är, men det verkade roligare på 70-talet.

Merit Hemmingson - Gånglåt från Ovanåker, 1971


Merit Hemmingson är en progressiv och cool kvinna. Hon ledde under en period på 60-talet en kvintett med 4 svarta amerikanskor. Det var dock 1971 som genombrottet kom med skivan Huvva! Där hon i Jan Johanssons anda, blandar hon klassiska svenska folkmusiklåtar med lite jazzigare toner på sin orgel. 


Eric Malmbergs tolkning av sin stora idol Bosse

Eric Malmberg - Undermedvetandet, 2005


Eric Malmberg är något av Bo Hanssons protegé. Under Hanssons sista år blev dom två vänner, Bo var vid det laget ganska nedgången men dom gjorde ett par spelningar tillsammans och deras vänskap finns dokumenterad i filmen I trollkarlens hatt vilken rekommenderas. Låten Undemedvetandet är en melodi från Erics debut som soloartist, en skiva vid namn den Gåtfulla människan, vilken har beskrivts som en resa i det mänskliga psyket. Hela skivan, vilken egentligen skall lyssnas i sin helhet, innehåller inga andra instrument än just orgel. Eric Malmberg har även släppt ett gäng serier, där idolerna Hanson och Karlson är huvudpersoner.



"Din halvmesyr till slips ger mig huvudvärk" 


Trummor & Orgel - Hopes and Dreams, 2015


Vi glider vidare till Uppsalabandet Trummor & Orgel, vars sättning kanske avslöjas i bandnamnet?
Bandet lät till en början som rena H&K-kopior (kompetenta sådana) till och med omslagen var förvillade lika orginalet! På senare album har dom dock hittat en mer kontemporär och egen stil. Hopes and Dreams tycker jag har en fin och luftig känsla med en skönt optimistisk melodi.




Det finns inget så naturligt som att spela en Hammond B3 i naturen en Julimorgon


Bo Hansson - De Svarta Ryttarna, 1973



Tillbaka till Bo Hanson och en av hans mest kända alster. När Hanson och Karlson hade splittrats, släppte Bosse den kultförklarade konceptskivan Sagan om Ringen, baserad på boken med samma namn. En skiva som många anser vara en föregångare genren spacerock. Skivan sålde riktigt bra internationellt, med svenska mått, men Bosse hade lite svårt att hantera framgångarna. Han släppte ytterligare några skivor men drog sig nästan helt tillbaka under 80 talet dessvärre och gick bort 2010.




Pierre Svärd, en vass kille.



Blacknuss Allstars - Organisk 2, 1995


Pierre Svärd är en av sveriges mest namnkunniga organister. Han har lirat med en massa olika svenska musiker men även som egen bandledare bl.a. i The Pierre Swärd Organ Jazz'n soul group.  Pierre rör sig mellan jazz, soul, funk och blues och får är väl nästan anses vara Sveriges svar på Jimmy Smith? I början av 90-talet var en medlemmarna i Acid Jazz kollektivet Blacknuss Allstars, där även artister som Robyn, Lisa Nilsson, Christian Falk, ADL och Esbjörn Svensson var medlemmar. Blacknuss är kanske mest kända för sina R'n'B och soullåtar men framförallt i början förkom det en del svängig orgeljazz som den här biten t.ex.



Jäkla synthjävel. Orgel 4-Life!



Le Système - La Marche Quotidienne, 2011

Le Système är en annan orgel/trummduo bestående av Fabian Kallerdahl och Michael Edlund som också bildar den eminenta pianojazztrion Musicmusicmusic tillsammans med Fabians bror Josef.
Le Système tar Hanson och Karlsons grundrecept med lyckas ändå förnya det fint med lite mer skitigt och progg-rockigt sound.

Eric är faktiskt numera ägare av Bo Hanssons Hammond.


Sagor & Swing - 16-Bitars polskan, 2013


Vi återvänder till den begåvade Eric Malmberg som även han bildade en Orgel+trummorduo vid namn Sagor & Swing. 16-bits polskan är en groovy låt i 6/8 med Malmbergs karakteristiska drömska sound men här har även en lite kvackig synth fått smycka melodin. Vill man lyssna på mer Sagor & Swing på spotify kan det vara bra att veta att hela diskografin finns men man får byta ut "&" mot "och" för att hitta alla album.
Men va falls. Detta är ju ett pjano!


Jan Johansson - Varför Skola Människor Strida, 1973


Jan Johansson är förstås mest känd som kanske Sveriges främsta Jazzpianist genom tiderna, men även han fingrade på orgeln ibland. Vi avslutar med den gamla 'Varför Skola Människor strida', vilket från början inte alls är en svensk andlig sång utan en amerikansk barbershop från 1873. Anyways, Jans tolkning är både vacker och elegant men har också en stänk humor i framförandet.

EDIT: Bonusspår

Trinity - Strange Mood, 2010

Klämmer in en svensk Jazz-trio, trummor, orgel, trumpet, vid namn Trinity med en skön bit i med en schysst haltande rytm. Fint. 


Bonusserie!

Eric Malmbergs serie om Hanson & Karlson


Bonusvideos




Trummor & Orgel Arcadian Flowers - Live, framför allt magiskt trumspel på denna!
Om man lyssnar på publiken så är det nån tjej som snackar om hur hon tagit LSD...




Ett härligt liveklipp med Blacknuss med en skogstokig Pierre Svärd i högform.





Jimmi Hendrix version av Tax Free

No comments:

Post a Comment