Thursday 9 June 2016

Framför dautan när man var ung

Nu har jag samlat musik som jag lyssnat mycket på - i elektronisk form, som dataspelsmusik. Här kommer den i mestadels icke elektronisk form som spotify-lista.

Elite 2
Mussorgsky (Arrangerat av Ravel) - Pictures at an exhibition / The hut of Baba Yaga / A night on the Bald mountain


Dessa två Mussorgsky-stycken ingick i musiken till Elite 2, ett nästan ospelbart spel som hade kunnat bli hur bra som helst. Investerade löjligt mycket tid: "snart släpper det, nu kommer det lossna, nu blir det snart kul!". Det blev det inte, men det var ändå en fin känsla att sväva omkring några ljusår från närmsta bebodda planet och lyssna på Mussorgsky.
Även den originalmusik som skrevs för spelet var mycket fin men är lite svår att få tag i nu.


Mermaid Madness
Tchaikovsky - Dance of the sugar plum fairy
Vilket bättre sätt finns det att använda balettmusik än att spela i bakgrunden på ett skitfult spel med en tjock sjöjungfru som simmar omkring?
Mermaid madness var ett ganska mediokert c64-spel men Tchaikovski gjorde sig bra under vattnet, och man var rätt svältfödd på den tiden. Dagens ungdom skulle aldrig förstå.
Asterix
Dvorak, Slavonic Dance
Ett ytterligare bevis på hur torftigt det var, var spelet Asterix and the Magic Cauldron. Det verkade så kul, att ränna omkring och spöa romare samtidigt som man löste gåtor, men efter timmar av spelande var det ett faktum - ännu ett horribelt spel. Men musiken var fin, bla Slaviska danser av Dvorak. Jag har läst mig till nyligen att spelet innehöll ett antal buggar som gjorde det omöjligt att klara av. Man känner sig lurad som konsument fortfarande...



Colonization
Bonny at Morn, Fishers Hornpipe, Shady Grove

Colonization var en uppföljare till Civilization gjord av Sid Meyer det också. Det gick ut på att kolonisera en ny kontinent (tex Amerika) med diverse löst folk, och slå sig fri från sin hemnation (tex England). Ett mycket roligt spel, med folkmusik i högtalarna. Man kände sig skönt bonnig när man satte några ex-kriminella som flytt landed att odla tobak och lyssna på fela.



Bomb Jack
Jarre - Magnetic Fields pt2
Bombjack var en arkadklassiker, som jag oftast spelade på min 64a. Man hoppade omkring i några olika spännande miljöer och hanterade bomber. Musiken var helt underbar tyckte man och den visade sig mycket riktigt vara en (olovlig) cover på riktig proffsmusik. Jean-Michel Jarre var hur stor som helst på 80 och början av 90-talet och det är svårt förstå hur de kom undan.
Idag undrar jag om någon lyssnar på Jarre.



No comments:

Post a Comment