Friday 20 January 2017

Musiker och skådisar i samma kropp



Det finns många, många exempel på musiker som provat sin karriär som skådisar, och det omvända. Det finns många mindre lyckade exempel. Här kommer några som jag tycker är lite mer lyckade.

From the good old day, när kanske skådis och musiker kanske låg ganska nära varandra (på samma sätt som att man förr kunde vara landslagsspelare i bandy på vintern och sedan tennis på sommaren) känns det som det finns gott om exempel. Musikaler var givetvis populära på film. 


Vi har Judy Garland som sjunger “Somewhere over the rainbow” från Trollkarlen från Oz.


En annan musikalartist som jag är sjukt imponerad av är Fred Astaire, som trots sitt lite sjukliga utseende var mycket framgångsrik på filmduken.

Vi har givetvis Frank Sinatra och hans Rat Pack-kompisar. Deras filmer har inte åldrats speciellt bra. Det kan man knappast säga om Elvis filmer heller. Men de var säkert bra sätt att sälja skivor.  



En tangoreferens måste läggas in - Carlos Gardel, fortfarande en Argentinsk nationalhjälte var framgångsrik tangosångare och tillika sexbomb på film. Ni känner kanske igen “Por una cabeza” som gjordes känd på 90-talet i “Doften av en kvinna”.




Ett lite mer modern exempel är Olivia Newton-John, som såklart är mest känd för grease, men har en ganska framgångsrik musikkarriär, med hits som “Let’s get physical” och “Xanadu”. Den senare verkar vara nån sorts template för 80-tals schlagers i Sverige.
Sen har vi Dolph Lundgrens fd flickvän, som spelade i nån Conan film, och Bondfilm, Grace Jones.  



Ännu mer moderna exempel är Tricky som har en liten bi-roll i “Femte Elementet” samt hans ex, Björk som spelade huvudrollen i Dancer in the Dark (och blev nominerad till en Golden Globe). 



David Bowie har spelat i ett gäng filmer. “Absolute Beginners” var en totalflopp som nästan fick Brittiska filmindustrin att kollapsa på 90-talet men har en fantastiskt filmtema av Bowie.

David Bowie får avsluta listan. Ses nedan med huvudrollsinnehavaren Patsy Kensit, senare Noel Gallaghers flickvän.


No comments:

Post a Comment