Friday 18 December 2020

Tema Ljus! 

Ja då ska jag bringa er ljus som utlovat. Ljus med lumen som skulle blända över självaste Orion uppå sin himmel så klar. Klara toner av ljuvaste klang. Arior mina vänner arior! I en globalt påverkad misantropisk tid av antropocen finner jag mig infuserad av den skånska vinterns ljusuppslukande dysterhet och impregnerad av dess krypande humiditet. Evigt stormpiskad av småspikskall dimma och perpetualt dunkel bringar jag er höjden av mänsklighetens samarbetsförmåga och samspelthet. Den mellan kompositör, dirigent, symfoniorkester och vokalist! Vi kommer att höra:

Maria Callas,

Montserrat Caballè, som många spekulerat som förebild för Näktergalen ifrån Milano, Bianca Castafiore! 

Luciano Pavarotti, 

Dame Joan Sutherland

Carmen, Lakmè och Rigoletto för att bara nämna några av verken som kommer avverkas i små klara glimtar i det skånska dunklet.

Slutligen vill jag tacka för att jag i år fått ventilera min gränslösa kärlek för musik här hos er och avnjuta ett smörgåsbord av musikaliska influenser. Jag önskar er alla en God Jul och må era grötskålar och mjödhorn aldrig sina! Det nya året kommer vi att swinga in med ett nacksving och ett par rejält tempohöga stycken. 

Tills dess.                                                         


Live long and prosper!

Listan

AriorFörSkånsktDunkel

Friday 11 December 2020

Video (Conferencing) Killed the Radio Star


På många sätt njuter jag av att jobba hemifrån: bra kaffe, kort pendling, stabilt utbud av lunchalternativ. En meditativ avsaknad av den förhatliga julmusiken (julen är ju trots allt bara kristen propaganda).

Den enda egentliga nackdelen är väl den digra tiden som var dag läggs på videokonferenser. Utöver knastriga röster, pixliga ansikten och allmänna anslutningsproblem har hoppandet mellan virtuella möten som ansikte mot ansikte skulle kunnat vara 20 sekunder långa fullständigt krossat mitt musiklyssnande under arbetstid. Är det så här för alla? Vad gör jag för fel?

Nåväl, kombinera med en ettåring på förskola, förlåt, en ettåring som allt som oftast är hemma från förskolan, så får vi ett 2020 som kan skönjas på bilden till höger. Babblarna vinner, alla andra förlorar.

Jag klagar, absolut. Faktiskt en av favoritaktiviteter om jag ska vara frank. Den enda kvalificerade musikaktiviteten jag lyckas åtnjuta är de där låtarna man kan hoppa in i och ut ur allt efter vilka störningsmoment som uppenbarar sig. Så, trevlig lyssning på en sådan skara stycken!


spotify:playlist:0ns6mUoT1V6V32guMRX93f

Friday 4 December 2020

Cocktailsdisco

 

Tänk att det sitter några människor i en soffa i ett vardagsrum ganska sent en kväll. Det ånjuts en extra avec till kaffet. Avslutningen på en förträfflig hemlagad middag. Diskussionen är utmanande och livlig, med inslag av styrräntor, fördelningspolitik och förändringarna i det geopolitiska läget kring Yemen. Det hela ramas in av något progjazzigt cred ur träfanérsprydda högtalare. Vinyl genom rörförstärkare, såklart. 

Allt är frid och fröjd. Tills någon har den dåliga smaken att diskret byta till sin medsmugglade bluetooth-högtalare. En nogrrant sammansatt playlist dras igång. Ingen märker något till en början, men det börjar omedvetet gungas och ryckas i armarna. Snart nog skvätter svetten på parketten. Brasan i den öppna spisen ryker in, men det blir bara bra, för någon har dragit dit en grön laser som tecknar märkliga mönster i röken. Avecen är bortglömd och utbytt mot konstiga cocktails med skum och frukt. Ingen tänker på morgondagen, fast att den redan är här!

Det hade varit coolt med en sådan lista, men här är iallafall min:

Listan