Friday 16 April 2021

Spymusic/Agentmusik

Man kan ju tänka sig att livet som hemlig agent är både stressigt och med dåliga arbetstider. Därför är det inte mer än rätt att man får en egen musikgenre: “Spymusic” eller “Agentmusik” på svenska. Musiken räcker gott till både klassisk internationella agenter (James Bond/Stig Bergling-style) till mer lokala aktörer (privatdeckare).

Livet som spion kan kan tyckas vara grått och trist när man ser på Bergling men är desto mer flärdfullt om man frågar James Bond.

Den ligger någonstans i gränslandet exotica, easy listening, orchestral filmmusik och porrfilmsmusik. Trombonen ligger agenterna varmt om hjärtat, likaså funkig gitarr. Musiken skall representera hela skalan i hemliga agentens liv: spänning, action, romantik.


I denna lista har jag försökt undvika de allt för självklara låtarna (James Bond-temat, Rosa Pantern, Mission Impossible, etc) men har ändå med några av giganterna: Lalo Schifrin, John Barry, Hugo Montenegro, Henry Mancini. Detta är uppblandat med diverse mer eller mindre okända band och orkestrar.


Genren hade en liten uppsving på 90-talet med band som Propellerheads och vi minns alla med avsky Adam Clayton/Larry Mullens hemska take på Mission Impossible-temat från -96. Det har åldrats dåligt så jag har undvikit det.


Listan och länken


1. Elmer Bernstein - Tina's Waltz
Klassisk mystisk tension med gnälligt blås. Bernstein är en av giganterna inom filmmusik i Hollywood, med bland annat Cape Fear, "Titta vi flyger" och Ghostbusters under bältet.

2. Shawn Lee's Ping Pong Orchestra - Ethio
Nu är det mer gnälligt blås fast med lite exotiskt touch och stressigt funk-komp. Tänk agent jagad genom en bazar av onda kuppmakare. Vet väldigt lite om Shawn Lee och hans bordtennis-spelemän men han tycks ha gjort diverse soundtrack till filmer och TV-serier.

3. The Budos Band - T.I.B.W.F
Denna får väl representera den dagliga agent-grinden, dvs läsa microfilmer, gräva upp/ner sin kommunikationsradio, smälta in bland lokalbefolkningen, med sin malande basgång. Dock kommer skränigt blås in även här.
The Budos Band är vad jag förstår ett N.Y.-band, men i övrigt har jag egentligen ingen koll.

4. Lalo Schifrin - Danube Incident
Nu smyger agenten i fråga omkring någonstans i centraleuropa, och infiltrerar någon sida av järnridån. Låten är kanske främst känd för den samplades hårt av Portishead på 90-talet.
Lalo Schifrin är en argentinare som blivit amerikan och som är en av de stora inom Hollywoodsk filmmusik. Han spelade med Dizzie Gillespie på 60-talet men hans claim to fame är genom agent och deckar-musik. Mission Impossible-temat är hans, likaså Bullit och Dirty Harry.

5. Hugo Montenegro - Theme from "The Silencers"
Nu är det lite mer glam-och-glamour-agent som det förmodligen går ganska bra för. Fetare orkestrering, tungt blås och jazzig elorgel. Hugo Montenegro gjorde musik till flera stora Clint Eastwood-westerns (Gode/Onde/Fule, Handfull dollar, etc), men även spionfilmer/serier som Get Smart.

6. John Barry - The Ipcress File
Nu är det dags för agenten att smyga omkring och kanske förfölja nån stackars kommunist. Läsa tidningen på låtsas i en trenchcoat på en parkbänk, medan man följer ett hemligt möte på avstånd.
John Barry är kanske mest känd för att (kanske) ha kommit upp med Bond-temat. Det är dock inte helt entydigt då det även hävdas att orkesterledaren Monty Norman faktiskt kom upp med första versionen som John Barry skulle ha fixat till då filmproducenterna inte var helt nöjda. Barry har gjort diverse andra storfilmssoundtrack, ex Dansar med Vargar.

7. Sam Fonteyn - Hot & Cold
Här är det en mer actionorienterad agent i farten - karatesparkar, kanske några klassiska slag mot huvudet som bekvämt nog omedelbart får offret att svimma i armarna på agenten. Vet lite om Sam Fonteyn, men tycks vara en brittisk tv/filmmusiksproducent.

8. Henry Manicini - Experiment in Terror
Denna biten representerar spionens lite mer obehagliga arbetsuppgifter. Ex sälja ut sina vänner till fienden, vad vet jag?
Henry Mancini är en av de absolut största filmmusikkompositörerna. Han har gjort Rosa Pantern-temat och Peter Gunn-temat (Spyhunter-musiken på c64:an) som båda kunde varit med på listan.

9. Quincy Jones - Ironside
Här tänker man lite mer funky 70-talsagent med utsvängda byxor och med en Luger i handen som stjäl några viktiga papper från några terrorister.
Quincy Jones är även han en gigant. Kanske tom giganternas gigant. Han har jobbat med allt ifrån Frank Sinatra, Miles Davis, Michael Jackson och Paul Simon. Han producerade Thriller ett av de bäst mest framgångsrika albumen genom tiderna. Han har gjort det bra, helt enkelt.

10. 5,6,7,8:s - Jane in the Jungle
Detta är upplösningen för den lite mer lättviktiga ploj-agenten. Kanske en fet slagsmålsscen där ondskans hantlangare åker på stryk efter stryk efter stryk a la Bud Spencer och Terrence Hill?
Surfgittaren gör sitt intåg i denna exotica/rockabilly-låt från de japanska brudarna i 5,6,7,8:s.

Hoppas detta gör er sugna på att ta upp en karriär som hemlig agent/spion, om ni inte redan är det.

No comments:

Post a Comment