Friday 4 March 2022

Download

 

Download
Före Google var det helt omöjligt att söka på detta bandnamnet.





Detta bandet har funnits i mitt liv och personliga "hall of fame" sedan 20-års åldern. Mången band och artister har fallit bort från den scenen med åren, men inte detta.

Det blir dock lite uppblandat med lite sologrejer ifrån den artistiska ledaren cEvin Key.

Det damp ner i mitt knä som en smörgåstårta av artistisk underbar galenskap, ifrån en syntare som brukade komma in till skivbutiken jag jobbade i då. Vi satte oss och drack en kaffe (en sån skivbutik som har ett café också), och jag av min sedvanliga nyfikenhet frågade vilka de stora intrycken inom musik varit på det senaste.
Med dunderseriös blick svarade hon:

"Download. Förmodligen det bästa som hänt de senaste tio åren."

Smilgropsryckande uttalande, men det var tillräckligt för att fånga min nyfikenhet. Och längs den vägen är det. Och nu är vi här.


Ok, så lite kort backstory;


Så det fanns ju då ett band en gång i tiden som hette Skinny Puppy. Banbrytare inom industrirock och en massa galna scenshower m.m. Dom formades i början på 80-talet. Tydligen till en början bara som ett experimentiellt sidoprojekt av cEvin Key.

Man skulle kunna fylla en hel bloggpost bara om Skinny, men det relevanta här är Kevin Crompton (artistnamn - cEvin Key) och Dwayne Goettel.

När det började knaka i fogarna på Skinny rörde dom på sig och startade ett nytt projekt, namngivet efter sista spåret på det sista albumet Skinny Puppy officiellt har erkänt, Last Rights. Sista spåret "Download" är en väldigt speciell, abstrakt och elektronisk resa, som blev en naturlig segue till vad som skulle följa. Dwayne och Kevin började experimentera mycket med det elektroniska och dom industriella rötterna från Skinny. Resten är som man säger, musikhistoria.

--

Det blir industri, svår electronica och mycket spoken word.
Bra lurar med så hög ljudseparation som möjligt rekommenderas; Download är notoriskt kända för kaotiska ljudbilder. 50-kronors lurar från ica kan nog lätt uppröra innerörat.

Har försökt att inte vara för elak. Finns vissa mjukare grejer.
Men överlag, njut av fin, gedigen, statlig audioslakt.

Deras spoken lyrics är ganska bra, men lite svåra att urtyda ibland, så jag har länkat lyrics på vissa.


Listan


Beauty Is The Enemy


Vi börjar lite soft med en bit ifrån ett av cEvin Key's soloprojekt. Detta är något av det roligaste jag hört. Kevin bad en kollega, Genesis P. Orridge från Throbbing Gristle (sugen på mer industri? look no further), att prata in ett meddelande på hans telefonsvarare om fulhet och skönhet. Och sen la han bara på lite slingor. Helt genialiskt.

Base Metal


En av deras största. Mysig grundslinga och hur kan man inte älska ljudet av rinnande vatten.

Lyrics

Sidewinder


Ok så då plockar vi av silkesvantarna lite.

Lyrics

Gaslighter


Från senaste plattan anno 2019. Tydligt moderniserat electronica sound. Pulsen är grym.

Beauty in the Eyes


Borde kallas beauty and the beast. Till största delen ett väldigt finstämt spår. Överlag inte jätteglad för albumet, men denna är nice. Och jag älskar kontraster. Och här kan man tala om kontraster.

Mother Sonne


Stark hård och vacker. Jag saliverade första gången jag hörde den.
Från debuten och genombrottsplattan Furnace, efter Skinny Puppy tiden. Ramar in deras spektrum i början väldigt väl. Galet välformulerat minimalistiskt industri-sound. Och to boot kanske en av deras mest poetiska texter.

Lyrics

15th Shade


Flikar in ytterligare en cEvin Key solo-låt från hans album The Ghost of Each Room. Väldigt bra platta. Denna är rätt mysig och trevlig baspuls. Och hans spoken texter besviker sällan.

Glassblower


En riktig rökare på syntarklubbar. Det är dökul att se ett hav svartklädda råsyntare börja sprattla i extas när denna slängs på.

Extra godis i påsen om man identifierar vilken film dom samplar 0:12.

H Sein Influence


Tillbaks till plattan The Eyes of Stanley Pain som är en av deras mest uppskattade. Spoken word deluxe här.

Neuro Proper


Vi avslutar med en bit från albumet Fixer från 2007 som fick väldigt bra mottagande. Dom leker ofta med det österländska soundet, som märks av en del här.


--

Bonusar


Miscroscopic

Finns inte på Spotify, men en väldigt populär låt som kom ut på singel efter debutplattan Furnace. Så jäkla göttig -



Download

Som tidigare nämnt. Namnet härstammar ifrån det sista spåret på Skinny Puppy's platta Last Rights. Mer ljudkonst än musik helt klart. Här är det för den som orkar -







No comments:

Post a Comment