Friday, 27 December 2024

Twenty Twenty Four Hindsight




Hej god fortsättning och gott nytt år! 

Jag gör en liten repris och kuppar in en bonus-lista även i år, med ett dussin låtar från det förflutna året.

Jepp. Det är alltså 12, enligt mig, solida tracks. En låt för varje månad. Jag gör detta dels för att jag vill dela med mig av lite godbitar som inte lyckats hitta sig in in någon musikvecko-lista ännu. Men också för att påminna mig själv att det fortfarande görs en hel del bra musik!


Jag hade även i år samlat ihop en shortlist på ca 100 låtar som destillerades ner till följande lista. Har gjort mitt bästa för att matcha låt-med-månad (release datum) men fick ibland vara lite kreativ och kanske inte helt konsekvent …Det hade varit lite väl svårt annars.


Enjoy!

Listan. Twenty Twenty Four Hindsight



Om låtarna:





Läsglasögonen på. Med så avancerad lyrik är man väl ursäktad att ha texterna på ett notställ?


Januari 

LYR – A Brief Chronicle of Birds in the Autumn and Winter Months of 1886 Pt II

Vi börjar listan med ett band jag upptäckte i år och som faktiskt blev en av mina mest lyssnade artister. Kanske en av de längsta låttitlarna i år? LYR (Land Yacht Regatta - ej yacht-rock relaterat) är ett samarbete mellan sångaren Richard Walters, producenten Patrick J Pearson och Engelska hov-poeten Simon Armitage. 


Jag har verkligen fastnat för 61-åriga Simon Armitage’s fina texter. Skivan är dessutom en konceptplatta skrivet ur perspektivet av Naturhistoriska museet på Eldon Street i Barnsley. Udda, Smalt, Pretto? Kanske. Men förvånansvärt lättlyssnat. 







Om mixar bild 1 och 3 får man personen i mitten. Science bitches.


Februari

Maya Hawke – Missing Out

En genuin Nepo baby. Maya är förstås barn till Uma Thurman och Ethan Hawke och är Svenskättling på sin moders sida. Efter ha slagit igenom i Stranger Things och i Tarantinos Once Upon A Time in Hollywood har nu också lanserat en hyggligt framgångsrik musikkarriär. Hon är väl ärligt talat ingen “stor” sångerska men rösten funkar perfekt till lite nochalant och quirky indiepop. Hon är även rösten till “Ångest” i Pixars Inside Out 2. Jag tycker den här låten är en genuin ear-worm och riktigt charmig.






Daniel Romano och hans Outfit. Påpassligt i matchande outfits. 


Mars

Daniel Romano – Where’s Paradise

Kanadensaren Daniel Romano är ju ingen främling i musikvecko-sammanhang precis. Men han lyckas fan leverera bra grejer år efter år även om han hoppar mellan genre lite titt som tätt. Where’s Paradise är en högoktanig garagerock-rökare som inte ber om ursäkt. Rocken må vara död i media och allmänhetens öron men enligt mig är detta är ett vitalt livstecken. 






Den där klänningen lär kosta mer än en 3:a på Södermalm.


April

WILLOW – b i g f e e l i n g s

Man vet ju med säkerhet att det rör sig om Gen Z när dom har noll respekt för versaler och gemener. Jovisst, ytterligare en Nepo baby har nästlat sig in på listan. Den här gången är det Will Smiths yngsta dotter Willow Camille Reign Smith som trots sina 23 har släppt 6 studioalbum. (Den första när hon var blott 15!). Men låt inte hennes bakgrund skrämma er, detta är väldigt proggig neo-soul och i min mening en kul och spännande komposition. Hon är nominerad för en grammis för låten. Undrar om hon vågar ta med farsan till prisutdelningen?







Streaming-intäkterna räckte inte ens till ett frisörbesök, Men bröderna citron är inte vidare sura för det. 



Maj 

Lemon Twigs – They Don’t Know How To Fall in Place

Någon kanske minns Lemon Twigs från min Beatlesqua Bitar lista? Ja bröderna D’Addario döljer knappast att dom har lånat soundet från ett svunnet 60 och 70-tal. Samtidigt kan den vara lite svårt att veta vilket band dom emulerar, det är ett saligt hopkok. 


Oavsett om man köper deras retro-style eller ej så är den här catchy pop-pärlan hursomhelst ett exempel på brilliant låtsnickeri av en typ som är väldigt sällsynt idag. Intrikata ackordföjder och kör-arr som ekar Brian Wilson, Todd Rundgren och Lennon/McCartney. Jag älskar särskilt clavinet.






Som om 90-talet aldrig tog slut. 5 killar som skulle kunnat vara påväg till en Prodigy-konsert.


Juni

Fontaines D.C. – Starburster

Från ett favvo-instrument till ett annat - Melotronen! Post-Punkarna i Irländska Fontaines D.C. har både fått bra reviews och blivit riktigt stora …men tyvärr inte så mycket utanför UK och Irland dessvärre. Synd. Deras 2022 platta är lysande och plattan från i år är inte heller pjåkig. Lite kul låt också som kanske har mer gemensamt med Trip-hop och hip-hop än nått annat som dom kanske brukar associeras med. Bra attityd och hook, älskar den överdrivna inandningen.






Så här glad blir Michael när någon uttalar hans efternamn korrekt.


Juli

Michael Kiwanuka – Floating Parade

Vi håller oss inom the commonwealth men förflyttar oss till England och Uganda-ättade Michael som har gjort kanske årets softaste skiva. Det är ju någon form av väldigt behaglig retro-neo-soul smakfullt producerat av Danger Mouse. Väldigt lättlyssnad och välproddad platta från början till slut för den som vill slänga på något mysigt i bakgrunden på fredagen när man tillreder ryggbiffen. Superskönt bas-lir på den här låten, mumma för öronen!







Kultband med betoning på kult. Australiens största export sedan Midnight Oil? 


Augusti

King Gizzard & The Lizard Wizard – Le Risque

King Gizzards fan-base är inte långt ifrån en sekt. Det kräver viss hängivenhet att palla med att hänga med i deras takt vad det gäller output. Att dom dessutom byter genre oftare än gemene man byter underkläder underlättar inte saken! Nu råkar jag vara just en sån där “sektmedlem” och blev knappt förvånad när dom annonserade att nya plattan, den här gången skulle vara en blues-rock skiva a la Canned Heat och ZZ-top…


En annan skruvad grej med skivan är att alla 6 medlemmar turas om med sången, gärna under samma låt. Man ska inte ta KGTLW allvarligt, detta är ett band som lirar för att ha skoj och det hörs! Svårt att inte dra på mungiporna när Ambrose Kenny-Smiths over-the-top energi när han kommer in och sjunger “‘Hello Evel Kneivel” för full hals :-D







Logan, inte att förväxla med den kloförsedda superhjälten. 


September

Julia Logan – Moodswings

Ni har kanske noterat att dom svenska artisterna lyser med sin frånvaro. Det är nog dels för att jag redan har tömt den källan med in Svenska Snedsångare lista från tidigare i år. Dels för att jag faktiskt lyssnar ganska lite på svenska artister. En tjej som jag däremot har lyssnat en del på är Julia Logan som var delikata folk-pop förtjänar betydligt fler spelningar. 


Detta är en lite drömsk låt i 6/8 med otroligt snygga melodier och är tydligen är inspirerad av Italiensk 70-tals schlager. Många bra låtar i katalogen om så ett lite udda uttal. Producerat av First Aids kits producent  Daniel Bengtsson- vilket man kanske kan höra?







Den här kocken blandar de musikaliska ingredienserna till en salig, men delikat röra


Oktober

Geordie Greep – Holy, Holy

Nu till något med mer tuggmotstånd. Ett av min favoritband på senare tid har varit det superkaotiska Black Midi som tyvärr splittrades tidigare i år. Det skulle dock inte dröja många månader förrän frontmannen Geordie Greep släppte sin första solo-skiva. Och ja, tack o lov, det är fortfarande knasigt och kaotiskt. Som om någon mixat Frank Sinatra och Frank Zappa, slängt in en näve Steely Dan och Astor Piazzolla och sedan dragit i sig en massa amfetamin. Febrigt och svängigt och inte tråkigt en sekund. 






Frontmannen Michael Åkerfeldt (Längst upp till höger) lär har inspirerats av Lasse Åberg för sin image.


November

Opeth – §1

Jo en till Svensk artist blev det. Jag är normalt inte ett fan av hård modern metal, särskilt inte när dom growlar, men Opeths tillhör faktiskt undantagen. Denna har otippat seglat upp som en av mina favvo-skivor i år. Kanske för att dom har gjort resan från death-metal till klassisk 70-tals progressive-rock, för att nu på senaste skivan förenat de båda genrerna i en ohelig allians. 


Det är stundtals hårt, men Opeth har en nästan filmisk dynamik i sin musik och räds inte ett Rhodes-piano eller tvärflöjt. (Särskilt inte när det som i deras fall spelas av Jethro Tull’s Ian Anderson) Skivan är en ett konceptalbum om en familj med mörka hemligheter och ett testament som läses upp där de olika paragraferna i testamentet representeras av låtarna - därav den något kryptiska låttiteln. 







12 skivor och som bäst en 147 plats på billboard. Lika glada för det. Fortsätt jobba killarna.


December

White Denim – Light On

Det är tyvärr  rätt skralt med skivsläpp i December. Skulle gissa att detta har förändrats över tiden och man förr var mer angelägen att ha en fräsch LP ute till julhandeln? Anyhow. Till sist beslöt jag mig för en låt med en gammal favorit, Texas-bandet White Denim. Dom spelar någon form av proggresiv indie-rock med influenser från soul och southern-rock. Spretigt men en väldigt hög lägsta nivå. (Även om hitsen lyser med sin frånvaro) 


Passar bra att en låt från från deras skiva 12 får representera December månad. Dessutom är det extremt snålt med låtar i 5/4 takt vilket måste uppmuntras! Fint skivomslag också. 


Friday, 20 December 2024

Thin Listy


I vanlig ordning har några tappra entusiaster snöat in rejält på en artist under några veckor. Den här gången var vi ettgäng som lyssnade in oss på Thin Lizzy tidigare i höstas. 

Kanske var detta den svåraste fokuslyssningen någonsin, det blev många avhopp längs vägen. Men fyra hjältar fullföljde, Jonas, Rikard, Pontus och Anders L.

Här är den sammanställda listan med Thin Lizzys objektivt bästa låtar. Nedan några spridda kommentarer längs vägen. 

Enjoy!

Honesty is no excuse

Gugge: stråkarna vetefan, blir lite mkt Klaus Wunderlich. Låten e fin annars - gillar harmonierna, grymma trummor med smattrande virvelfills. Skum fade, Pontus fick utslag av den. Jag vet detta.

Pontus: Najs med den orkestrala Melotronen som såklart ger en gnutta Moody Blues feeling. 6/4-takt. Han sjunger fantastiskt även på denna. Och grymma trumm-fills. Snyggt gitarrsolo med. Hade såklart önskat att dom inte hade fade:at (Extra minus om man gör det i en sångfras) men i övrigt kalas.

Rikard: Ibland låter sångaren lite som Eddie Vedder tycker jag, och ibland som van morrison. Vissa låtar är lite proto-grunge andra låter mer som southern rock, sen hör man ju en del Zeppelin också som sig bör, och hendrix så klart. Spretigt men enhetligt på samma gång. Tycker ändå det är helt okej. Jag diggar verkligen låt nr 2 [Honesty is no excuse]. Vet inte varför den påminner mig lite om lay lady lay med dylan, men det gör den iaf.

Jonas: Alltså båda dessa skivor är rätt kassa. Det låter som ett gäng begränsat begåvade ynglingar som gärna vill vara rockstjärnor och låtsas vara det. De testar en massa olika grejer som alla redan är gjorda av nån annan och inget låter bättre än lite lattjande i replokalen.

She knows

Pontus: Tänker instinktivt på Stephen Stills “Love The one You’re With”. Lite soft-rockig. Tvilling guror! Snyggt outro, så ska det låta. En rätt trevlig låt på det hela. Lyssnade på John Peele versionen och föredrar nog den lite, den har bättre energi. Men stabil inledning. Fint outro också - så gör man.


Gugge: väntade mig att CSN skulle komma in o köra på denna :D Ja vad ska man säga - de har blivit lite poppiga på denna jämfört med förra plattan. Not sure I like it.

Jonas: Ett problem med [skivan] nightlife är att den känns så otroligt lite nattliv. Helt ofestlig.

For those who love to live

Gugge: shit va nice sound, guran o det softa trumbeatet gör det för mig, liksom refrängen

Pontus: Dubbel-gittar intro. Älskar denna. Phil sjunger grymt, bra dynamik och sväng. Take notes: så här avlslutar man en låt! Grymt cresendo!

Suicide

Anders L: Lite ZZ-top övers suicide

Bra dunkadunka

Jävligt energirik platta

Svårt att inte dras med


Pontus: ZZ-top med Iron Maiden-stick


Pontus: Shuffle-rock delux. Gubbigt, men det är fan bra gung i denna låten. Sen är Iron-maiden sticket ett grymt avbrott. Tonarshöjning och allt. Bra kvalité på gitarrliret gillar speciellt wah-wah-solot. Sen kanske det blir liiite många gitarrsolo totalt. inte min personliga favorit men en jäklig stabil bit.


Gugge: hehe guttigt gubbapump.

The Boys Are Back in Town

Pontus: Sönderspelad, men om man bortser från det en objektivt bra låt. Grymma hooks, både allsångs-refrängen och gitarrräkorna. Sen svönger den som fan med sina jazz-synkoper och lite gött töntiga shuffle. Phil sjunger svinbra. Många starka text rader. “Johnny” är med på ett hörn också. Man blir ju glad av eländet!

Rikard: Blev det Thin lizzy enbart för att ni efter några öl började sjunga "boys are back in town" tillsammans?

Jonas: Exakt så var det

Don't Believe a Word

Pontus: Go gubb-shuffle men stark melodi och feeling. Snygga dubbel-guror och solon. Men varför ett munspel(?) (Eller är det en Talkbox?) när det knappt hörs? Den här låten är för kort! Kunde varit dubbelt så lång lätt. I övrigt kalas och lätt skivans bästa spår.

Massacre

Pontus: Lite Maiden igen. En episk hårdrock/krigslåt. Riktigt flott trumlir. Tycker denna pekar lite på senare lite mer Metal-aktiga Thin Lizzy låtar. Gillar även live-versionen av denna på Live & Dangerous. Kanske ingen hit-singel men Good Stuff!

Dancing in the moonlight

Rikard: Får väldiga Steely Dan vibbar på just Dancing in the moonligt. Nästan lite yacht-rockig, även om den är lite för distikt. Deras överlägset bästa låt tycker jag.

Waiting for an Alibi

Pontus: En favorit. Håller detta som en av deras bästa låtar. Enkelt men klassiskt chorus/flanger(?)-bas-riff .Lagom högt i mixen! Grymma körer med.

Pontus: Waiting for an Alibi är en riktigt banger

Jonas: Ja verkligen. När solot går igång där vid tvåminutersstrecket 👌

Got to Give It Up

Pontus: Tung. Bra riffande och gillar Lynotts sång på denna. Lite synkoper a la Boys Are Back in Town. Egentligen rätt lik i stil. Men mörkare och minder sönderspelad. Roligt med percussionen. Lite disco-flört på basen på mellandelen/slutet?

Thunder & Lightning

Jonas: Jag gillar inledningen på Thunder & Lightning. Det låter som att det finns lite energi, inte enbart ett gammalt rockband på dekis. Men det är ju ingen särskilt bra platta i sin helhet...

Rikard: Asså Thunder And lightning, låten asså, e riktigt go. En av deras absolut bästa enligt mig.

Bonuskommentarer

Rikard: "Im gonna creep up on you" Den går rakt in på min stalker-lista. Sjukt ofräsch text. +1!

Pontus: Ja, den är direkt obehaglig

Pontus: Nyfiken på din lista. När lyssnar du på den?


Pontus: "Tonight there's gonna be a Jailbreak, somewhere in this town" … Kanske vid fängelset eller?

Anders J: Nej jag är ledsen men jag fattar inte det här, tycker nästan allt jag hört hittils är grabbigt, bredbent, yarligt och tråkig standardrock. Saknar flum, groove, kul texter eller överraskningar. Lite U2-fokus flashbacks, skall man mäkta med 4 album till?

Rikard: Kul ändå att Tarzan och Banane fick vara med och skriva texten till Cowboy song

Friday, 13 December 2024

Vikgubbe

Förra veckans spellista avslutades med en låt som hjälper mot perfektionism och höga krav. Det jag kommer med här innebär ytterligare två kliv i den riktningen. Jag har nämligen en tråd på WhatsApp med två vänner där vi gjorde en lek som jag tänkte dela här. 

Vi började en fredag kväll att skapa en spellista som en vikgubbe; alltså där en börjar att rita ett huvud (utan att någon ser), han viker sedan pappret där halsen slutar och nästa person ritar en kropp osv.

I spellisteformat betyder det att första personen skickar en låt till den andra. Han får bara lyssna på de sista 30 sekunderna. Den andra personen väljer fritt associerande en ny låt och skickar vidare till den tredje, osv. Efter det satt vi ihop listan och försökte begripa varandras val.

Som ni förstår är listan spretig, men hänger samman såhär:




Friday, 6 December 2024

Mulet

 


När det är grått ute och jag saknar energi hjälper det ofta att lyssna på musik. Först passar det bäst med något dystert som matchar min sinnesstämning. Efter en stund brukar det lätta och då funkar det bra att lyssna på något lite gladare.

Lista för en mulen dag


The Vernon Spring: SK-1

Minimalism från ett pianoalbum skapat under Covid lockdown i UK


Maria Chiara Argiò: The Water Oath

Brittiska Maria Chiara Argio är bra på melankoli


Caribou: Melody Day - Four Tet remix

Four Tet gör en överraskande avskalad version av Melody Day från Caribous bästa album


Dua Saleh: Pussy Suicide

En cool ballad där Dua Salehs olika röstlägen får skina


Weval: Is That How You Feel It

Börjar svajigt och skört men en distad bas kommer till undsättning


The Avalanches, Pink Siifu: Always Black

Stämningsfullt i ett av Avalanches många fina samarbeten från senaste albumet


Oneohtrix Point Never: The Long Road Home

Elektronisk ballad med en mysig blanding av ljud


Marteria, Siriusmo: Marylyn

En kärlekshistoria från någon Berlinklubb där Marterias raspiga röst möter episk musik av Siriusmo


Jamie xx, Kelsey Lu, John Glacier, Panda Bear: Dafodil

Jamie & gänget samplar Astrud Gilberto i en nostalgisk låt om en klubbnatt i London


Wilma Vritra: Find an Hour

Det här uppiggande stöket av duon Wilma Vritra hjälper mot höga krav och perfektionism

Friday, 29 November 2024

KörSåDuDör

KörSåDuDör

Vintern har tågat in och vila, återhämtning och andakt stundar för somliga av oss Homo Sapiens.

Moder natur har så sakteliga trappat ner på både Lux och Celsius och ökat nederbörd och vindstyrka. Den skånska hösten och vintern varar i 6 månader präglade av envig mellan de tu. 

Endera dagen soligt och smällkallt. Nästa dag tät dimma som om man var på vandringsfärd genom träsken mot Mordor.

Med dessa ord önskar jag er välkomna till denna del tre av den magiska följetången centrerad kring vad människor kan göra med sina röster. Sist blev det ett rejält ös och stämmorna vrålade så att tupéerna flög av gubbarnas skalpar i sensommarstugorna över riket. Då var det fokus på vad enskilda kunde göra. Nu ligger fokus på effekten av att sjunga tillsammans.

Vi kommer att mata själen med stämningsfull musik. Från mässor med anor till nutida pompösa, överdådiga produktioner. Alla med mäktiga pampiga körarrangemang. Listan kommer att präglas av tvära kast i intensitet och stämning precis så som sker mellan höst och vinter under den rådande mörka Skånska årstiden. Men vi rör oss även mellan dåtid och det nutida. 

Dåtid: Vs Nutida:

Vi möter våra 5 första ålderstigna men ack så imponerande kämpar i följande verk:

- Miserere Mei, Deus. Av Gregorio Allegri.

- Gloria: Gloria in excelsis Deo. Vivaldi.

- Carina Burana: O Fortuna. Carl Orff.

- Requiem II. Dies Irae. Verdi.

- Halleluja Chorus. Från Messiah av George Frideric Handel.

Följande verk får representera nutid :) 

- Light and Shadow. Vangelis.

- Prutt Igoe. Philips Glass.

- Conquest of paradise. Vangelis.

- Halleluja. Leonard Choen.

- Carol of the Bells. Cathedral Choir. 

Jag lämnar er med en kort liten jullåt som en försmak på kommande 1: advent.

Tills vi hörs igen. 

Salve & glöm inte, 42!

Listan: KörSåDuDör

Som en extra smällkaramell kan ni se youtube filmen från Dirigenten Andre Rieus Konsert på Amsterdam arena där de för fram Vangelis, Conquest of paradise.

André Rieu - Conquest of Paradise (Live at the Amsterdam Arena):

https://www.youtube.com/watch?v=DZ_NImYJke0




Friday, 22 November 2024

Tio x trio

Det blir en kort text den här veckan eftersom jag igår ägnade mig åt den jävligt hipstriga aktiviteten att dricka vin på beaujolais nouveau-släppet, och glömde förbereda ett inlägg. Kanske passande dock, eftersom veckans tema är låtar från tio olika jazztrios: denna konstellation som är så omåttligt populär bland de som kommer upp sig i jazzvärlden OCH som passar jävligt bra på vinbarer.

Hoppas ni myser lika mycket som jag!

Listan

Friday, 15 November 2024

Konsumentupplyssning

Personerna på bilden har inte nödvändigtvis med uttalandet att göra

En källa nära kärnan i den exklusiva musikälskarkretsen "musikveckor" släppte vid deras förra sammankomst en bomb: 

"Jag har inte så bra koll på nu metal." 

Källan önskar av naturliga skäl vara anonym.

Allmänheten rasar efter avslöjandet. En musikgenre som definerat en era av ungdomskultur har alltså gått tongivande delar i det beryktade sällskapet förbi.

Sällskapet har nu genom sin presstalesperson låtit meddela att man vidtagit åtgärder för att återställa allmänhetens förtroende. Bland åtgärderna finner man ett försök att utbilda sina medlemmar.

"Vi tycker helt klart att världen förtjänar våra tycken och åsikter angående nu metal. Extra bra då om vi har hört några låtar", säger en medlem.

Utbildningen har utformats som en spellista där både kännare, artificiella intelligenser, och okända tyckare på internet kunnat bidra. Spellistan ska sammanfatta genrens kärna samt någorlunda spegla dess utveckling över tid.

"Här kan vi följa nu metal från dess födelse som en obskyr alternativscen vidare till stor framgång på de största scenerna och slutligen tillbaka till något slags mer nischad tillvaro.", säger Emil som varit delaktig i gruppen som sammanställt listan.

Enligt gruppen är receptet på nu metal följande:

I en behållare med heavy metall, tillsätt:

  • En dos samplingar
  • Några nävar skrikig "sång" varvat med sång
  • 1-3 göddigt synkoperade, men hyffsat otekniska riff
  • Tillsätt influenser från hiphop, pop eller industri efter smak


Friday, 8 November 2024

Illmatic 24



För två veckor sedan såg jag en legend leverera på KB hallen i Köpenhamn. Det var 30 år sedan han debuterade med vad många anser vara "one of the greatest and most influential hip hop albums of all time". Nas var på scen med en DJ och en trummis och körde HELA Illmatic. Denna jätte bland album. Publiken skrek hela första versen på N.Y. State of Mind. Sjukt med tanke på att den är 40(!) bars lång :). Nas var nöjd. Bjöd på sig själv och syntes trivas bland fulla och fjuttade danskar. Tog en paus mitt i gig på 10 minuter då han signerade vilyner, t-shirts och timberlandkängor från scenkanten. En intermission. Nas lovade "I am done soon I promise". Sedan fortsatt gig. Trots den bedövande, tjocka gräsdimman (hey it's Denmark) var publiken sjukt peppad och skrek efter mer under hela den fortsatta hitkavalkad som levererades bestående av många andra nerhopp i hans imponerande katalog.

Plattan Illmatic är stjärnspäckad produktionsmässigt. Storheter som DJ Premier, Large Professor, Q-Tip och Pete Rock gnuggar armbågar i studion för att vara med. Som DJ Premier sa "You'd be stupid to pass that up even if it wasn't payin' no money". Det är väldigt typiskt mid-90s soundmässigt. För att inte helt enkelt dela plattan "as is" valde jag ut några spår som jag även parat ihop med andra låtar från samma tid som tycker de påminner om.

Listan

Thursday, 31 October 2024

Noterar att jag har 10-års jubileum som musikveckomedlem den här veckan! Hipp hipp!



Jag lyssnar väldigt lite på Svensk musik överlag. Ännu mer sällan på låtar med svenska texter. Det är lite som med Svensk kontra utländsk film: pratas det på ett främmande språk så är det lättare att förbise halvdana dialoger och brister i framförandet: På svenska blir allt mer naket och känns ofta mer pretto och lite banalt.

Men då och då dyker det faktiskt upp svenskspråkiga artister som talar till mig. Och när det gör det så kan musiken träffa mig rätt hårt. Lustigt nog drar jag mig oftast till sångare och sångerskor som inte sjunger traditionellt bra, men som har väldigt eget uttryck. Vokalister som Thomas Öberg, Alf Robertson, Olle Ljungström, DiLeva – eller varför inte Håkan Hellström, attraherar mina öron mer än någon med perfekt pitch och sångteknik.

Så, idag blir det alltså en lista med låtar på svenska. Och triggervarning: vissa röster kanske skaver lite på sina ställen och jag ber isåfall om ursäkt för det. Det är lite det som är grejen. Ibland är det bara en aquired taste. Ibland inte. 

Håll till godo.


Svenska Snedsångare & Textkrånglare



Om artisterna och låtarna i spellistan:



Piccolo och altblockflöjt. Eller som dom också kallas laserföljt och basflöjt. 


Laser & bas - Hot Dang


Carl Lundgren AKA Vit Päls släppte en av förra årets bästa skivor enl. mig. Älskar hans totalt oskolade tafatta röst och jordnära texter som ibland inte alls går ihop varken rytmiskt eller med rimmen. I hans andra band, duon Laser & Bas blir det lite mer tjo och tjim än med Vit Päls. Men framförallt är det jäkligt bra popmelodier och många roliga och ösiga dängor. Det var svårt att välja en låt efter som dom har så många bra. Den här melodin målar upp många fina bilder om ungdomssynder. Älskar slut-refrängen och kören på denna som kommer lite oväntat. Det är melankoli och dansant på samma gång.