Friday 12 April 2024

Donken deals! - Världens bästa backup singers, vol 1 (Michael McDonald)

Från skaparen av City pop-listorna kommer en ny episk trilogi med några av världens bästa backup sångare genom alla tider. Först ut i denna blivande klassiker har vi ingen mindre än the Seal King, the captain himself, Michael McDonald. 

Golfapploder! 

Vilka som dyker upp i de övriga listorna, som för övrigt nästan är helt färdigställda låter jag vara osagt, men kanske dyker det upp någon ledtråd längs med vägen. Vi får se.




_____________________________________________________avgränsande linje

Ni sätter med fördel på första låten i listan innan ni läser vidare. Det blir goare stämning då.

LISTAN

Hej, mitt namn är Hollywood Rick. 

Vet ni vad en Yacht-rockare är? Det visste inte jag heller förrän Pippi talade om det för mig.

Eller jo, jag visste ju vilken typ av musik yacht rock va, men jag visste inte att genren inte fanns förrän webb-tv serien med samma namn släpptes i Youtubes begynnelse: 


Det är alltså en helt påhittad genre som definieras av seriens fyra upphovsmän enligt följande: 

  • High production value
  • Use of "elite" Los Angeles–based studio musicians and producers associated with yacht rock
  • Jazz and R&B influences
  • Use of electric piano
  • Complex and wry lyrics about heartbroken, foolish men, particularly involving the word "fool"
  • An upbeat rhythm called the "Doobie Bounce"

I centrum för seriens handlingar står ingen mindre än vår egen Michael McDonald. Att McDonald blev seriens klister som håller samman alla avsnitt är ingen slump. Inte nog med att han själv hade en av de mest smootha solokarriärer genom alla tider, han var även en omåttligt populär backup sångare till den grad att man nästan inte kunde släppa en mogen rocklåt utan att första ha frågat McDonald om han ville sjunga på den. Han backade bland andra Steely Dan, Christoffer Cross, Toto, Kenny Loggins, Little Feat, Elton John mf genom sin karriär. Hans röst är så djup och sammetslen på samma gång att man kan höra från en mils avstånd att det är just han, vilket gjorde honom både unik och eftertraktad. Som en galjonsfigur att sätta längt fram på sin segelbåt.

Han va så anlitad att det gjordes komedisketcher om hur han åkte från studio till studio för att sjunga två rader i olika artisters låtar.

Utöver sin gedigna solo och backup-karriär så var han även frontfigur och sångare/låtskrivare i andra generationens Doobie Brothers. Utöver högklassig sång är han även en hejjare på keyboard, i synnerhet Rhodes piano.

Detta visste ju så klart alla ni redan, eller ja, i synnerhet Ponuts då som förmodligen tackade nej till att bli seriens danskoreograf för att han va tvungen att plåta omslaget till Merilyn Mansons "Eat me, drink me" eller nått sånt.

Men om det va någon som inte hade koll på allt detta så kan jag varmt rekommendera både serien Yacht Rock (sjukt rolig) och deras Podcast "Beyond Yacht Rock" där de fyra orignalskaparna ger sig på uppdraget att skapa fler godtyckliga musik-genres. Inte helt olikt vår egen musikveckor, fast i pod-format. Inspiration till kommande listor utlovas.

Vad McDonald själv tycker om serien kan ni höra här.



LÅTARNA:

Sweet Freedom - Michael McDonald

Ja, detta är introt till serien Yacht Rock. Den har också en stor betydelse för avslutningen på serien så jag va nästan sugen på att sätta den sist. Men ah, man kommer i så go stämning när man hör den så den fick börja hela skiten istället.

Detta är en av McDonalds kändaste solo-låtar och också soundtrack till nån relativt okänd 80-tals komedi med Billy Crystal som heter Running Scared. Om ni vill få en smärre chock gör ni bäst i att inte kolla upp vad filmen fick för titel på svenska.

Okejdå! Jag säger det då. Fan va ni tjatar: Här kommer det: Är ni beredda: okej?: Nu: "Skut inte på min kompis"  VA I HELVETE?!?!?!?! Fan va orimligt. Hoppas inte ni hade ett rep nära till hands.

Detta är fan e go låt ändå. Och en bra introduktion till McDonalds röst som lär vara bland de smörigaste genom tiderna. Han får en upbeat 80-tals pop-låt att låta som en smekning. En annan go grej med låten är ju att han liksom backar upp sig själv på denna. Varför ta in någon annan när du själv är bästa man för jobbet?




Bad Sneakers - Steely Dan

McDonalds stora break som sångare va inte så oväntat ett jobb som backupsångare, för inga mindre än Steely Dan. Det va under denna tiden det klassiska McDonald soundet ingenjörades fram. Här finns många låtar att välja mellan. Denna låten fastnade, och den har ju också ganska mycket av det klassiska McDonald-körandet och ordet Fool i texten. Steely Dan har blivit lite av en favvis för mig efter all research inför denna listan.




Peg - Steely Dan

Jadå, aja, denna låten är så jävla go. Steely dans bästa? Listans bästa t.o.m? Jag tror det. Det sägs att Donald Flagan och Walter Becker lät stackars Michael ta om sin backupsång på ordet "PEEEEEEEG" och det som följer över 100 gånger innan de blev helt nöjda. Men vilket resultat sen. Grymmt.


 
En sann yacht rock klassiker, och en av McDonalds mest ikoniska
 backup-låtar.

Red Streamliner - Little Feat

Just Little Feat är en grupp som har någon anknytning till alla backup-sångare som kommer ingå i trilogin. Så där har ni första ledtråden.

Ja, vad ska man säga om denna låten. Little Feats andra grundare och låtskrivare Bill Payne (som även skrev denna låten) hade faktiskt varit meddlem i Doobie brothers innan McDonald joinade, under ett kort breakup i Little Feats karriär. Payne och flera andra i bandet älskade det nya sound (RnB inspirerad Jazz-fusion-rock) som Doobie brothers hade antaigt efter att McDonald hade joinat dem under mitten av 70-talet och villa ta Little Feat i samma riktning. Sångaren  och frontiguren Lowell George va inte alls förtjust i den riktingen och ville stax innan hans död starta om bandet utan Payne. 

Om man har ambitionen att låta som Doobie Brothers så är det enklaste sättet att ta in deras lead singer som backup tänker jag. Resultatet har ni här. Riktigt go låt. De har kvar lite av Southern Rock soundet fast med lite Jazz-influencer, inte minst i Paynes keyboard-lir.

Minute by minute - The Doobie Brothers

Hade nästan varit tjänstefel att inte ta med en Doobie låt. Denna är nog min favorit från deras McDonald era. Inte så värst förtjust i Doobies överlag under denna tiden, men denna är ganska kul, speciellt introt med McDonalds keyboardlir är najs tycker jag. Och jag tror detta är ett bra exempel på Doobie bounce kompet och så innehåller den ju såklart ordet Fool. Det är ju ett plus.


  

I Keep Forgettin' - Michael McDonald

Denna har varit med förr. Jag ber om ursäkt för det. I Anders Js lista med det otroligt provocerande namnet "Gubbagroove". Kan även minnas att alla tyckte det var den mest smootha låten som de någonsin hört och den hyllades unisont. Vilket den såklart förtjänade. Vilken banger. Tyvärr hade ju inte listan blivit komplett utan McDonalds överlägset bästa solo-låt, så jag tvungen till en repost. Inte konstigt att Warren G och Nate dogg samplade låten på 90-talet i låten Regulate. Hur det gick till får ni se i serien. 



No Looking Back - Michael McDonald

Tänker inte ägna en enda sekund att prata om denna låten. Vi lägger istället fokus på världens kanske fulaste/märkligaste omslag. 

Har försökt hitta info om detta omslag, men inte hittat något. wink wink.




Vad har vi? Ett bildkollage. Det är ett hus med en grön presenning över sig som huvudmotiv. Verkligen fint. Sen en solnedgång uppe till vänster. Inga konstigheter. Sen några snubbar på rad som jag antar "inte tittar tillbaka". Kanske den mest logiska fotot. Sen en dörrkarm med en julgran som skymtar i rummet intill. Ett rum med fula möbler. Något vitt klabb i mitten. Är det ett foto på fotonegativ? svårt att säga.  Sen ett hus i nederkant, och en kraftledning i motljus. Och när man tror att mardrömmen är över så hittar man huvudpersonen själv ståendes i den mest intetsägande posen genom alla tider och bara ser sjukt otäck ut uppe till höger. 

Jag är mållös. 

Anders sa att omslaget va snyggt så glöm det jag skrev.


 I'll be over you - TOTO 

En av de mest kända låtarna McDonald har sjungit på. Sjukt smörig låt. Inte direkt en TOTO-favorit, men ville ändå få med den på något vis. Det va så fruktansvärt creddigt att ha med McDonald på denna tiden att han fick vara med i videon. Han tar nog lika stor plats som bandets medlemmar faktiskt. Med tanke på att låten är i smörigaste laget och att det va i slutet av McDonalds karriär som nr1 backupsinger, är det inte omöjligt att det va denna låten som på något vis satte dödsstöten för McDonalds backup-sång-karriär. Vem vet.

Om man vill se ett gäng heteromän som är sjukt bekväma i sin egen sexualitet stå och sjunga och spela på taket på ett höghus tills det att de måste rusa in i ösregn så kan jag rekommendera er att titta på videon.

Go go toto go!


A FOOL and his money - Wang Chung

Wang Chung verkar inte fattat att McDonald eran vid detta laget är över. Från samma skiva som låten Hypnotize me, "Mosiac", som jag hade med i min senaste 80-tals-lista. Asså, den är ju väldigt yacht-rockig i sin framtoning med McDonald på backup-sång och ordet Fool i titeln och 2000 ggr i låten. Själva låten är inte så dum heller, om ma inte granskar den för hårt. Om man granskar den hårt är den inte så jävla bra. Men den ger en go 80-tals känsla. Kanske får lyssna in mig mer på denna skivan.

Show you the way - Thundercat

Kollade upp Thundercat i musikvecko-appen och det visade sig att Gugge hade haft med honom inte mindre än 6 gånger på 5 olika listor. Inte så konstig kanske med tanke på att han är en framstående funk-basist. Samtliga av dessa låtar har dock flygit mig rakt över huvudet. Imponerande. Men vi har onekligen en gugge-favorit här att sätta tänderna i. 

Varför har jag med denna låten då. Ja först och främst är den ganska bra, men sen återförenar ju denna låt de gamla vapendragarna Kenny Loggins och Michael McDonald på ett trevlig loungigt sätt. De skrev tillsammans några av både Kennys och Doobie brothers hits och är båda huvudkaraktärer i Yacht Rock.

Va ju tvungen att få med Loggins på något hörn och detta va det mest innovativa sättet att göra det på. Sån är jag. Innovativ. Ska in på CVt direkt.



Slut för idag, tack för idag.



No comments:

Post a Comment