Friday 10 May 2024

Bill Evans - ännu en Kind-of-blueare



Jag fortsätter odyssèen som går igenom musikerna från Miles Davis Kind of Blue inspelning. Vi har redan lyssnat i andra listor på Miles själv, Coltrane, Cannonball och nu har turen kommit till Bill Evans.

Har aldrig riktigt dykt in i pianisten som jag alltid såg som en blyg, vit odd man out i det här gänget. Dock visste jag redan att han spelade en stor roll på skivan och hjälpte Miles mycket i sitt "modala" jazz projekt. Utan Bill Evans hade plattan blivit en hel annan.

Hans stil är försiktig med täta ackord och stundtals mycket rogivande minimalism. Många av hans låtar är ballader så för att inte få er att somna har jag försökt att varva ballader med lite mer tempolåtar. Hans sättning var jazztrio och vissa av hans kostellationer anses vara bland de bättre i detta format ever. Flertalet inspelningar (t.ex. Some Other Time, Waltz for Debby, My Foolish Heart) är med bassisten Scott LaFaro som han verkade trivas bra med. Tyvärr hann de bara spela ett kort antal år eftersom LaFaro dog 1961 i en bilolycka :( Dock har andra bassister som Eddie Gomez, Gary Peacock och Chuck Israel varit bra med.

Hoppas ni gillar Bill Evans gräjtest

No comments:

Post a Comment