Friday 31 May 2024

LoopyFunkaDoodle

Sen en längre tid har jag velat göra en serie listor om speciella sätt att använda sin personliga voice box, anatomiskt benämnd som Larynx tillsammans med andra sätt som vi själva kan skapa ljud. Först ut är beatboxing. Om listan LoopyFunkaDoodle hade varit en hund hade den varit en blandrasvovve. En exotisk blandning av subraser som LoopyPoodle, BeatFox, RapLador och RaveStaff. 

Vår kära vovve hade varit en högljudd och högst nattaktiv varelse som drev runt bland underjordiska mörka kammare. 

Vi blandar musikaliska genrer som framförs av artister där deras främsta instrument är rösten. De demonstrerar människans fantastiska förmåga att framkalla vibrationer att skicka genom vår atmosfär, för våra kroppar att uppleva. 

Vi möter Live Loopers och Beatboxartister. 

Vissa hör vi au naturelle, med enbart stämma och mic. Här finner vi NAPOM och Berywam. Andra beatboxar och liveloopar med loopstation som MB14, SARO, Robin Cavallies, Swissbox samt Tom Thum.

Vi inleder med NAPOM som är en välrenommerad Beatboxare från USA som vi får avnjuta au naturelle och avskalat, vi kan kalla detta vår T0 eller baslinjemätning. Här med låten DIP.


Vår T1 får bli Berywam som består av 4 killar från Franska Toulouse som beatboxar, sjunger, rappar och mycket mer. Men alltid utan musikinstrument eller looping. Här med låten BEGINNING.

Vid T2 representerar MB14 som är från Frankrike och tidigare medlem av Berywam. Här med låten PYRAMIDS. MB14 beatboxar och liveloopar.

Vid T3 återkommer Berywam med låten BERIDDIM.

När man snöat in pou nåed så har man. T4 är Berywam igen. Nu byter de stil igen i låten THE BULLET.

På T5 finner vi Vonox med låten BLAST THAT SUB.

SARO från Franska Fougères ockuperar T6 . SARO kan liknas vid en fullskalig live Techno DJ men utan vinyl, cd eller färdiga spår. Han är en Looper som Beatboxar och livesamplar. Här med låten PIÈGE.

SARO härbärgerar även på T7  med låten ORAS.

Robin Cavallies och Swissbox möter upp med  punkt T8 och låten I AM A LION.

Så då slutligen hamnar vi på T9 från down under med Tom Thum från Australien Här med låten RATCHET FACE.

Så om vi då Jämför T0 - T9 vad finner jag då vi vid min analys? 

Jo ta mig faan om det inte svänger både hit och dit och så mycket att min rumpa inte kan vara stilla. Den svänger både längs x-axeln med fantastiska skillnader i amplitud och fasikens om inte z-axeln kickar en än hit och än dit! 

Jag hoppas att ni alla hittar något ni kan uppskatta.

42!

Listan: LoopyFunkaDoodle

Bonusvideos:

MB14 vs SARO

https://youtu.be/-U0AFQbfv88?si=0CR-FtcpI6Ejuk5B

Berywam på Americas Got Talant 2019

https://youtu.be/8vAnc8apiUM?si=RezF55iMAsvRpO-R

No comments:

Post a Comment