Friday 28 June 2024

För dom utan underhudsfett



Började bli tråkigt att betitla inlägg för blandade listor som "blandband #". Så med sommarkänslor äntligen på väg in för landning kör vi en mix av sköna låtar som för mig har en väldigt somrig touch. En hyllning till stackarna utan hull som nu äntligen kan lämna jackan hemma.

Ta av dig din truckerjacka


Malachai - Fading World
En act jag snubblade över för många år sedan. Nästan lite crossover och stundvis ganska inspirerat. Rekommenderar att kolla igenom plattorna, finns en del guldkorn. Här en av mina favoriter, oförståeligt tråkig mixning till trots.

Andy Shauf - Judy (Wilds)
En ganska nylig upptäckt. Inte illa.

Faust - Lauft...Heisst
Fina söta Faust droppar in på besök, med sköna ackordföljder och tonartsböjelser samt intermittent växlande taktarter. Bara tyst å ta mina pengar.

Apparat - Bad Kingdom (Lulu's version)
En version av låten med samma namn från albumet "II" med Moderat (Apparat's samarbetsprojekt med tyska Modeselektor). Melodierna sitter där på båda versionerna, men jag är övertygad om att jag tror på den ena mer än den andra. Ska bara komma på vem som vinner.

Malachai - Rainbows
Ok en till med Malachai fick det bli. Här med stabil assistans från Katy Wainwright.

Emilíana Torrini - Me and Armini
En tjej jag gillar starkt mest pga hennes retro-lekar och trevliga röst-framtoning. Dundersött outro också här på detta sköna gungeligung.

Cavern of Anti-Matter - Melody in high feedback tones
Tim Gane, tidigare medlem av Stereolab, ger oss en trevlig instrumental.

Joakim Karud - Dreams
Sverige representerar också!
En snubbe jag stötte på i en Youtube-livestream. Tydligen lever han mest där, och har gjort hiphop/grooves sen 13 års ålder.

Kendrick Lamar - LUST.
Mysiga slingor som fångade mig direkt. Från det hyllade albumet DAMN. (2017).

U.S. Girls - M.A.H.
Vi tar av hatten och vevar adjö för denna gången med en trallig 70-pastischig grej från U.S. Girls. En act jag nyligen började nosa på. Tycker det ser rätt tråkigt ut i början, men hängde kvar tills det blev bra. Kan nog tänkas dyka upp från min sida fler gånger.


Bonusar:

Med lite högre somrighet och kortare runtime hade nog iallafall en av dessa armbågat sig in på listan.

Älskar denna Smiths-låten, tyvärr har inte spottan den kortare versionen vad det verkar.



Utmärkt och nära på hypnotiskt från Daniel Norgren. Lite för långt och pulsdödande för listan, men jag hade utan att blinka betalat för en 20-minutersversion.



Peace out!


Friday 14 June 2024

N.W. Gondwana

Dagens tema är geografiskt avgränsat till nordvästra Gondwana. 

I första utkastet till listan var alla låtarna från Mali, men så började jag tvivla. Orkar någon med en sådan lista? För smalt och för tjatigt? Så jag lät den växa och inkludera fler angränsande områden. För att bredda men ändå hålla listan samman landande jag i att hålla mig i det gröna området i bilden nedanför.



Här är listan och några ord om låtarna:

Den börjar med en lugn bit som heter "Kfar" och som är tagen från en oskriptad samarbetsskiva. Musikerna, en israel och en malier, träffades på resa och bestämde sig för att spela in ett improvisationsalbum tillsammans. Det blev en ovanlig blandning av rytmer och instrument.

"Jámas Impedrías" är första av två Cumbialåtar på listan. Den första är från Peru. Cumbian därifrån är en blandning av lokal musik och surf rock. 

Cumbian från Colombia är lite annorlunda än den peruanska. Den har mer influenser av jazz och reggae. Listans näst sista låt "Cumbia Sobre el Mar" är därifrån.

"Chiri Hari" och "Bamako" är ökentypiskt meditativa. Bamako är precis som Kfar född ur ett oväntat samarbete. I detta fallet är det världens främsta Koraspelare som slagit sig ihop med en amerikansk trombonist.


Värt även att nämna lite trivia om sjunde låten "Khomo Tsaka Deile Kae?". Först och främst är vi i Sydafrika nu. I brytet mellan 70 och 80-talet. Bandet bildades på en skola för blinda som skivomslaget delvis skvallrar om.


I sista låten "Mi Viejo" sjunger sångaren fint om sin åldrande far som han betraktar på lite avstånd. Den ligger bra i tiden för mig och kanske för några av er andra med åldrande föräldrar med.

 

Argentina, sent 60-tal


Friday 7 June 2024

Snabba trummor

 


Juni är en månad när tiden går fortare än vanligt. Nu när det är svårt att hinna med alla deadlines och sociala evenemang passar det bra med lite extra snabba trummor i hörlurarna. För egen del dras jag ofta till musik med rötter i Jungle och Drum & Bass.

När stilarna var nya under 90-talet byggde de flesta låtarna på repetitiva breakbeats som spelades om och om igen i hög hastighet. Även om tempot var ösigt högt blev upprepningen av ett och samma break ofta enformigt och stelt i längden. Artister som Aphex Twin, Squarepusher, μ-Ziq och Venetian Snares började efter hand kapa upp och blanda små fragment av breakbeats vilket gav trummorna en mer organisk känsla.

Kombinationen av snabba samplade breaks och digitala, programmerade trummor går att variera i oändlighet. Istället för att bli alltför nostalgisk över pionjärerna så fortsätter jag leta efter artister som fortfarande utvecklar musikstilen.

Här är en lista med lite nyare grejer


Diversa - Ego Death

En lite melankolisk låt som känns somrig och mjuk även när de snabba trummorna kommer in


Minor Science - Blue Deal

Här börjar det luftigt och sen växer ett allt mer varierat trumbeat fram ju längre man lyssnar


Daisuke Tanabe  - Hard Off Haul

Japansk jungle med de där typiska James Brownskriken som jag aldrig tröttnar på


G Jones  - On The Platform

Lite mer datorspelsstil hos G Gones som rör sig väldigt nära Squarepushers signatursound


Hans Glader - Escape

Hans är en amerikan som gör garage och annan typiskt brittisk musik. Han verkar tyvärr bara ha gjort en enda junglelåt men den är å andra sidan riktigt bra


Iglooghost - Niteracer

Här blir det experimentellt och kanske lite av ett japanskt sound. Iglooghost är i alla fall från London


Eprom - The Circle

Hög puls med både distade trummor och bas när Eprom tar ut svängarna i någon sorts hardcore gabber


Si Begg - Are You A Big Boy Dj

Kanske den enformigaste låten i listan men så är det med dansmusik ibland. Tycker den har ett kul riff och gillar att den har mer betoning på den rullande basen än på trummorna


Machinedrum & DAWN - Do It For You

Mot slutet bjuds det på ett lite mer samtida, kommersiellt sound med dynamiska variationer och drops. Machinedrum är ett bra namn på en trummaskinsmaestro


Disclosure - Higher Than Ever Before

Pusta ut med snyggt producerad Drum&Bass-pop från populära Disclosure. Inte ett obekvämt ljud så långt örat kan nå