Friday 14 June 2024

N.W. Gondwana

Dagens tema är geografiskt avgränsat till nordvästra Gondwana. 

I första utkastet till listan var alla låtarna från Mali, men så började jag tvivla. Orkar någon med en sådan lista? För smalt och för tjatigt? Så jag lät den växa och inkludera fler angränsande områden. För att bredda men ändå hålla listan samman landande jag i att hålla mig i det gröna området i bilden nedanför.



Här är listan och några ord om låtarna:

Den börjar med en lugn bit som heter "Kfar" och som är tagen från en oskriptad samarbetsskiva. Musikerna, en israel och en malier, träffades på resa och bestämde sig för att spela in ett improvisationsalbum tillsammans. Det blev en ovanlig blandning av rytmer och instrument.

"Jámas Impedrías" är första av två Cumbialåtar på listan. Den första är från Peru. Cumbian därifrån är en blandning av lokal musik och surf rock. 

Cumbian från Colombia är lite annorlunda än den peruanska. Den har mer influenser av jazz och reggae. Listans näst sista låt "Cumbia Sobre el Mar" är därifrån.

"Chiri Hari" och "Bamako" är ökentypiskt meditativa. Bamako är precis som Kfar född ur ett oväntat samarbete. I detta fallet är det världens främsta Koraspelare som slagit sig ihop med en amerikansk trombonist.


Värt även att nämna lite trivia om sjunde låten "Khomo Tsaka Deile Kae?". Först och främst är vi i Sydafrika nu. I brytet mellan 70 och 80-talet. Bandet bildades på en skola för blinda som skivomslaget delvis skvallrar om.


I sista låten "Mi Viejo" sjunger sångaren fint om sin åldrande far som han betraktar på lite avstånd. Den ligger bra i tiden för mig och kanske för några av er andra med åldrande föräldrar med.

 

Argentina, sent 60-tal


No comments:

Post a Comment