Friday 9 July 2021

Grillkväll för xennials

Det är fullt med smutsiga tallrikar och likdelar på bordet efter grillkvällen. Många glas efter många drycker. Barnen är sedan länge hypnotiserade av olika skärmar och gästerna är lite sådär lagom salongs efter några glas vin. Det börjar skymma. 

Medelåldern.

Helt plötsligt går samtalet lite stelare. Någon tar på sig en tröja, någon drar fram en filt. I ögonvrån ser du hur någon börjar stapla tallrikar och fösa över alla de avgnagda revbenen på en och samma tallrik. Sätter på korken på Sweet baby ray's "Honey Chipotle".

GAH MEDELÅLDERN!

Du inser att det inte blir dans på borden till kl fem på morgonen, röka inomhus eller dricka rosa lambrusco ur flaskan på ett hustak, den tiden är förbi. Men lite mer än bara "trivsel" ska man väl kunna få ha även i den här delen av livet? Paniken sprider sig... hur ska man få folk att glömma bort att det är en dag imorgon också?

Utan att fråga någon om de vill ha mer korkar du upp två onödiga flaskor vin och ställer fram en ishink med öl. Du skippar den obligatoriska whiskeyn som signalerar att det är kvällens sista drink... kanske bubbel? Du drar ut den portabla bluetoothhögtalaren av märket Marshall som du fick på fars dag och som får dig att känna dig rätt rockig (eller?). Och du sätter på... ja vad sätter du på? Det är här du bestämmer hur kvällen blir. 

Blir det Bo Kaspers? Då blir det också pastellfärgade pullovers över axlarna, planer på segelbåt och Mariestads lättöl (för att du är finsmakare men inte hipster). Nej gör inte det.

Blir det Dio och Accept? Så att "grabbarna" kan samlas runt högtalarna och spela luftgitarr och byta låt mitt i varje låt?  Denna modell övergår tyvär oundvikligen i så kallad "youtubefest" inom 15 minuter. De som inte var hårdrockare på åttiotalet skapar sin egen fest med groggvirke utan sprit och prat om bästa leasingbilen och olika trädgårdstips.

Blir det Charlie XCX's senaste? Ni känner er alla rätt coola som lyssnar på så fet modern hiphop. Ni blir fan aldrig gamla! Men ingen gillar det och alla blir på rätt kasst humör av den störiga musiken som måste vara på för hög volym så att man ska höra de feta rhymesen över samtalet. Den lilla batteridrivna högtalaren mäktar inte riktigt med basen så det låter skränigt. Folk blir trötta i huvet och börjar kolla på klockan.

Jag vill tro att det finns många bättre idéer på vad man kan sätta på för musik. Har ni sådana? Här kommer i alla fall ett förslag. 

Listan.


No comments:

Post a Comment