Thursday 15 July 2021

Science, bitch!

Dagens tema är låtar med vetenskapligt tema. Det finns ju faktiskt en hel del musiker som har nån form av vetenskaplig bakgrund, ex Brian May (Phd i Astrofysik), Art Garfunkel (Masters i Matematik), Dexter Holland (Offspring/ nästan PhD i biologi). Dock får ingen av dem vara med här, för här handlar det om låtar med vetenskaplig höjd på innehållet.

https://open.spotify.com/playlist/1mTtCImtrpdzBk7FiIcwRJ?si=85440097da5b4de8


En mycket typisk tisdagmorgon på ett något av alla lab runtom i världen


1. Kraftwerk - Taschenrechner, 1981

Varje vetenskapsman bör ha en miniräknare på sig, gärna med omvänd ungersk notation så bara nördar förstår hur den används.

Detta är, enligt min far, hur en miniräknare skall se ut


Ordet "Taschenrechner" är ett exempel på när tyska språket är som bäst, ("Obstsallat" är det omvända, när tyska är det fulaste språket i världen).

2. Carl Sagan (feat Stephen Hawkins) - A glorious dawn, 2009

Denna låten är egentligen ett Youtube-fenomen som tagit sig ända in på Spotify med över 1 miljon spelningar. Nån snubbe som samplat Carl Sagans mest drömska citat, "To bake an apple pie from scratch, you must first invent the universe" kan även användas som ammunition när någon fnyser åt dina Coop-inköpta köbekagor.

Stephen Hawkings får vara med och rappa lite om svarta hål också.

Ingen kunde bära polo som Carl Sagan.

3. Andrew Bird - Imitosis, 2007

Här sjungs det bunsenbrännare och petri-skålar -  biologi, som Anna Book sa.  Andrew Bird är en singer songwriter som spelar fiol. Han har bland annat spelat på en del Handsome Family-låtar.

4. Kate & Anna McGarrigle - NaCl, 1998

En mycket lång hyllning till vanligt bordssalt, som passar utmärkt till ryggbiffen. Dessa Quebec-systrar har varit med förut i musikveckor men får vara med igen för att representera Kemi-fältet. Texten är nog den mest vetenskapliga som finns i en låt, men med en kärlekstwist.

Then unsuspecting Chlorine
Felt a magnetic pull
She looked down and her outside
Shell was full
Sodium cried "what a gas be my bride and
I'll change your name from Chlorine to Chloride"

5. Hawkwind - Quark, Strangeness and Charm, 1977

Det var hos rymdrockarna Hawkwind som Lemmy började sin hårdrocksbana. Dock hade han gått vidare 1977 då resten av Hawkwind förklarade varför Einstein hade fick så lite f***a. Han borde lärt sig mer om kvarkar helt enkelt.

För oss Drakar & Demoner-nördar är det spännande att Elric av Melinbone-karaktären skapades av Michael Moorcock, som också var nån form av semi-medlem i Hawkwind ett tag.


6. Timbuk 3 - The Future's so bright, I've got to wear shades,  1986

En anti-blues om hur jävla bra det är att plugga kärnfysik. Detta var Wisconsinbandet fTimbuk3's första singel och deras enda hit.

Den medföljande musikvideon är något i hästväg. Jag rekommenderar den starkt

En scen ur musikvideon


7. Devo - Think Fast, 2013

Är filosofi en vetenskap? Ja, eftersom det är med på denna listan. Konstrockarna/Spelevinkerna i Devo ställer oss inför (förhoppningsvis) hypotetiska scenarios för att testa vår moraliska kompass.

Namnet "Devo" kom ur konceptet de-evolution som Devo hävdar att de uppfann och sedan slogs om upphovsrätten till


8. Oingo Boingo - Weird Science, 1985

Denna åttitalspärla med en Klaus Kinski-liknande sångare förklarar allt https://www.youtube.com/watch?v=Jm-upHSP9KU . Låten skrevs av Danny "Simpsonssignaturen" Elfman. Den är han som är Klaus Kinski-klonen tror jag.

2
"Weird Science" var soundtrack till filmen med samma namn med en ung Robert Downey Jr i huvudrollen. Har du sett den Jonas?


9. Sparks - Biology 2, 1971

Sparks tror uppenbarligen på evoloutionsteorin. Här sjungs det om Mendel, Darwin och phenotyper. Även en referens till Kallikak, som ingick i den sköna boken The Kallikak Family: A Study in the Heredity of Feeble-Mindedness.

Bröderna i Sparks har spelat tillsammans sedan 1968

Sparks är ett band som i princip är omöjligt att förstå sig på, hur man än försöker. "Jag skall försöka igen tror jag trots allt", tänker jag varje gång jag hör deras fantastiska hit "This town ain't big enough for the both of us". Tycker "Biology 2" inte är så dum heller.

10. Nick Cave & the Bad Seeds - Higgs Boson Blues, 2013

Nick Cave lyckas mixa Higgs Bosonen, Robert Johnson och Miley Cyrus i samma låt. Det är en Grand Unified Theory som heter duga och en klassavslutning på listan.

Forskare tror tentativt att Higgsbosonen existerar sedan ett experiment i Geneve 2013. Såhär ser den i så fall ut.

Enjoy!

No comments:

Post a Comment