Tuesday 10 January 2012

Killed by death

Jag återkommer alltid till den minst hipstercreddiga musikstilen av dem alla: rocknroll. Här har ni en lista med riktigt bra rocklåtar.

Dagens lista heter Killed by death

Lite om låtarna:

Mountain - For Yasgurs farm
Om man vill veta om ett rockband är bra utan att behöva lyssna på det behöver man bara titta på namnet. Heter de något med horse, black eller mouintain så är det bra. Sången handlar om Max Yasgur, farbrorn som upplät sin mark till woodstockfestivalen när alla andra vägrade, och han är således det närmsta man kommer ett helgon i hippievärlden. Han gjorde en rejäl hacka på det också.

Kings of Leon - Holy rover novocaine
Kings of Leon har inte alltid varit snygga arenarockpojkar. När debutplattan kom var de en kringresande grupp inavlade sydstatskusiner med olika grader av långt gången hippieskäggväxt. De delade ett stort intresse för jazztobak, och det i kombination med imponerande skägg garanterar bra musik.

Deep purple - Fireball
Deepan betraktas ibland som lite knudiga, särskilt i dagens hårda rockklimat, med konkurrenter som tex coldplay. Men de klämde ur sig ett antal bra låtar, särskilt i början med Ian Gillan vid micken.

Motörhead - Killed by death
En av de få låtar jag kunde spela under in korta men intensiva karriär som basist i ett punkband. I sin simplaste form består melodin enbart av ackordet E, vilket på en bas kan spelas med en sträng och utan vänsterarm. Passade mig utmärkt. Låten är dessutom väldigt bra, särskilt i orginal.

Turbonegro - Prince of the rodeo
Ingen lista om rock kan passera utan att nämna Turbonegro. Två band har i modern tid försökt rädda rocknroll, och Turbonegro är ett av dem. Och de lyckades. Prince of the rodeo är en svängig hoomoerotiskt osande rockdänga, karaktäristisk för Turbonegros storhetstid. Den tiden är dock över sedan många år tillbaka.

Danzig - Mother
Glenn Danzig, sångare i Misfits, har en av de heligaste rockrösterna i världen. Mother är hans evangelium. Lägg märke till hur avskalad låten är, samtidigt som den är hård, rockgungig och melodisk.

Kiss - God of thunder
Innan Kiss började ägna sig på heltid åt att bötfälla sina fans spelade de musik. God of thunder är helt enkelt en bra låt, en bit bort från deras sminkade arenarock. Lite i samma minimalistiska anda som förra låten.

Black Sabbath - Children of the grave
Ungarna idag tror det inte, men Ozzy Osbourne har spelat musik. Grymt bra dessutom. Den här brukar inte nämnas som Sabbaths bästa, men jag gillar den.

Entombed - Night of the vampire
Innan det fanns mp3 och internet kunde man bara lyssna på den här genom att cykla hem till min polare Henke och lyssna på hans splitsingel på vinyl. På B-sidan fanns New bomb turks med låten I hate people. Inte lika bra. Night of the vampire är en cover på Roky Ericksons mästerverk, men orginalet finns tyvärr inte på spottan. Entombed presterar som alltid bra.


Hellacopters - Gotta get some action now!
Hellacopters är ett annat band som lovat att rädda rocknrollen i modern tid. Okej, mitten av nittiotalet kanske inte är så jävla modernt längre. Detta är hur som helst första låten från första plattan, med en rocknivå de aldrig kom upp i igen. Här är de skitiga, ösiga och långt ifrån det rena sound de fick senare. Det osar diesel, jeans och frustrerade långhåriga män som inte använder deodorant.

No comments:

Post a Comment