Friday 29 May 2015

Proto!


Egentligen skulle jag göra en lista med anti-rockarna Modern Lovers men när jag insåg att det i princip hade varit deras första album rakt upp och ned fick det bli en "proto-punk" lista istället. Dvs det som allmänt ses som ursprunget till punken (Jag får konsultera Pontus för en utförligare förklaring).

Enjoy!
spotify:user:ndesh:playlist:0sWoYnv2Nn9cGJUTINCFce
https://open.spotify.com/user/ndesh/playlist/0sWoYnv2Nn9cGJUTINCFce

Tuesday 26 May 2015

O.S.T

Jag ÄLSKAR filmmusik.

Framförallt original-kompositioner, s.k. "original scores". Drivkraften, agendan, det enda fokuset är att skapa musik som lyfter fram och harmonierar med en film på olika tänkbara sätt. Må det vara att etablera en stämning som lyfter filmens tema, rytmik för att förstärka tempo, eller en stollig truddelutt som gör det roliga ännu roligare. Ambitionen kan ligga på otaliga plan.

Dagens lista består av urval från nio av mina personliga favoriter.

https://open.spotify.com/user/axomamma/playlist/4kRWoCwXrTeQz77VLzXzcG

spotify:user:axomamma:playlist:4kRWoCwXrTeQz77VLzXzcG


Bande Originale De Film - Le Triplettes De Belville

En fransk animerad stumfilm som nominerades både för bästa animerade feature och bästa musik. Ett underbart soundtrack som på sina håll är lika delar experimentellt som klassiskt franskt.

Alexandre Desplat - The Grand Budapest Hotel

Hörredudu Alexandre Desplat. Efter många underbara kompositioner har vi äntligen en homerun. Inte nog med att soundtracket är ett mästerverk bara i sig själv, vår käre fransos lyckas bära hälften av denna filmen på sina axlar med dess rytmiska, melankoliska och varma puls. Tog hem sin statyett också vid årets oscarsgala (det var inte ens spännande).

Rachel Portman - Chocolat

En modern klassiker. Rachel Portmans soundtrack ger både värme och mytologisk prägel till handlingen och blandar sig väl med hur filmen är berättad.

Björk - Dancer In The Dark

Man måste se denna filmen för att förstå hur viktig roll musiken spelar. Det går nästan inte att förklara. Tyvärr funkar de flesta styckena från själva filmen ganska dåligt som lyssningsmusik, så för listan får vi nöja oss med vad som spelas till eftertexterna.

Wendy Carlos - A Clockwork Orange

Ett av de mest experimentella soundtracks för sin tid. Tyvärr finns det inte på spotify, så här bjuds på en alternativ version av ledmotivet som håller ganska ok. Detta tema har använts i många sammanhang, bl.a i en trancelåt jag haft med en gång kallat The Orange Theme, men originalet är komponerat 1695 av Henry Purcell för begravningen av drottning Mary den 2:a av England.

Angelo Badalamenti - Mullholland Drive

Här går vi in i lite mörkare tongångar. Angelo Badalamenti och David Lynch har jobbat ihop på otaliga produktioner. Mullholland Drive är kanske en av de Lynch-filmer som är lättats att ta till sig. Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag sett den, men jag minns den andra gången väldigt speciellt. Väl medveten om vilken tragedi som ska utspela sig, och höra detta inledande stycke som sätter sin tydliga mörka och hopplösa ton inför det hela.Trivia: Angelo gör en bisarr cameo i filmen som mystisk "big brother", så förolämpad mitt i ett affärsmöte av en espresso han blir serverad, att han måste sätta rekord i hur makabert man kan spotta ut kaffe på en servett.

Thomas Newman - The Shawshank Redemption

Thomas Newman är lite av en arbetshäst som i all proffsighet, likt Hans Zimmer eller John Williams, måste ta sig an många projekt på löpande band och hoppas på att då och då träffa en sweet-spot. På Shawshank funkade allt verkar det som.

Vangelis - Bladerunner

Inget mindre än en lektion i hur musik kan hjälpa film. Som om inte scenografi och set design var tillräckligt så visar denna legendar hur man lägger på den där extra känslan. Stundtals varm och stundtals kylig, men genom hela filmen känns det helt rätt och invävt i världen som porträtteras framför ens ögon.

Hans Zimmer - Inception

Har ni märkt hur otaliga soundtracks försöker låta som detta efter att inception kom ut? Pampiga, svulstiga molltoner ligger väl i tiden. Det intressant med just detta stycket är att de låga mullrande trombonslingorna är baserade på trumpeterna i Edith Piaf's "Non, je ne regrette rien", gravt nersaktade.




Friday 22 May 2015

Euro für Alle

Eftersom det inte har kommit en lista såhär kl. 16 på Fredagen tar jag mig friheten att posta en reserv-lista.


I morgon går Eurovision nr 60 i ordningen av stapeln.
För att fira detta fenomen kommer här 10 härliga låtar ur festivalens historia.
Släng bort era trista fördomar och glöm musik-snobberiet. Eurovision Grand Prix är ett underbart spektakel- För i vilken annan tävling kan ett gäng Finländska punkare med Downs syndrom ställas mot tre välpolerade opera-toyboys från Italien?

https://open.spotify.com/user/malignatius/playlist/7yCZ9mUMllsECZPTlT6ggG

Kort om låtarna:

France GallPoupée de cire, poupée de son- Luxemburg 1965, Vinnarbidrag. En personlig favorit, skriven av Serge Gainsbourg.

Željko Joksimović  - Lane Moje - Serbien 2004, 2:a placering.Känslosam balkanballad. Vacker som få. Väcker denna inga känslor har ni inget hjärta.


Grethe Ingmann & Jørgen Ingmann - Dansevise - Danmark 1963, Vinnare.
Första Nordiska bidraget som vann tävlingen och Danmarks bästa bidrag genom tiderna.
6/8 delar och jazz-gura, love it.

Katja Ebstein - Wunder gibt es immer wieder - Tyskland 1970, Tredje Placering

Groovy låt med härlig orgel och underbart arrangemang.

Sébastien Tellier - Divine - Frankrike 2008, Delad 18:plats med Charlotte Perelli
Lite av en anti-låt producerade av ena halvan av Daft Punk fick revansch på topplistorna efter nederlaget i Belgrad.

Mocedades Eres tú - Spanien 1973, 2:a Plats
En verklig klassisk låt, med en fantastisk refräng

Johnny Logan - What's another Year - Irland 1980, Vinnare
Mr. Eurovision, himself's första vinst. Hjärtekrossaren. Saken med den här balladen är framförandet. Jag tror varenda ord han sjunger. Fan va bra. Och sax-solo på det.


Pugh Rogerfeldt - Nattmara - Sverige, 1978, 3:e plats i Svenska uttagningen (Björn Skifs vann det året)
Skön Disko-rock, tight, svängigt. Sjukt underskattad låt. Borde ha representerat Sverige IMHO.

Teach In - Ding-A-Dong - Nederländerna 1975, Vinnare.
Handlar uppenbart om penisar? Nonsens när det är som bäst. Det här är väl definitionen av en hit.

Jean-Claude Pascal Nous les amoureux - Luxenburg 1961, Vinnare
Franska är ett underbart språk. Fina stråkar och bas-sound. Var för övrigt Krigsveteran från WW2.






Tuesday 19 May 2015

Tangosångare

Det går några månader, sedan är det dags för en tangolista igen. Denna gången fokuserar jag på sångarna.

spotify
web

Lite om tangotexter: Generellt handlar tango om något av följande 1. hjärta 2. smärta 3. vackra kvinnor 4. jämmer och/eller elände 5. något kvarter eller gata i Buenos Aires.
Tangoaångarna är typiskt från Argentina och det hör man i hur de sjunger spanska. Det mest typiska i den argentiska spanskan är hur de uttalar "ll"-ljudet. I skolspanska uttalar man det som "jj". Tex "Calle", gata, uttalar man normalt "Kajje". Men inte i Argentina, där säger man "Kasche".

1. Café Dominguez - Angel D'Agostino / Julian Centeya

Många tangos är helt instrumentala och de har jag av naturliga skäl utelämnat. Men för att ändå illustrera det lite plockade jag med klassikern "Café Dominguez" vars vokala element är en mycket intensiv recitation av ett textstycke, skrivet och framfört av poeten Julian Centeya.

Man hör mycket av "sche"-ljudet i recitationen. Jävligt mäktig tango på temat "det var bättre förr". Lägg märke till bandoneon-solot som avslutar tangon.




2-3. La Bruja och No Mientas - Juan D'Arienzo / Alberto Echagüe

Typiskt i tango är att sången inte kommer in förrän nån minut in i tangon (som totalt kanske är tre minuter). Det är ganska chill att vara tangosångare.
Alberto Echagüe är en av de stora sångarna och hans väldigt exakta, klara sång passar perfekt i dessa frenetiska D'Arienzo tangos. Inget tjaffs. Notera även hur mycket som pågår i en tango. 
Rytmik, pauser, piano, fioler, sång, bandoneon.



4. Invierno - Francisco Canaro / Roberto Maida

En mer känslig och finstämd tango är Invierno. Canaro jobbade med många olika sångare, bla den store Carlos Gardel. Roberto Maida är en av mina favoriter.









5. Vamos - Carlos Di Sarli / Alberto Podestá

Tangosång när den är som bäst rör sig ofta i moll och dur, upp och ner i oktaverna. Ett exempel på det är Alberto Podestá som sjunger otroligt vackert. Notera "Corazoooooooon" i slutet. Typ det vanligaste sättet att avsluta en tango.

6-8. Preguntera, Bajo Belgrano, Ilusión Azul - Alfredo De Angelis / Julio Martel / Carlos Dante

Alfredo De Angelis främsta inspelningar är antingen med Julio Martel eller Carlos Dante, eller allra helst båda på en gång. På Preguntera sjunger de växelvis och avslutar med fin stämsång.
I Bajo Belgrano är det Julio Martels sorgsna, brutna stämma som sätter stämningen. Gud vet vad han sjunger om men vackert är det.
I valsen Ilusión Azul är det Carlos Dante som sjunger, otroligt många ord, lite lätt off beat som det skall vara i en snabb vals som denna. Härligt flow mellan moll och dur, right down my alley.

9. No Hay Tierra Como La Mia - Francisco Canaro / Ernesto Fama

En annan Canaro, med ny sångare. Ernesto Fama skanderar ut sin sång i denna snabba och svårdansade milonga. Fama, bandoneonen och pianot harmoniserar fantastiskt och bevisar att det räcker med någon minuts sång om man gör det rätt.

10. Sin Palabras - Osvaldo Pugliese / Alberto Moran

För att avsluta på ett lite fläskigare och känsligare vis erbjuder jag Osvaldo Puglieses fantastiska Sin Palabras, insjungen av Alberto Moran. Helt otroligt vacker tango där sången utgör en utsökt del av en typisk Pugliese-tango. Tempo och temperament går upp och ner med ett fantastiskt crescendo och avslutning.






Friday 15 May 2015

Arga killar i converse


Arbetsnamnet på den här listan var "Arga killar i converse". Sedan värkte jag fram listan under några veckor och upptäckte till min förvåning att

  • det är både killar och tjejer
  • vissa verkar rätt glada
  • vissa kör nog rockiga läderboots istället för converse


Ett mer passande namn hade kunnat vara "Personer på olika humör i valfria typer av skor". Nåja, ni fattar.

Här är den.

Jag börjar tufft men listan mjuknar framåt slutet. Entombed inleder med fantastiskt röjiga Seeing red. Ingen kan väl ha missat att deras bästa platta Uprising äntligen finns på spottan? Va?

Don't ask me when I began to hate
'Cuz I don't recall a time I didn't
Am I the only one of my kind?
No

Favoritrockarna Kvelertak levererar som alltid högoktanig dödsrock. Hellacopters toppar detta med eposet Bore me från debutplattan då de fortfarande var riktigt ilskna = bra. Försök att lyssna på den utan att headbanga.

Turbonegros Just flesh börjar vittna om en mer klatschig inriktning på listan. Common baby, spank my ass! Don't pay the poll tax är en fin gammal punkklassiker av Exploited. Går vidare till Malmöbandet Vet Hut med min polare Jenny på sång. Håll utkik efter dem, de spelar då och då här i stan och är väldigt bra.

Gubbpunkrockarna Nomads är rätt svajiga, men Don't pull my strings är en härlig gammal favorit.

The Donnas har alltid tilltalat mig med sin pastischartade collegerock. Man behöver bara se förbi den glättiga ytan. Jag avrundar med Juliette Lewis som jag är hemligt kär i.

Vachego!

Friday 8 May 2015

Bönner

Detta är helt enkelt en hyllningslista till den vackra skånska dialekten! 

Skåne äger!
Jag säger inget mer, så har jag inget mer sagt!

Bönner

//Blekingen