Tuesday 19 May 2015

Tangosångare

Det går några månader, sedan är det dags för en tangolista igen. Denna gången fokuserar jag på sångarna.

spotify
web

Lite om tangotexter: Generellt handlar tango om något av följande 1. hjärta 2. smärta 3. vackra kvinnor 4. jämmer och/eller elände 5. något kvarter eller gata i Buenos Aires.
Tangoaångarna är typiskt från Argentina och det hör man i hur de sjunger spanska. Det mest typiska i den argentiska spanskan är hur de uttalar "ll"-ljudet. I skolspanska uttalar man det som "jj". Tex "Calle", gata, uttalar man normalt "Kajje". Men inte i Argentina, där säger man "Kasche".

1. Café Dominguez - Angel D'Agostino / Julian Centeya

Många tangos är helt instrumentala och de har jag av naturliga skäl utelämnat. Men för att ändå illustrera det lite plockade jag med klassikern "Café Dominguez" vars vokala element är en mycket intensiv recitation av ett textstycke, skrivet och framfört av poeten Julian Centeya.

Man hör mycket av "sche"-ljudet i recitationen. Jävligt mäktig tango på temat "det var bättre förr". Lägg märke till bandoneon-solot som avslutar tangon.




2-3. La Bruja och No Mientas - Juan D'Arienzo / Alberto Echagüe

Typiskt i tango är att sången inte kommer in förrän nån minut in i tangon (som totalt kanske är tre minuter). Det är ganska chill att vara tangosångare.
Alberto Echagüe är en av de stora sångarna och hans väldigt exakta, klara sång passar perfekt i dessa frenetiska D'Arienzo tangos. Inget tjaffs. Notera även hur mycket som pågår i en tango. 
Rytmik, pauser, piano, fioler, sång, bandoneon.



4. Invierno - Francisco Canaro / Roberto Maida

En mer känslig och finstämd tango är Invierno. Canaro jobbade med många olika sångare, bla den store Carlos Gardel. Roberto Maida är en av mina favoriter.









5. Vamos - Carlos Di Sarli / Alberto Podestá

Tangosång när den är som bäst rör sig ofta i moll och dur, upp och ner i oktaverna. Ett exempel på det är Alberto Podestá som sjunger otroligt vackert. Notera "Corazoooooooon" i slutet. Typ det vanligaste sättet att avsluta en tango.

6-8. Preguntera, Bajo Belgrano, Ilusión Azul - Alfredo De Angelis / Julio Martel / Carlos Dante

Alfredo De Angelis främsta inspelningar är antingen med Julio Martel eller Carlos Dante, eller allra helst båda på en gång. På Preguntera sjunger de växelvis och avslutar med fin stämsång.
I Bajo Belgrano är det Julio Martels sorgsna, brutna stämma som sätter stämningen. Gud vet vad han sjunger om men vackert är det.
I valsen Ilusión Azul är det Carlos Dante som sjunger, otroligt många ord, lite lätt off beat som det skall vara i en snabb vals som denna. Härligt flow mellan moll och dur, right down my alley.

9. No Hay Tierra Como La Mia - Francisco Canaro / Ernesto Fama

En annan Canaro, med ny sångare. Ernesto Fama skanderar ut sin sång i denna snabba och svårdansade milonga. Fama, bandoneonen och pianot harmoniserar fantastiskt och bevisar att det räcker med någon minuts sång om man gör det rätt.

10. Sin Palabras - Osvaldo Pugliese / Alberto Moran

För att avsluta på ett lite fläskigare och känsligare vis erbjuder jag Osvaldo Puglieses fantastiska Sin Palabras, insjungen av Alberto Moran. Helt otroligt vacker tango där sången utgör en utsökt del av en typisk Pugliese-tango. Tempo och temperament går upp och ner med ett fantastiskt crescendo och avslutning.






No comments:

Post a Comment