Tuesday 7 July 2015

Mestadels psykadelisk Cumbia

Nu är det dags att snäppa upp sig och köra igång listmakandet igen!
För att föregå med gott exempel har jag samlat ihop denna Cumbia-lista.

Webspelare: https://open.spotify.com/user/andershaverdal/playlist/3CzgbXAGqjkFEoILuebVoL
Spotify uri: spotify:user:andershaverdal:playlist:3CzgbXAGqjkFEoILuebVoL

Cumbia har sina rötter i Colombia och är en extremet nedsolkad musikgenre, man får gräva igenom mycket skräp för att hitta pärlorna, men det är väl värt besväret.

För att det inte skall riva för mycket i halsen för nya Cumbiakonsumenter inleder jag med Los Lobos - Kiko and the Lavendar Moon. Smooth LA-rock blandat med Cumbia-rytmer. )Skulle gärna se någon göra en riktigt gubbig Los Lobos-lista nån gång)

Nästa låt är lite mer klassisk skräpcumbia fast av den finare sorten. Är svag för Los Yes Yes som kör lagom elektronisk panflöjtscumbia med fin sång.

Gabriel Romero - La Subienda är ett annat exempel på habil cumbia med härligt dovt blås.

Sedan kommer vi in på de riktiga gobitarna, alla del av subgenren "Chicha", dvs Peruansk Cumbia mestadels från 60 och 70-talet. Under den tiden var Peru inne i en oljeboom, med många peruaner och gästarbetare från olika håll som slet hårt i Perus kuststäder. Chicha uppfanns för dem och är inspirerad av den peruansk musik, tex pentatoniska skalor (den som panflöjtsindianer använder), surfrock, spagetti västern-musik och med en smula Ayahuasca i kroppen.

Glad sommar!


No comments:

Post a Comment