Är man bekant med Psykedelisk rock kan man med fördel hoppa över nedan. Ville ändå ge lite bakgrund och kontext till playlisten:
I slutet av 1965 myntade det Amerikanska bandet 13th Floor Elevators, med Roky Erickson i spetsen, musikgenren psychedelic rock, AKA Acid rock.
Musikgenren som uppkom, lät sig inspireras av olika upplevelser av den psykedeliska drogen LSD (Som var lagligt vid tidpunkten). Man försökte att återskapa, och lät sig inspirerades av de förvridna och förstärkta syn och ljudintryck som drogen gav upphov till. Känslan att tillhöra ett större ”universellt” sammanhang och förminskning av det egna egot är också en vanlig effekt av LSD. Något som ofta reflekteras i texterna. Även bildspråket var inspirerat av drogen, typiskt färgglatt, surrealistiskt, barnsligt och gärna med kalejdoskop-liknande mönster.
1966 släppte Beatles den tongivande LSD-låten Tomorrow Never Knows följd av de psykedeliska skivorna Sgt. Pepper samt The Magical Mystery Tour, vilka hade otroligt stort inflytande på sin samtid. Samma år, The Summer of Love, peakade LSD-användandet. Snart följde en uppsjö av band och artister, som alla ville vara del av det nya soundet och subkulturen. Rörelsen hade två starka fästen: I London med band som Beatles, Traffic, Small Faces, The Moody Blues, Cream och Pink Floyd samt i San Fransisco där Jefferson Airplane, The Doors, The Byrds och framför all Grateful Dead blev förgrundsfigurer för genren
Den psykedeliska musiken karakteriseras ofta av förvriden sång, effekter som phaser, fuzz, leslie-vibraton, stereo(!) delay och reverb. Man plockade gärna in lita udda instrument, som tex. mellotron, theremin och sitar. Även de traditionella låtstrukturerna utmanades med tex. långa jam, udda taktarter och harmonier inspirerade från bl.a. indisk musik.
Runt ’69-70 hade trenden redan svalnat, LSD hade blivit illegalt och andra droger tog över.
Men den psykedeliska musiken har aldrig dött helt. Den har åtminstone återuppstått under åren i lite olika skepnader. Den utvecklades och inspirerade till genrer som kraut och progg-rock. Även lite mer moderna genrer som shoegaze, chillwave, space rock, stoner rock och dream pop är nära besläktade.
Den första vågen av Neo-psychedelica - dvs. band som försökte hitta tillbaka till, och inspirerades av psykedeliska 60-tals rock och pop, kom redan i slutet av 70 talet, början av 80 talet. Men det var framförallt under mitten och andra halvan av 90-talet då genren fick ett rejält uppsving med band som Super Furry Animals, Spiritualized, Mercury Rev, Essex Green, The Flaming Lips och i Sverige, The Soundtrack of our Lives.
Runt 2010 inleddes en ny våg med Neo-psykedeliska band. Det som ofta utmärker många av de nya banden är att de istället för klassisk rock som grund, lutar sig mot Indie-rock och Elektronika. (Det råder också numera en total inflation i musikgenrer vilket gör att många band inte bara hamnar inom en genre) Animal Collective och MGMT kan väl anses som typiska för denna 3:e våg.
Här är mitt axplock av modern Neo-psykadelika, enjoy!
Länk till Playlist
1. Tame Impala - Lucidity [2010]
2. Unknown Mortal Orchestra - Swim and Sleep (Like a Shark) [2013]
Sådär naturligt som bara ett bandfoto kan vara. |
3. Wampire - Spirit Forest [2013]
Obs. Fotot kan vara ironiskt. Men hur vet man säkert? |
Vi stannar i Portland och lyssnar på Wampire, en duo som faktiskt samarbetat med valda delar av U.M.O. Har i ärlighetens namn inte fastnat nämnvärt mycket för bandet, men jag gillar den här låten som har en lagom irriterande synth-hook. Dessutom har dom ett fint bandfoto, eller hur?
4. Jacco Gardner - Clean the Air [2013]
Som en Holländsk Ron Weasley med looken långad från Beatles Rubber-Soul period. |
5. Fontän - Early Morning [2009]
Det var ont om bilder på bandet Fontän. Så här är en annan Fontän från Göteborg. |
Vi tar oss till Göteborg och ett Fontän ett ganska hemligt band som tyvärr verkar ha gått under jorden. Deras skiva Winterhwila från 2009 är hursomhelst helt fantastisk. Early Morning är en av få låtar med sång på skivan och jag gillar hur den balanserar mellan en elektronisk musik och rock. Det finns förstås också ett stort stänk del kraut i den här låten men jag tycker soundet är helt unikt.
6. King Gizzard and the Lizard Wizard - The River [2015]
2 basister 2 trummisar 2 gitarrister - det går bra nu. |
Tillbaka till Australien där Neo-psykadelikan verkar stå högt i kurs just nu. King Gizzard och the Lizard Wizard är ett produktivt (Dom släppte hela 2 album förra året och 2 året dessförinnan) och lekfullt 8-mannaband som gör album i både folkig och fuzz-rockig stil. Får mig osökt att tänka på Grateful dead. Jag kunde inte låta bli att välja låten The River, en låt i jazzig 5/4 takt (vilket i sig är ganska ovanligt) Låten är föresten från konceptskivan Quarters, 2015. En skiva med 4 låtar alla exakt 10.10 min långa. Verkligen ett nytt favoritband för mig.
7. Temples - Shelter Song [2014]
Jag misstänker att åtminstone en av killarna är en skyltdocka. |
Nu till England och bandet Temples. Deras poppiga Shelter Song inleds med ett Byrds-(eller Beatles) doftande 12-strängs-riff. Temples ser ut som dom låter och hade skivan varit släppt 1967 hade den garanterat varit en klassiker idag.
8. Pond - Sitting up on our Crane [2015]
Pond testar dom tunga grejerna. |
Trot eller ej. Australien igen! Killarna i Pond är tydligen polare med Tame Impala men har tagit trippigheten till en ny nivå. Lite knarkseg låt men ack vilket tungt sound och goa synthar! Tune in Turn On Drop Out!
9. Foxygen - On Blue Mountain [2013]
Foxygen har grävt i utklädningslådan. |
Foxygen är en duo från LA som stjäl helt friskt från sina 60-tals-idoler. Hela förra skivan, We are the 21st Century Ambassadors of Peace and Magic är som ett collage där dom klistrat in versen från en klassiker och refrängen från en annan låt. t. I On Blue Mountain har dom snott en stor del av refrängen Suspicious Minds. Men va fan, det funkar faktiskt och resultatet är ganska charmigt.
10. Dungen - Åkt Dit [2015]
Vi kallar looken, "Bandets stylist har ledigt". |
Vi avslutar med det svenska fenomenet Dungen som som har fått ganska stort erkännande internationellt. Och det är inget snack om att detta är ett av de mest tekniskt kompetenta banden i playlisten. Dungen, skiljer sig också lite från de andra banden, då deras influenser också inkluderar 70-tals progg och lite jazz. Jag har i ärlighetens namn haft lite svår för den svenska sången, men just den här låten tycker jag är fantastisk och svänger bra. Notera mellotronen.
BONUS VIDEOR
MGMT - Your Life is a Lie. Ett band vars andra och tredje platta inte levde upp till mångas förväntningar, men som jag tycker är underskattade.
Neon Indian. Nä vänta säger du, är inte detta Chillwave? Ja, men den första plattan också tydlig neo-pykedelika. Psykedelisk bildspråk, check. Psykedeliska texter, check. Psykedeliska effeker, check.
Brian Jonestown Massacre. Veteraner i branchen. Fick inte vara med i playlisten eftersom dom hållt på lite väl länge. Har nyligen spelat in en låt på Svenska...
Från Unknown Mortals senaste platta. Jättepsykedelisk video och en strålande låt.
Thats it. Peace.