Friday 22 January 2016

The Smiths



Ok, efter timmar av lyssnande är den smärtsamma processen att filtrera ned 30 bra låtar till 10 klar. Jag är innerligt glad att jag inte tog med Morrisseys solo-alster i processen. Kanske något för Anders Larsson?

Enjoy!



1. Hand In Glove (Singel 1983)
Vi börjar raskt med första singeln och visst har John Peel rätt när han säger "I was impressed because unlike most bands... you couldn't immediately tell what records they'd been listening to. That's fairly unusual, very rare indeed…”

2. Please, Please, Please Let Me Get What I Want (B-sida, William, It Was Really Nothing 1984)
Mandolin och ljuvliga gitarrdekorationer, Johnny Marr i högform! Synd att det tar slut så fort bara!

3. How Soon Is Now? (B-sida, William, It Was Really Nothing 1984)
Jag var tveksam att ta med den här låten pga att den fullkomliga horribla covern som figurerat i en tv-serie om häxor. Men efter att ha lyssnat på originalet några gånger kan jag ju inte låta bli att ta med den här uppvisningen i självömkan! 

4. The Heademasters Ritual (Singel 1985)
Magstark låt om övergrepp. Om texten är självupplevd är det ett under att Morrissey överlevde skolåren. 

5. Oscillate Widely (B-sida The Headmasters Ritual 1985)
På baksidan av ovanstående singel hittar vi en låt till er som har svårt för Morrissey’s röst. Naturligtvis kunde inte Morrissey låta bli att bestämma titeln som är en ordvits på husguden Oscar Wilde. Marr på piano för ovanlighetens skull.

6. Rubber Ring (B-sida på Boy With The Thorn In His Side 1985)
Typiskt Smiths att släppa en av deras bästa låtar som en b-sida på en singel. Frasen i slutet är från en inspelning av den Lettlänske psykologen Konstantin Saudive som påstod sig kunna spela in dödas röster på en bandspelare.

7. Bigmouth Strikes Again (The Queen Is Dead 1986)
Titelspåret från albumet hade Anders med så jag tar med en annan godbit från samma Album. Här hör vi en Morrissey som är mer än väl medveten om vilken bigmouth han är. Tjusig produktion med påläggs-körer (såklart Morrissey det med)

8. Sweet And Tender Hooligan (Promo 1986)
Smiths har även en punkigare sida som här får representeras av uptempo-låten Sweet and Tender Hooligan. Låten skrevs 1986 men kom inte ut som singel förrän 1995 och då på Sire Records snarare än Rough Trade.

9. Death Of A Disco Dancer (Strangeways, Here We Come 1987)
Grym låt med ljuvligt långdraget outro! Om texten handlar om människor som fallit offer för AIDS eller om det är en profetisk text om rave-kids som dör av e-överdos låter jag vara osagt.

10. Last Night I Dreamt That Somebody Loved Me (Strangeways, Here We Come 1987)

Vi avslutar storslaget med rejäl dos självömkan, dock högst självmedveten sådan. "This story is old, I know, but it goes on”.

No comments:

Post a Comment