Friday 26 February 2016

Pratade ord



Veckans tema är låtar där artisten har ena benet i en poet-stövel. Låtarna rör sig i många fall i gränslandet mellan vad som är acceptabelt på den här listan (nåja) och Tord Yvel & Romeo Olsson.
Hoppas att det smakar!

LISTAN!

Tuesday 23 February 2016

Twins


Utan vidare omsvep presenteras här en lista på temat "Twins".
Vissa artister är tvillingar, vissa låt och artist-namn har tvillingkopplingar men framför allt kan man se listan som en dedikation till tv-shops populära produkter.
Enjoy!

https://open.spotify.com/user/ndesh/playlist/3QjlRS3AjJbkJyCHhxnfj5
spotify:user:ndesh:playlist:3QjlRS3AjJbkJyCHhxnfj5

Friday 19 February 2016

En högst personlig Beatles-lista

Hör ni hur tamburinen (eller vad det nu är) kommer in lite plötsligt vid 1:15 på "It's all too much"? Det var jag. Eller det låtsades jag iallafall. Jag hade en leksak redo för varje liten uns av percussion i den låten. Och jag uppträdde live, framför vår 80-tals allt-i-ett-stereo.

Många av Beatles stora hits har tyvärr fått sina små fina associativa minnen utsuddade med åren p.g.a sönderspelning. Men dagens lista är fylld med tydliga och personliga minnen som fortfarande hänger kvar. Tack och lov var det huvudsakligen studio-perioden som spelades där hemma.

"Piggies" trodde jag verkligen handlade om grisar, "Bungalow Bill" var en dockteater, "She came in through.." utmärkta lek med ackordföljder är mitt tidigaste minne av att reagera på tonartsbyten, dur/moll och allt sånt, "Long Long Long" fanns på mitt sov-kassettband, och sådär fortsätter det.

Mycket nöje!

Listan

Tuesday 16 February 2016

Americana som jag lyssnar på ibland

Jag, erkänner, ganska hopstressad lista.



Listan bygger på några fina bitar jag lyssnat in mig på på sistone. Framförallt The Legendary Shack Shakers, ett vilt Kentucky-band som hållit på ett bra tag med ganska tung vagt Rockabilly-aktig musik.

Den andra triggande faktorn var en ny skiva (senaste innan dess kom ut 2005) från Freakwater. Låter i princip likadant som förut, men "Sin City"-liknande valsen "Number One With a Bullet" gillar jag starkt. Slängde även in finstämda "Falls of sleep" som jag också tycker om.

Hammond song från The Roches representerar hippie-folkmusiken. Inspelad 1979. Gillar upplägget med en superkomplicerade text som sjungs i stämmor.

Wayne Hancock är en annan gammal Rockabilly-bekanting. En sång som börjar med "I wish I was a catfish, swimming in the sea" måsta man bara älska.

Old 97's är en annan fin countryrock-grupp av den lite alternative twang-skolan som jag återkommer till ofta.

Waco Brothers bästa låt, "Lincoln town car" är tyvärr uppfuckad på Spotify så ni får stå ut med att delar av låten innan spelas ("How fast the time"). Men foka på Lincoln Town car som verkligen gillar och som (ironiskt?) hyllar amerikansk bilindustri.

Slutligen två låtar från Meat Purveyors, som gillar att spela banjo.

Glad tisdag!



Friday 12 February 2016

Filmveckor

Musikveckor har nu funnits i fem år! Jag och några av er andra har varit med sedan dag ett. Det tycker jag är värt att fira.

Själv tänker jag fira med att för första gången göra ett flagrant brott mot reglerna. Jag tänker inte publicera en låtlista, utan en filmlista. Sug på den.

Min sjuttiotalsromantiska ådra sträcker sig inte bara till musik och skägg, utan även till film. Jag tittar helt enkelt på en faslig massa film från sjuttiotalet och tidigt åttiotal. Nu ska ni få en lista över några riktiga pärlor som jag sett på sistone.

För er som gärna vill ha något att lyssna på medan ni låter er inspireras har jag gjort en lista med musik från filmerna. Men make no mistake, detta är inte en låtlista utan en filmlista!



(Vissa av klippen är från filmerna, vissa är bara musiken. Man behöver alltså inte titta på youtube medan man lyssnar, men det går att göra på vissa av dem. Sorry för youtube, det gick helt enkelt inte att lösa med spotify)

Paris, Texas (1984)

Jag börjar med ett riktigt fläskigt tretimmarsepos av Wim Wenders. Man ska ha lite tid över när man sätter sig med denna, men oj vad man blir belönad. En otroligt vacker film, något man kan skymta om man kollar på youtubelistan. Ry Cooders musik är magisk. Den handlar om att Harry Dean Stantons rollfigur ramlar in på ett ökenhak, börjar äta ur isboxen och tuppar av. En mastigt spännande kärlekshistoria vecklar sedan ut sig.

Ska man titta på ett enda klipp från listan i sin helhet är det detta :-)



Shaft (1971)

Ingen udda fågel precis, kanske har många av er sett den här klassikern? Jag upptäckte till min förvåning att den saknades i min repertoar och tog en titt. Som en svart James Bond som aldrig missar att påpeka rasismen i allt han råkar ut för. Och så ligger han rätt mycket. Det här är en bra blaxploitationrulle, och musiken av Isac Hayes är ju legendarisk. (och har nyligen varit med i musikveckor)





Scarecrow (1973)


En av Al Pacinos tidiga filmer, här tillsammans med Gene Hackman. De färdas tillsammans genom USA för att förverkliga Hackmans dröm: att öppna en biltvätt i Pittsburg. Ett fantastiskt exempel på hur sjuttiotalsrullarna kunde handla om små saker i världen. Och om man undrar varför Pacino blev en stor skådespelare kan man börja leta här. Det kommer fler exempel framöver i listan.





Serpico (1973)


Här till exempel. Det var evigheter sedan jag såg den, men jag minns den som helt fantastisk. Pacino är en New York-snut som avslöjar korruption inom kåren. Klassiskt och härligt.








Thief (1981) 

Har du sett filmen Drive (2011) och undrar var de fått all inspiration? Då kan du kolla här. Den här filmen är så ohyggligt snyggt filmad att man kan pausa var som helst och stillbilden är som en perfekt filmposter. Bara kolla:




James Caan som du känner från Gudfadern och senare års usla TV-serie "Las Vegas" är fantastisk. Musiken är av Tangerine Dream.

En annan film som inspirerat Drive är Driver (1978), också mycket bra.

Blue Collar (1978)

Sjärnspäckad arbetarrulle. Kanske inte alla känner till Yaphet Kotto, men jag avgudar honom. När du ser honom känner du säkert igen honom från ett oändligt antal biroller och TV-serier. Även Harvey Keitel och Richard Pryor är med. En underbar bild av fackligt leverne i amerikanska rostbältet på sjuttiotalet och sprängfylld av samhällskritik och knark.

Härlig musik av min idol Captain Beefheart.






Bobby Deerfield (1977)


Också en av Pacinos tidiga alster. Detta är ett romantiskt drama om formel 1-föraren Bobby Deerfield som genomgår en livskris och börjar flänga runt. Fint, och med en sjuttiotals-Pacino i högform.







Night Moves (1975)

Gene Hackman spelar i den här rätt så klassiska privatdeckarfilmen. Mycket spännande, och härliga bilder av sjuttiotals-Florida Keys. Gene Hackman fick en Oscar för sin mustasch i den här filmen.








Straight Time (1978)


Dustin Hoffman är en annan av de där stora som man kanske inte har så bra koll på. Återigen kan man söka sig till rötterna för att se vad som gjorde honom så stor. I Straight Time spelar han en kille som släpps ut ur fängelset under övervakning. Han försöker få rätsida på sitt liv men samhället och övervakaren gör allt för att sabotera det. Jävla samhället!

Musiken är grym!





Alice doesn't live here anymore (1974)

Jag avslutar med en av Martin Scorseses tidiga filmer. Alice är en rätt risig morsa som hänger med ännu risigare män. Hon gör en Thelma och Louise och drar. Till slut hittar hon Kris Kristofferson. Han är inte så bra han heller.







Tuesday 9 February 2016

68

Jag lät en helt och hållet säker digital slumpgenerator välja ut ett år mellan 1965 och 75.


Resultatet blev året 1968!!!11one

Därefter gick jag ut på internet, dvs det digitala världsomspännande nätverk som ständigt gör sig påmind i dagens högteknologiska samhälle. Där surfade (internetspråk för letade) jag mig fram till en hemsida (ett personligt krypin på webben (annat namn för internet) ) som listade de 100 mest framgångsrika låtarna det året på amerikanska billboardlistan.

Jag blev lite förvånad över hur pass få låtar som man faktiskt kände igen eller hade en relation till bland de 100 mest framgångsrika låtarna. Jag tog mig friheten att blanda lite kändare alster med för mig helt okända. Hoppas det smakar.

Listan

Thursday 4 February 2016

Hornz



Som sist fast med ett annat instrument i fokus. Skrapat ihop ett gäng trumpetfavoriter.

Men with horns

Tuesday 2 February 2016

Promiskuitet

Varning! Dagens låtval har textuellt innehåll som anspelar på osedligt leverne. Det kan således motivera hörlurar, men möjligen även otukt, skörlevnad och lösliga sexuella förhållanden. Jag tar inget ansvar för eventuella utsvävningar eller lössläppthet som föranletts av lyssning på denna lista - resulterar detta i sådana förehavanden hänvisas berörd part istället till den katolska kyrkan efteråt för en eventuell bikt.

Med det sagt, det finns många låtar om promiskuitet - flertalet vinklade utifrån den manliga aspekten. Jag har så gott jag kan försökt nyansera det lite, och samtidigt hålla den musikaliska nivån på en ok nivå:





Musiker och sexualrådgivare

1. Salem Al Fakir - Roxy
Vi börjar med en låt om könssjukdomar. Fin glamrock med bra budskap: kom ihåg att sätta på gummit innan.



Prince wannabee
2. Spank Rock, Lady Tigra & Damien Adore - Backseat
Salem Al Fakir blev plötsligt överrepresenterad i denna spellista. Såg en liveversion med Robyn som ersättare för Lady Tigra som var snäppet bättre en gång i tiden, men denna får duga. I denna låt sjunger Salem Al Fakir under sitt alter ego Damien Adore. Det låter mycket Prince och handlar om äkta kärlek. 



Lita inte på honom, han vill bara åt din kropp
3. Sade - Smooth Operator
Den där Smooth Operator är en riktig lyxlirare som lever loppan. Men han har ett kallt hjärta och någon gång kommer det skita sig, det vet Sade.




4. Tom Waits - Pasties And A G-String
Tom Waits är numera nykterist men har ibland legat lite på gränsen till riskkonsumption av alkohol - och säkert skörlevnad också. Det är inte svårt att hitta referenser till otukt i hans musik. Här är en lite mer explicit referens.



5. Flight Of The Conchords - You Don’t Have To Be A Prostitute
En flört till Roxanne av Sting med glimten i ögat.



Boy Bill, you didn't see the payback time coming back then

6. Bill Cosby & Quincy Jones - Groovy Gravy
Quincy Jones och Bill Cosby spelade ihop en gång i tiden, och gjorde bland annat ledmotivet till Bill Cosby Show på 60-talet. Lite mer långsökt och egentligen en rätt tragisk historia. Redan på den här tiden höll Bill Cosby på med shady stuff, och nu är han under åtal för ganska många våldtäkter.

"They are sweet and painted. That'll do"

7. Elton John - Sweet Painted Lady
Från Elton Johns storhetstid, en ganska fin låt om en sexualarbetare. 


Nowadays they are family men
8. Hall & Oates - Family Man
I min mening inte den bästa låten av Hall & Oates, men den passar ändå in i temat.



Yeah baby, are you my 4601?

9. Kiss - Dirty Livin’
Gene Simmons verkar vara en av de mest promiskuösa artisterna i världshistorien - enligt honom själv har han haft utsvävningar av sexuell karaktär med 4600 kvinnor. Jag undrar personligen hur han gör för att inte tappa räkningen. Han kanske har en sån där klicker som tågpersonalen går runt med ibland för att räkna antalet resenärer.


Jag kunde inte med att göra annat än att lägga till en metaforisk bild här

10. Avenue D - Stick It In!!!
Vi avslutar med vad som måste vara listans musikaliska höjdpunkt. Jag rekommenderar att du använder skydd (hörlurar) när du lyssnar på denna.