Friday 29 September 2017

Dansa tryckare






Ok, dags att bejaka ditt 80-talshjärta. Om "Tryckare" är en rumsren genre platsar den garanterat in i 80-talet. Med denna lista vill jag att du går tillbaka till ditt förflutna. Återupplev klassfesten hemma hos den där kompisen, som kunde få källaren fri från föräldrar under ett par timmar. Minns de pinsamma ögonblicken, när du stod där och lite trevande försökte dansa snyggt utan att veta riktigt hur, och utan att kunna kontrollera den där handsvetten när ni försökte hångla under Gary Moores gitarrsolo. Kanske var du lite småkåt?

Snart kommer listan. Några tips innan du börjar lyssna: Ta fram ett paket näsdukar (för du kommer att gråta) och tänk på någon du var kär i kring 1987.

Ok, kör igång. Listan:
https://open.spotify.com/user/kalasdanne/playlist/6U3B2hYkIaknXRimh8lJuW
spotify:user:kalasdanne:playlist:6U3B2hYkIaknXRimh8lJuW

Låt 1. Redan här, 10s in, finns en stor risk att ögonen börjar tåras. Det är helt ok. Låt det komma fram bara, låt alla minnen framträda. Tänk på den kärlek som var menad att vara för evigt, om den som var din mening i livet, din inspiration. När du var typ 9 och stod där och försökte lista ut hur man gör med tungan när man hånglar och vickar på höfterna på samma gång. Inte alltid så lätt att få till rytmen där. Och är det gött när man liksom tungboxas eller hur ska man göra?

Låt 2. Gary, Gary, Gary. Om någon kan frambringa tårar så är det Gary Moore. både genom hans varsamma behandlande av sin stratocaster, men framför allt med tanke på hans tragiska bortgång - när hans hjärta sprack, alltför tidigt, på en spansk sydsluttning under en solvarm korkek, med gitarren vid sin sida. För det var väl så det gick till?

Låt 3. Vi går genom barrikaderna till ljudet av paradtrummor och sedvanligt saxofonsolo. Men först får vi höra en hjärtskärande berättelse om en trasig uppväxt och ett kärleksfullt möte mycket senare i livet, som innebär någon form av älskog på ett ödeland och genom barrikaderna. Eller nåt sånt. Vi fattade aldrig texten då, men den var ändå en jäkligt bra tryckare.

Låt 4. Vi har alla spenderat sömnlösa nätter tack vare Meatloaf. Nu är jag några decennier klokare - och jag har fortfarande inte lyckats lista ut - vad var det han inte ville göra? Denna var lite svår att dansa tryckare till. Man fick liksom öka takten lite, och så var den lite lång så att det nästan blev lite jobbigt till slut. Man ville bara gå till bålet efteråt och ta lite pepsi/fanta/blåtira-blandning med ananas i för att släcka törsten, innan nästa låt.

Låt 5. En favorit för många. Vi ville alla desperat veta vad kärlek är, och Foreigners varma Roland JP8000-strängar och syntetiserat glockenspiel smekte de juvenila örsnibbarna något närmare en visshet, om att vi kunde känna vad kärlek verkligen var. Tills hon gjorde slut vid Foursquare-rutan veckan därefter.

Låt 6. Du föll bottenlöst ner i ett mörker utan like. Vad var felet? Hade du för små axelvaddar eller var det tandställningen? Frågorna var många och Bonnie Tyler katalyserade en sorg som sakta men säkert släppte greppet, en sen kväll under 7:e avsnittet av V.

Låt 7. Sedan kom nästa klassfest där du dansade till China in your hand, med en ny tjej, men du hade tyvärr alldeles för mycket av nya Axe Africa-parfymen, utan att fatta det. Hon säger att hon måste gå på toa redan vid saxofonsolot. Fan också!

Låt 8. Dagen efter. Du kan inte riktigt släppa taget, det bubblar av hormoner i kroppen och du kan inte stå emot känslorna längre. Tack vare REO Speedwagon kunde känslan förkroppsligas, intentionen förstärkas: ”Imorgon frågar jag chans ändå efter SO:n!” Du ställer fram Axe-parfymen because first impressions last.

Låt 9. Det gick skit med att fråga chans. Hon verkade lite avvisande på något sätt. Konstigt. Nu går hon iväg där på skolgården, och tar en bit av ditt hjärta med sig, till tonerna av Paul Young i din gula, slitna Walkman.

Låt 10. Precis som för Chicago har du svårt att säga att du är ledsen ändå, efter allt ni i klassen varit igenom under terminen. Du har börjat få in det där med att hångla nu, och äntligen lyckats bygga ihop en svävare enligt ritningarna från Hajk!

Friday 22 September 2017

Svenska filmklassiker

Klassiker som Jönssonligan, Sunes Sommar, och Stig helmer sexologin (eller vad nu sex filmers motsvarighet till trilogi heter) är både älskade och hatade i TV-sofforna. Kvalitén på underhållningen är diskutabel ja, men en av anledningen till att man återvänder till dessa klassiker är ett utomordentligt soundtrack som ofta blir bortglömt i sammanhanget. Listan är spetsad med lite Georg Riedel som skrivit de flesta soundtracken till Astrid Lindgren-filmatiseringarna, en bit från "Låt den rätta komma in" som jag tycker håller hög klass, samt lite krakel spektakel.

Jag hade nog kunnat göra ett lite bättre jobb om jag hade haft mer tid. Ber om ursäkt för att denna lista kanske inte kommer att vidga era vyer något nämnvärt men man gör vad man kan.


Listan

Thursday 14 September 2017

Radiovänliga amerikanskor

Denna listan firar härliga amerikanska sångerskor. Den är centrerad till ganska radiovänlig country-pop med lite utsvägningar i rock, folk och annat. Om ni letar efter något som "puttar kuvertet" (för att försvenska ett amerikanskt idiom  ) så får ni leta vidare.

Några av artisterna på listan kommer från mitt egna arkiv men för att fylla listan med annat än gammal skåpmat använde jag flitigt olika sökfunktioner i Spotify. I slutändan fick jag ihop en lista som är lite ny även för mig.

Lättsmält: Ja
Corny: Ja, lite

Lite om artisterna
Nikki Lane


Jag hörde henne först på en Lufthansa-flight från Korea. Hon är betydligt bättre är flygplansbuller visade det sig, och hon får vara med hela 2ggr på listan.

Jag tror hon är ganska stor i USA, och kanske tom har några fans här i musikveckor-gemenskapen??





Lydia Loveless
Lydia dyker upp allt som oftast i utkanten av mina alternativ country-listor (dvs när de tar slut och Spotify spelar av sig själv). Inte allt är jättebra, men några bra bitar.




















The Be Good Tanyas

Återigen en grupp som dykt upp sedan 2000-talet i olika "You will probably also like..." eller "Recommended for you..." och några låtar fastnade.
Gruppens kanske kändaste medlem var kanske Jolie Holland som lämnade gruppen i mitten på 2000-talet och har haft en habil solokarriär.








Julie Doiron
Julie Doiron är Kanadensiska med Akadiskt ursprung - står det på Wikipedia. Det hela verkar ganska intressant, och jag skall läsa in mig på det när jag får lite tid över https://sv.wikipedia.org/wiki/Akadier

Detta är en av listans rockigaste låtar.

















Lilly Hiatt

Lilly Hiatt hade jag inte hört talas om för bara några dagar sedan, men var en mycket trevlig upptäckt. Har man en låt "The night David Bowie died" så har man en stjärna i kanten.

Ja, just det, hon är John Hiatts dotter.










Jesse Sykes

Jesse Sykes and the Sweet Hereafter hade dykt upp på några av mina älskade Alt-Country Bloodshot Records-samlingsskivor jag notoriskt samlade på innan Spotify eran. Nu fick jag tillfälle att gräva lite djupare i vad hon gjort. Tyvärr finns inte jättemycket på Spotify men hennes lite mörkare röst är mycket karakteristisk och stämningsfull.





Eilen Jewell
Eilen Jewell är den sista att komma med i listan. När jag utforskade "Liknande artister"-fliken på diverse country-damer jag gillar dök hon ständigt upp.
Jag tänkte att "det är väl den där gnälliga Jewel som var populär på 90-talet", som bytt namn och "gått tillbaka till sina rötter".
Men sedan klickade jag och insåg att det var en annan artist och det hela lät mycket bra.
Så hon fick vara med också - 2 gånger.






Hoppas ni gillar denna radiovänliga lista!

Friday 8 September 2017

Loffe

Ja någon ska ju ha den tunga uppgiften att skriva Janne Loffe Carlssons dödsruna. Och det passar ju visserligen att det är jag, som länge varit en lansdragare för Loffe.

Vid det här laget, särskilt i en så bildad skara som denna, är Loffes medverkan i Hansson & Karlsson, med trofén Jimi Hendrix, inte nyheter för någon. Dessutom har jag haft med en hel del H&K för några år sedan.

Så jag bestämde mig för att lyssna in så mycket annat jag kunde som Loffe gjort. Det har inneburit en del svårigheter, både i form av att hitta det och att en del har varit... svårlyssnat kan vi säga. Men nu har jag fått ihop en riktigt bra lista, med mycket annat än den gamla skåpmaten Doris och Hansson & Karlsson, där Janne Loffe klubbat trummor. Håll till godo.

spotify:user:jiemm:playlist:6EbKg7ZFrX0HUd1qUpvkxL
https://open.spotify.com/user/jiemm/playlist/6EbKg7ZFrX0HUd1qUpvkxL

De svåra herrarna i Bengt Ernryd Quartet, som tyvärr inte finns på spottan.
Doris - What a lovely way
Vi börjar soft med Doris. Svårt att ogilla, svårt att inte vara glad.

På den tiden visste man hur man gjorde skivomslag
Pugh Rogerfeldt - Love, love, love
Jag har ingen relation till Pugh, och visste nog inte vad jag gav mig in på. Det är lite proggigt och jazzigt, vilket kommer att gå som en röd tråd genom den här listan. Progg på svenska brukar ju inte vara min grej, men jag gillade det lite murriga soundet och tempot här. Kul!

"Han spelade ju hur som helst" - Janne om när han träffade Bo Hansson för första gången.

Hansson & Karlsson - Peace on Earth
Såklart kan vi inte vara utan H&K på en sån här lista. För er som inte är inlyssnade så låter alla deras skivor såhär. Det är en form av jazz på bara hammond och trummor, och helt instrumentalt. Nästan meditativt, och jättebra.

Hawkey Franzén - Tack ska ni ha
Nyheter för mig. Jag hittade inte så mycket bra med den här liraren, men ville gärna ta med något. Rätt trevlig vis-progg-jazz-någonting. Undrar om det finns som genre på spottan?

Bra albumtitel, Visa från Djupvik. Skulle kunna vara en folkmusikplatta, eller Black Metal.

Ibland undrar jag vad jag gör på 2000-talet. Jag hör hemma på 70-talet.


Pugh Rogerfeldt - Stinsen i Bro
Grym låttitel. Riktigt lång låt, som liksom går i vågor, över genrer, stilar och guvetallt. Den börjar lite gycklarproggigt, men kommer loss fint sen. När man har lyssnat klart tror man att man hört fem låtar. Det finns ett riktigt härligt bluesgung här och var.



Heta Linjen - Won't you step inside
Hela den här skivan är, bandnamnet till trots, riktigt jävla bra. Jag lyssnade på den för första gången i tisdags. Det verkar vara i det här bandet Janne Loffe började. Jazzrock som är en så dålig uppfinning är jättebra här. Proffsiga arr och överraskande bra produktion. Låter lite Elton John här och var.

Heta Linjen - Black Eyes
Fortsatt riktigt bra. Lyssna särskilt på blåset som sätter igång vid c:a 2:20 och kulminerar i en otroligt suggestiv hammondorgasm. Så bra!

Heta Linjen - Little Neat, Bitter Sweet, Orange Love
Bra låt överlag, men vid 3:25 skiftar de ton till en mäktig slinga som sedan urartar i körer och grejer. Det avslutar skivan och är magiskt bra. Många instrument på samma gång här.


Pugh Rogerfeldt - Här kommer natten
Detta är nog min favorit med Pugh. Härligt smäktande melodi och bra tryck i sången. Jag tycker mig höra lite Hoola Bandoola i denna. Loffe har varit med på en skiva med Pugh på den här sidan millennieskiftet också, men jag tyckte mest den lät gubbig så den fick vara.

På äldre dagar såg det ut såhär.



Janne Loffe Carlsson - Come rain or come shine
Med tanke på de fantastiska produktionerna sedan innan är det märkligt att Loffe tilläts släppa det här skivomslaget. Här har vi en platta med ganska generisk jazz, av och för diggare över 60. Men det kändes ändå passande att avrunda med den här softa biten, som också är från det senaste han gjort.


Bonus: Jag gratulerar oss alla för att den här skivan inte finns att tillgå.



Friday 1 September 2017

Excentriker i (höst)mörkret

Hösten har gjort sitt öppningsdrag, och här kommer mitt svar. Ett slag i luften, som alltid, mot det obönhörliga höstmörkret.

Jag har så länge jag kan minnas alltid haft en oerhörd attraktion till excentriska artister och deras uttryck. Här kommer en spretig lista med några av mina favoriter på detta tema. Inte tvungetvis i deras mest excentriska stund, men en hel del mörker är att vänta.




https://open.spotify.com/user/axomamma/playlist/4A1p7Deg1GNEba7pswKmiX

Om låtvalen


Fever Ray

Allas våran Karin Dreijer med sina voice-filter. Efter The Knife's album Silent Shout startade hon sitt soloprojekt Fever Ray. Detta kan man luta sig emot om man får för stora pretto-vibbar av Shaking The Habitual och de mer obskyra konstprojekten som följde parallellt. Här gör hon cover på Nick Cave (lugn, han ansluter såklart senare). 

David Bowie 

Bowie måste vara ett av de väldigt få exempel på excentriska musiker som faktiskt kommer undan med det och slår stort. Min teori är att det handlar mycket om timing. För de som sett alla filmer med David Lynch (lugn, han ansluter så klart senare) minst tio gånger känner igen denna från Lost Highway.

Scott Walker

Här lättar det upp lite, men något stämmer inte. Jag älskar när en musiker som rör sig i mainstream och pop, helt plötsligt upptäcker en ny sida av sig själv. Med The Walker Brothers lättsmälta gitarrpop färskt i minnet var det säkert många som höjde på ögonbrynen när de isande stråkarna i höger öra fick inleda hans solo-platta Scott 3. Det blev inga säljsiffror att skryta med sen på ett tag, men några decennier senare skulle han bli en framstående avant-garde artist full av spännande experiment.

Tom Waits

Lite varmare toner, men förrädiska sådana. Herr Waits är så klart en av tungviktarna på temat, här i en av sina underbart mörkaste stunder. Stackars Edward har sin djävuls-tvilling som ett andra ansikte på baksidan av huvudet, och det pratar med honom om nätterna. 

Beck

Beck har definitivt lugnat ner sig under årens lopp. Jag saknar verkligen hans excentriska utspel. Men merparten av hans katalog står sig fortfarande och har åldrats väl. 

Nick Cave

Om man kanaliserar sitt mörker till att skriva en hel platta om morbida mord och döper den till Murder Ballads, så hamnar man automatiskt i min personliga hall of fame. Detta är albumet Nick Cave föddes för att skapa. Känsliga lyssnare varnas.

Mike Patton

Här lättar vi upp igen. Det är inte svårt att hitta mörka grejer från Mike Patton, men då måste man ta ett steg in i hans mer udda projekt (Fantomas, John Zorn), vilket kanske inte lämpar sig så bra för denna lista. Projektet Peeping Tom är hans försök till att göra radio-pop.

David Lynch

Ytterligare en tungviktare. Kanske excentrikernas excentriker nr 1. För den oinvigde så gör han även musik själv och sjunger, som här i ett samarbete med Danger Mouse. Hans egna sologrejer låter snarlikt. Mitt förstahandsval finns inte på spotify, men jag rekommenderar att kolla in Ghost of Love, från hans utsökta film Inland Empire.

Jamie Lidell

En sökare som verkar ha landat i att släppa alternativ 80-tals funk på Warp. En gång i tiden gjorde han klickig, abstrakt electronica. Ett tag gjorde han något mittemellan, med underbart vrickade scenshower som grädde på moset. Här är ett av hans mörkaste alster, i en för övrigt ganska ljus och glättig diskografi.

PJ Harvey

Allas våran Polly, med sina släpande rosslingar. Precis som med Beck känner jag att man får leta lite bakåt för att hitta guldet. Här är det mörkt men med lite ljusning. Man ställer nog denna frågan inombords varje gång en svensk sommar tackar för sig.