Friday, 22 December 2017

Poesi i symfoni

Jag gör ett snabbt extrainlägg här efter vissa önskningar om att få höra Stakka Bo innan julhelgen. Nu blir det ingen Johan Renck här utan ett helt annat tema som jag vurmar för mycket mer än hypade filmregissörer med svenskt påbrå. Nämligen poesi. Denna ädla konstform, som kommit i skymundan av tonalitetens övertag, förtjänar att lyftas fram tillsammans med just tonernas smäktande harmonier.

Thursday, 14 December 2017

Shepard tone

Hej jag heter Rikard och är här för att prata om shepard tone. Vill bara först säga att ni ska klicka på punkten efter siffran 6 senare för att komma till listan, men gör det inte nu utan läs först vad jag har att säga.

Shepard tone är en ljudillusion som gör att en sekvens toner får det att låta som om den går högre och högre fast den i själva verket bara går om och om igen. Man kan förklara den i text, men det blir så klart mycket enklare att låta en gubbe göra det åt dig. Så ta en titt på denna videon innan ni börjar med listan.


Skönt att gubben håller fast vid mono. Han vet vad som gäller i indiekretsarna!

En vanlig teknik som används för att få det att låta som att en och samma ton och inte flera olika bara ökar och ökar är att låta tre toner smälta samma och fada in och ut dem i sekvens. Här är ett exempel:

https://www.youtube.com/watch?v=BzNzgsAE4F0 


Fenomenet har en begrensad användning i musik. Det har länge används i elektronisk musik som ett sätt att trappa upp inför en fett stick eller så men inte mycket i övrigt. Det dock på senare tid fått en del uppmärksamhet av att Hans Zimmer använde sig av fenomenet för att skapa "tension" i soundtracket till filmen Donkirk, och att gruppen ( inte personen ) Franz Ferdinand använde sig av det i sin relativt nya singel Always Ascending.


Så till listan.

1. The Oil från filmen Donkirk som nämts ovan.
2. Echoes av Pink Floyd. Mycket bra låt som också råkar innehålla en shepard tone i slutskedet av låten.
3. Tornadoland av Regina Spektor. Kanske det snyggaste användandet av shepard tone i hela listan. Denna går baklänges vilket också så klart funkar.
4. I am the Walrus - The beatles. Inte beatles bästa låt, men det är den enda som innehåller en Shepard tone. Se om ni kan hitta den!
5. och 6. Introt och outrot till Queens skiva "A day at the races" innehåller en sheapard tone. Dessa låtarna är således den första och den sista på just den skivan. Igen inte deras bästa verk men helt okej iaf.
7. En elektronisk grej jag hittade när jag helt sonika sökte på Shepard tone på spottan. #googlaispotifylol
8. Always Ascending av FF. Omnämd ovan. 



Thursday, 7 December 2017

Otematiskt

Ni kan ju glömma att gissa temat - för det finns inget. Detta är en randomblandning av nytt och gammalt som har spelats hos mig senaste månaden.

För att ytterligare förvirra ligger här en helt orelaterad bild på Gary Sundgren.
https://open.spotify.com/user/andershaverdal/playlist/5rc73Ix8eFYGXJJkRIh3Xz

1. The Slits - Heard It Through The Grapevine
Inleder med en cover på Marvin Gaye's gamla klassiker. Älskar hur The Slits sångerskan växlar mellan att prata och sjunga. Förmodligen kompenserar hon för dålig sångröst, men det funkar! Låten har ett riktigt stressigt och bra komp.

2. Dave Alvin - Gary, Indiana 1959
Dave Alvin sjunger om en svunnen tid när stålindustrin i staden Gary blomstrade, facket var starkt och arbetarna höll ihop. Staden Gary grundades faktiskt av United States Steel Corporation 1906, och namngavs efter en av advokaterna på firman.
Idag är staden helt nergången och anses som en av de ruffigaste i USA.

3. Chip Taylor - Bardot
Chip Taylor är Jon Voights lillebror. Han har skrivit mycket musik åt andra (bla Janis Joplin). Kanske hans kändaste alster är "Wild Thing". Gillar denna låten. Gillar hans rossliga, härjade röst.

4. Holly Golightly - Walk a mile
Ännu en en fin lite countryluktande sång jag fallit för.

5. Jacqueline Taib - 7 Heure Du Mat
Nu byter vi spår och kör lite franskt. Jacqueline Taib hade ett par hits på 60-talet, och påminner väl ganska myckt om Brigitte Bardot och Frances Gall ("ye ye" kallas tydligen genren). Denna låten handlar om en uttråkad tonårstjej som hellre vill lyssna på the Who och Paul McCartney än att gå till skolan. Finns även en version med Engelsk text som är rätt charmig.

6. Jacqueline Taib - Le Coeur Au Bout des Doigts
Ingen aning vad denna låten handlar om, men den har ett mystiskt modernt, lite dubbigt sound, för att vara inspelad i Frankrike på 60-talet.

7. X - I Must Not Think Bad Thoughts
På tal om låtar som låter modernare än de är. Denna är inspelad 1982, men låter tycker jag som att den kunde spelats in under mitten av 90-talet av typ Sonic Youth eller nått sånt. Vet inte mycket om X.

8. Modern Lovers - Pablo Picasso
Modern Lovers och Jonathan Richman var uppenbarligen bittra på Pablo Picasso när det skrev denna klassiker.

9. Rick Sherry - Hanged Man
Denna och nästa låt är tagen från en skön samling med anti-dödsstrafflåtar som spelades in 2002 på Bloodshot Records.

10. Dan Schlabowske - Gary Gilmore's Eyes
Få artister har väl behövt ett artistnamn som denne Dan Schlabowske. Jag avslutar listan, likadant som den börjar, med en cover.

Enjoy!


Friday, 1 December 2017

Jonas Joplin


Då och då går jag in i svåra Janis Joplin-perioder. Vi har till och med ett mötesrum på jobbet som heter Janis Joplin Room för att jag parkerade mig där med en laptop och hennes fyra skivor under några veckor.

En lista med hennes bästa alster har varit på gång länge, och jag har förfinat den mer och mer. Nu tror jag att jag uppnått den ultimata listan.

Jag har förstått att vissa har svårt för hennes röst. Eller förstått och förstått... jag har accepterat det.  När man väl har insett att hennes musik är ganska klassisk blues så tycker jag att man ser den ur en lite annan synvinkel. Men för att underlätta för belackarna uteslöt jag Summertime som jag anar kan vara lite för mycket av det goda.

Istället har jag inkluderat lite godbitar från albumet I got dem ol' kozmic blues again mama! som man inte hör så ofta. Kozmic Blues inleder soft och proffsigt med sitt mäktiga blås. 

Piece of my heart är uttjatad och misshandlad av coverband genom årtiondena, men så fort man hör orginalet igen förstår man dess storhet. Ojoj vad bra den är.

En stund senare kommer min personliga långkörarfavvo Ball and Chain. Den här suggestiva dängan bygger upp till makalösa crescendon genom hela låten på dryga 9 minuter. Jag gillar ju sånt.

På två av skivorna spelade hon med Big Brother and the Holding Company. Det hörs på dem att hon har en aningen mindre framträdande roll där, medan hon låter lite mer renodlat Janis-igt på de två andra. Mer hann hon inte göra innan hon dog vid 27 års ålder.


Det gick en dokumentär om henne på SVT för något år sedan som heter Little Girl Blue. Den kan jag rekommendera, men tyvärr har den försvunnit från svtplay.