Thursday 7 December 2017

Otematiskt

Ni kan ju glömma att gissa temat - för det finns inget. Detta är en randomblandning av nytt och gammalt som har spelats hos mig senaste månaden.

För att ytterligare förvirra ligger här en helt orelaterad bild på Gary Sundgren.
https://open.spotify.com/user/andershaverdal/playlist/5rc73Ix8eFYGXJJkRIh3Xz

1. The Slits - Heard It Through The Grapevine
Inleder med en cover på Marvin Gaye's gamla klassiker. Älskar hur The Slits sångerskan växlar mellan att prata och sjunga. Förmodligen kompenserar hon för dålig sångröst, men det funkar! Låten har ett riktigt stressigt och bra komp.

2. Dave Alvin - Gary, Indiana 1959
Dave Alvin sjunger om en svunnen tid när stålindustrin i staden Gary blomstrade, facket var starkt och arbetarna höll ihop. Staden Gary grundades faktiskt av United States Steel Corporation 1906, och namngavs efter en av advokaterna på firman.
Idag är staden helt nergången och anses som en av de ruffigaste i USA.

3. Chip Taylor - Bardot
Chip Taylor är Jon Voights lillebror. Han har skrivit mycket musik åt andra (bla Janis Joplin). Kanske hans kändaste alster är "Wild Thing". Gillar denna låten. Gillar hans rossliga, härjade röst.

4. Holly Golightly - Walk a mile
Ännu en en fin lite countryluktande sång jag fallit för.

5. Jacqueline Taib - 7 Heure Du Mat
Nu byter vi spår och kör lite franskt. Jacqueline Taib hade ett par hits på 60-talet, och påminner väl ganska myckt om Brigitte Bardot och Frances Gall ("ye ye" kallas tydligen genren). Denna låten handlar om en uttråkad tonårstjej som hellre vill lyssna på the Who och Paul McCartney än att gå till skolan. Finns även en version med Engelsk text som är rätt charmig.

6. Jacqueline Taib - Le Coeur Au Bout des Doigts
Ingen aning vad denna låten handlar om, men den har ett mystiskt modernt, lite dubbigt sound, för att vara inspelad i Frankrike på 60-talet.

7. X - I Must Not Think Bad Thoughts
På tal om låtar som låter modernare än de är. Denna är inspelad 1982, men låter tycker jag som att den kunde spelats in under mitten av 90-talet av typ Sonic Youth eller nått sånt. Vet inte mycket om X.

8. Modern Lovers - Pablo Picasso
Modern Lovers och Jonathan Richman var uppenbarligen bittra på Pablo Picasso när det skrev denna klassiker.

9. Rick Sherry - Hanged Man
Denna och nästa låt är tagen från en skön samling med anti-dödsstrafflåtar som spelades in 2002 på Bloodshot Records.

10. Dan Schlabowske - Gary Gilmore's Eyes
Få artister har väl behövt ett artistnamn som denne Dan Schlabowske. Jag avslutar listan, likadant som den börjar, med en cover.

Enjoy!


No comments:

Post a Comment